Mainos

Arnold Schwarzenegger: En välitä pätkääkään, uskotko ilmastonmuutokseen

Arnold Schwarzenegger on ottanut Facebookissa vahvasti kantaa ilmastonmuutokseen pitkällä kirjoituksella.

Kalifornian kuvernöörinäkin toiminut näyttelijä otsikoi kirjoituksensa sillä, ettei välitä oikeastaan yhtään siitä, ovatko ihmiset samaa mieltä ilmastonmuutoksen paikkansa pitävyydestä vai ei.

Pariisin ilmastoneuvottelut jatkuvat yhä ja neuvottelujen pitäisi päättyä perjantaina. Yhdysvalloissa Kalifornian kuvernöörinäkin toiminut, entinen kehonrakentaja ja kuuluisa toimintaelokuvien sankari, on tullut tunnetuksi erityisesti ilmastoasioiden puolestapuhujana, eikä tämä kirjoitus ole poikkeus linjaan.

Poliittisessa kirjoituksessaan Schwarzenegger haluaa pistää koko ilmastonmuutoksen sivuun, koska aina löytyy ihmisiä, jotka kyseenalaistavat sen.

Schwarzenegger nostaa kirjoituksessaan esille kysymyksen: Hyväksytkö, että seitsemän miljoona ihmistä kuolee vuosittain saasteeseen? Tämä on miehen mukaan enemmän kuin murhat, itsemurhat ja liikenneonnettomuudessa kuolleiden määrät yhteensä. Schwarzeneggerin mukaan 19 000 ihmistä kuolee fossiilisten polttoaineista lähtöisin oleviin saasteisiin. Hän kysyy hyväksytkö tämän?

Sitten Schwarzenegger esittää toisen kysymyksen. Uskotko, että öljy ja hiili ovat tulevaisuuden polttoaineita? Hän muistuttaa, että kaikki ovat todennäköisesti yhtä mieltä siitä, että fossiiliset polttoaineet tulevat väistämättä loppumaan. Onko sinulla suunnitelma? Schwarzenegger kysyy.

Hän kirjoittaa itse haluavansa suunnitelman.  Hän ei halua olla samanlainen kuin aikoinaan viimeinen hevosmyyjä, kun autot ottivat vallan maailmassa. Uusiutuvan energian käyttö on taloudelle tehokasta, kirjoittaa Schwarzenegger. Hän muistuttaa, että Kaliforniassa on ehkäpä edistyneimmät ympäristölait Yhdysvalloissa. 40 prosenttia energiasta tulee uusiutuvasta energiasta ja osavaltioa on 40 prosenttia energiatehokkaampi kuin muu USA.

Schwarzenegger uskoo myös uusiutuvan energian olevan hyväksi taloudelle. Hän kirjoittaa, että Kalifornian talous kasvaa nopeammin kuin muun Yhdysvaltojen talous ja osavaltio johtaa maataloudessa, tuotannossa, turismissa, viihteessä, biotekniikassa, huipputeknologiassa ja vihreässä teknologiassa.

Sitten Schwarzenegger kysyy lukijaltaan viimeisen kysymyksen.

– Edessäsi on kaksi ovea. Ensimmäinen huone on täysin ilmatiivis huone, missä on sisällä polttoainekäyttöinen auto. Toinen huone on muuten täysin identtinen, täysin ilmatiivis huone, mutta siellä on sähköauto. Molempien autojen moottorit ovat käynnissä.

–Haluan sinun valitsevan kumpaan huoneeseen menet ja sulkevan oven perässäsi. Sinun pitää olla huoneessa tunnin ajan, etkä voi sammuttaa auton moottoria. Et saa kaasunaamaria.

Schwarzenegger arvelee, että lukija valitsee huoneen sähköautolla, koska ensimmäinen vaihtoehto on kuolettava.

Hänen mukaan maailma on nyt tämän valinnan edessä.

Sen takia hän ei välitä yhtään siitä, uskovatko lukijat ilmastonmuutoksen vai ei. Hän ei välitä siitä, ovatko lukijat huolestuneita lämpötilojen noususta tai jäätiköiden sulamisesta. Hänen mukaan sillä ei ole väliä kuka on ilmastonmuutoksesta oikeassa.

Schwarzenegger kutsuu lukijat mukaansa avaamaan toisen huoneen oven. Oven fiksumpaan, siistimpään, terveellisempään ja taloudellisempaan tulevaisuuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.