Arktinen turvallisuus: Norja listasi venäläisuhat vuosittaisessa katsauksessaan – raportin mukaan Venäjä ei pidä mistään, minkä se voi kokea uhaksi

1:04
MTV Uutiset: Norja listasi venäläisuhat

"Venäjä kiihdyttää ja monipuolistaa toimintaansa ja varusteluaan  pohjoisessa, eikä välitä paljastumisesta. Venäjä haluaa valvoa alueen luonnonvaroja, ja pitää pohjoisen vakauden omissa käsissään", tiivistetään Norjan tiedustelupalvelun vuosittaisessa uhkakuvakatsauksessa arktisten merialueiden tilanteesta.

– Venäjä jatkaa poliittisten prosessien vähättelyä ja tähtää Euroopan ja Naton suhteiden polarisoitumiseen, raportti jatkaa.

Sen mukaan Venäjä tuo entistä selkeämmin esille, ettei se pidä mistään, minkä se voi kokea uhaksi.

Häirintä esimerkkinä

Norja julkisti näkyvästi yhden huolenaiheistaan syksyllä 2018 Nato-harjoitus Trident Juncturen yheydessä. Tuolloin havaittiin, että hävittäjiä häirittiin elektronisesti ("jamming") niin paljon, että se vaaransi myös siviililentoliikennettä. GPS-paikannuksessa havaittiin epätarkuuksia, joka oli ikävä yllätys palveluntarjoajalle, alunperin Yhdysvaltain laivastolle.

– Tämä monialainen voimannäyttö rauhan, kriisin ja sodan aikoina tulee jatkumaan, raportti jatkaa.

Uutuusasekokeilut vaaratekijänä

Venäjällä oli viime vuonna kaksi onnettomuutta, jotka liittyivät uusiin, ydinvoimalla toimiviin aseprototyyppeihin. Burevestnik-risteilyohjusturma Vienanmerellä vaiettiin ensin hetkeksi, mutta kun tiedot säteilyvuodoista ja uhreista levisivät, Venäjä myönsi vähimmän mahdollisen.

Vakoilusukellusvene Losharikin tulipaloon pohjoisessa liittyi niin paljon arkaa tietoa, että Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi ennen vaikenemistaan asian olevan valtionsalaisuus.

– On odotettavissa, että Venäjä jatkaa myös ydinkäyttöisten aseidensa testausta, sanoi Morten Haga Lunde, Norjan tiedustelupäällikkö.

– Näistä kokeista tulee paitsi sotilaallisia haasteita, myös jännitteitä ja ympäristöriskejä, Lunde jatkoi.

Lunden mukaan on suuri vaara, että kokeet epäonnistuvat jatkossakin, ja seuraukset voivat olla ikäviä myös Venäjän naapureille.

Lähteet:

Norwegian Intelligence Service Focus 2019

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja