Arveluttava ilmiö leviää: Alaikäiset värväävät tuntemattomia risteilyvalvojiksi jopa Tinderistä – "Tässä on erittäin isoja riskejä"

0:20

MTV Uutiset selvitti, että alaikäiset nuoret hakevat netistä yöristeilyille valvojaseuraa tuntemattomista ihmisistä.

Alaikäiset saattavat hakea täysi-ikäistä valvojaa kaveriporukalleen esimerkiksi Tinderin, Facebookin tai Jodelin kautta salaa vanhemmiltaan.

MTV Uutiset sai käsiinsä kuvakaappauksen deittisovellus Tinderistä, jossa profiilin omaava henkilö hakee kahta risteilyvalvojaa 25. huhtikuuta järjestettävälle risteilylle alla olevassa kuvassa näkyvällä ilmoituksella.

Tallink-Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjdin mukaan ilmiö on yrityksen tiedossa ja varustamo voi hyvinkin alkaa selvittää asiaa nuorten, valvojan ja vanhempien kanssa.

– Valvojalla täytyy olla selkeä yhteys ryhmään, jota valvoo. Me kyllä selvitämme asiaa tällaisissa tapauksissa tiettyyn pisteeseen asti. Joskus käy myös niin, että nuoret eivät pääse risteilylle, jos asiat eivat ole kunnossa, Nöjd kertoo.

Valvojalla on iso vastuu

Itämerellä liikennöivät varustamoyhtiöt velvoittavat, että alaikäisillä matkustajilla pitää olla mukanaan täysi-ikäinen valvoja sekä risteilyillä sekä yön yli kestävillä reittimatkoilla.

Huoltajan valtuuttaman valvojan tulee olla vähintään 25-vuotias ja hänellä pitää olla huoltajan allekirjoittama matkustuslomake mukanaan.

Varustamot ovat valvoja-asioissa erittäin tiukkoja, sillä tilanne voi olla hankala, jos porukka ajautuu odottamattomiin vaikeuksiin tai joutuu tekemisiin päihteiden kanssa.

– Siinä on erittäin isoja riskejä, jos nuoret eivät tunne tai tiedä kuka mahdollinen valvoja todellisuudessa on. Hän voi olla esimerkiksi päihteiden väärinkäyttäjä. Voi olla, että valvoja ei todellakaan pysty huolehtimaan ryhmästä, Nöjd kertoo.

Vanhempien rooli erittäin tärkeä

Risteilyvarustamon on toisaalta välillä mahdoton tietää, onko juuri kyseinen valvoja huoltajien hyväksymä vai ei.

– Emme voi mitään, jos soitamme valvojalle ja valvoja on juonessa mukana ja valehtelee. Valvoja ottaa kuitenkin ison vastuun ryhmästä. 

Nöjd haluaa korostaa tilanteessa ennen kaikkea vanhempien roolia. Valvojatapauksissa alaikäisellä pitää olla aina huoltajan lupa.

– Toivoisin, että vanhemmat olisivat tiukempia. Heiltä pitää olla lupa lähteä juuri kyseisen valvojan kanssa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja