Ärsyttävätkö jotkut kumppanisi tavat? Näin tilanteen voi ratkaista

Kumppani saattaa polttaa enemmän kuin haluaisit tai tuhlata rahaa enemmän kuin pitäisi. Jokaisesta tavasta ei tietenkään ole pakko pitää, mutta parisuhteen säilymisen takia kannattaa asiasta puhua suoraan kumppanin kanssa.

Parisuhdeasiantuntija Elli Raipela kertoo, että usein uutta suhdetta luodessa toisen elämäntavat tulevat nopeasti esiin. Osa asioista saattavat olla sellaisia, joita ei toisessa haluaisi olevan. Suhteen alkuhuumassa näiden annetaan kuitenkin usein olla.

– Vasta suhteen jatkuessa ihastumisen ja rakastumisen muuttuessa rakkaudeksi ja kiintymyksesi, alkavat toisen muutosyritykset.

Raipela kertoo, että vaikka ensimmäisen kahden seurusteluviikon aikana olisikin tullut selväksi, että kumppani on rahan haaskaaja, todellisuus saattaa hypätä silmille vasta myöhemmin. Itse saattaa taas olla sellainen henkilö, joka haluaa säästää rahaa pahan päivän varalle. Tällaisessa tilanteessa syntyy takuulla ristiriitoja parisuhteen aikana.

– Ensin voi tehdä itselleen kysymyksen, millaisten asioiden kanssa voi elää, Raipela muistuttaa.

"Parisuhde on täynnä kompromissin tekoja"

Perheterapeuttina toimiva Raipela kehottaakin pohtimaan pystyykö hyväksymään esimerkiksi sen, että toinen pelaa iltaisin neljä tuntia tietokonepelejä tai mittaa jokaisen annoksen annosvaa’an kanssa. Jos nämä asiat pystyy hyväksymään, ei ongelmia pitäisi juurikaan syntyä.

– Jos jokin asia toistuvasta aiheuttaa riitoja, kannattaa käydä keskustelu, jonka tavoitteena olisi kompromissi. Parisuhdehan on täynnä kompromissin tekoja, parisuhdeasiantuntija kertoo.

Raipela neuvoo ihmisiä ajattelemaan niin, että toisen tarpeet ja toiveet on otettava huomioon, sillä tällöin saa toisen ihmisen rikkauden itselleen.

Uransa aikana Raipela on usein huomannut, että ihmiset kaipaavat parisuhdetta, mutta kun ovat päätyneet haluamansa henkilön kanssa suhteeseen, alkaa valitus useista pienistä asioista.

– Parisuhde ei yllättäen enää tyydytä, kumppanilla on ärsyttäviä tapoja tai lopulta haetaan esimerkiksi ulkopuolisia suhteita, asiantuntija kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat