Artistit raivostuivat vaalimainoksia esittäneelle uudelle SuomiRäp-kanavalle – Elastinen kommentoi kohua: "Annan tukeni kanavalle"

5:54
Kulttiräppäri Elastinen kertoo mielipiteensä radiokanava Bassoradion muuttamisesta SuomiRäp-kanavaksi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Elämä lapselle -konsertissa ensimmäistä kertaa 20 vuotta sitten esiintyneen Elastisen mukaan SuomiRäp-kanavaa koskevassa kohussa on kyse inhimillisestä virheestä ja siitä, että väärä mainos on päätynyt väärään paikkaan.

Suomalaisessa musiikkimaailmassa on kohissut tällä viikolla, kun hip hop -kulttuuriin sekä rapmusiikkiin erikoistunut Bassoradio muuttui yllättäen ja kaikessa hiljaisuudessa uudeksi SuomiRäp-radiokanavaksi. Muutoksesta julkaistun tiedotteen mukaan radiokanava keskittyy ylläpitämään sekä kehittämään suomalaisen rapmusiikin kulttuuria. 

Muutos on aiheuttanut lanseerauksensa myötä kohua muun muassa sen takia, että suomiräpin lisäksi kanavalla on esitetty esimerkiksi perussuomalaisten vaalimainoksia. Useat asiasta suivaantuneet artistit ovat kommentoineet asiaa sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi Bassoradiossa työskennellyt sekä Basso-lehden päätoimittajana toiminut räppäri Särre eli Miika Särmäkari on kommentoinut asiaa Instagram-tilinsä Tarinat-osiossa.

– Mun mielestä hip hop meillä ansaitsee oman kanavan ja ostan kanavan idean ja olen sen puolesta onnellinen, että Basso on onnistunut siirtymään nextille levelille firmana, Särmäkari toteaa päivityksessään. 

Särmäkari kertoo uskovansa, että SuomiRäpin idea tulee toimimaan, mutta hän kritisoi kuitenkin kanavan päätöstä esittää perussuomalaisten vaalimainoksia. 

– Ihan sama minkä kanavapaketin ne on ostanut, niin en ryhdy operaation kuuntelijaksi, koska antirasistinen työ on tärkeämpää kuin tuon kanavan kuuntelu. Eikä mun omia biisejäkään tarvi siellä soittaa niin kauan kun toi mainos pyörii, Särmäkari summaa päivityksessään. 

Räppäri Elastinen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että suomiräpille omistettu kanava on asia, josta on tekijöiden keskuudessa haaveiltu jo vuosikaudet. Artisti ymmärtää, miksi lanseerauksen ympärillä on kuitenkin viime päivien aikana kuohunut. 

– Siinä on osittain ymmärrettäviä tekijöitä ja sitten on tällaisia inhimillisiä tekijöitä varmasti, mitä siinä on käynyt.

– Olen itse ollut yhteydessä tuohon kanavan omistajistoon ja niiden käytyjen keskustelujen perusteella olen sitä mieltä kuitenkin, että annan tukeni sille kanavalle. Se on semmoinen, mitä me tarvitaan ja tavallaan mikä tekisi kulttuurille loppujen lopuksi hyvää, jos heidän suunnitelmansa siitä, mitä näkemyksiä he esimerkiksi mulle avasivat, tulee toteutumaan, niin se tulee olemaan hyvä juttu. 

Elastinen kertoo, että vaalimainoksia koskevassa tilanteessa on ollut hänen käsityksensä mukaan kyse siitä, että väärään paikkaan on päätynyt väärä mainos. 

Artistin mukaan räppärit edustavat ennen kaikkea hip hop -kulttuuria, joka tavallaan on poliittinen, mutta toisaalta sitoutumaton liike. Kulttuurin perusarvoja ja kulmakiviä ovat muun muassa yhdenvertaisuus, hauskanpito, rakkaus sekä rauha. 

– Mutta poliittiset näkemykset eivät varmasti kaikilla tekijöillä kohtaa, Elastinen summaa.

Basso ei katoakaan

Tänään keskiviikkona 16. syyskuuta illalla Bauer Media reagoi kohuun. Bassoradio vaimeni SuomiRäpin tieltä, mutta uusi Basso-kanava aloittaa toimintansa syyskuun lopussa.

– Sisällön rakentaminen on vielä hieman kesken, mutta kehitämme Basson olohuonekonseptia ja pohdimme parhaillaan, mitä muita erikoisohjelmia uudelle kanavalle tulee. Uskon, että uudesta Bassosta tulee kiinnostava kokonaisuus, sanoo Bauer Median toimitusjohtaja Sami Tenkanen tiedotteessa.

Tenkanen pahoittelee, että SuomiRäp-kanavan viestintä ei onnistunut.

– On rehellistä todeta, että teimme arviointivirheen uuden kanavan lanseerauksessa ja viestinnässä ja olemme tästä pahoillamme. Meidän olisi pitänyt kertoa muutoksesta paljon laajemmin ja ennakkoon. Eniten asia harmittaa sen vuoksi, että uusi radiokanava SuomiRäp ja koko se skene, mitä se edustaa, olisi ansainnut hienomman startin.

Kummit Live: Elämä lapselle -konsertti suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla ke 16.9. klo 20 alkaen. Konsertti on katsottavissa myös C Moressa ja mtv-palvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja