Armenialaisten kansamurhaa muistettiin Turkissakin

Kymmenettuhannet armenialaiset toivat tänään kukkia ottomaanivallan lopulla murhattujen armenialaisten muistomerkille maan pääkaupungissa Jerevanissa. Ensimmäistä kertaa joukkosurmien vuosipäivää muistettiin myös Istanbulissa Turkissa.

Armenian presidentti Serzh Sarkisian kiitti Jerevanissa pidetyssä muistotilaisuudessa maita, jotka ovat tunnustaneet vuosien 1915 - 1917 joukkosurmat kansanmurhaksi.

- Kiitämme kaikkia niitä ihmisiä monissa maailman maissa, myös Turkissa, jotka ymmärtävät, miten tärkeää on estää rikokset ihmisyyttä vastaan ja jotka seisovat rinnallamme tässä taistelussa, Sarkisian sanoi.

Ottomaanivallan viimeiset vuodet olivat raskaita maan armenialaisvähemmistölle. Arviot kuolonuhreista vaihtelevat 200 000:sta peräti 1,5 miljoonaan.

Turkki on myöntänyt, että mahdollisesti jopa puoli miljoonaa armenialaista kuoli ensimmäisen maailmansodan aikana mutta kiistää että kyse oli kansanmurhasta.

Istanbulissa ihmisoikeusjärjestöt ja taiteilijat osallistuivat muistopäivän viettoon. Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki "Ei enää koskaan!".

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat