Arkkiatri pelkää: Myrkkyhoitajia löytyy lisää

Myrkyttävä hoitaja, valelääkäri ja puhdistusainetta saaneet vastasyntyneet. Viime päivien uutiset eivät anna mairittelevaa kuvaa terveydenhuollon tilasta. Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan tapauksia yhdistää ainakin yksi tekijä: levoton ja pirstaloitunut työympäristö, jossa ongelmia muodostuu helposti eikä niihin saada ajoissa tartuttua.

- Ennen ihmiset tunsivat työyhteisöissä toisensa ja vaihtuvuus oli pieni. Oudot tapaukset olisivat herättäneet huomiota. Nyt nuoria lääkäreitä tulee ja menee. On totuttu ihmisiin, jotka eivät paljon osaa, mutta muitakaan ei saada, sanoo Pelkonen.

Pelkonen pitää ongelmallisena palveluiden ulkoistamista ja vuokralääkäreiden määrän kasvua, sillä se pirstoo työyhteisöjä entistä sekavammiksi.

Lääkäripula on pienemmillä paikkakunnilla totinen ongelma, mutta arkkiatrista pulan taustalla voi usein olla kunnan ja terveyskeskuksen oma toiminta.

- Joissain paikoissa on lääkäripulaa, ja naapurikunnassa on hyvä tilanne. Kunnissa pitäisi katsoa tarkkaan, mistä tämä johtuu. Esimerkiksi kunnallispolitiikoilla voi olla huono asiantuntemus, yritetään säästää asioissa, joissa ei voi.

Varauduttava uusiin myrkkyhoitajiin

Arkkiatri uskoo, että valelääkäriongelmaa voidaan kitkeä valvonnan avulla. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira onkin jo kehittänyt rekistereitään. Tätä nykyä rekistereissä on muiden ohella tiedot lääkäriopiskelijoista, jotka saavat toimia lääkäreinä. Hoitohenkilökunnan tietoja voivat kysyä myös yksityiset ihmiset.

Toimivien rekistereiden lisäksi Pelkonen toivoo viranomaisilta järjen käyttöä. Hoitohenkilökunnan yksityisyyden suoja ei saa mennä potilasturvallisuuden edelle, vaan väärinkäytösepäilyistä on pystyttävä puhumaan nykyistä avoimemmin.

Arkkiatrin mukaan on varauduttava siihen, että asiakkaitaan myrkyttäviä hoitajia ilmaantuu lisää.

- On tärkeää analysoida nämä tapaukset hyvin tarkkaan ja miettiä, miten niitä voisi estää. Tapauksia on ollut jo kolme, joten voi hyvin kuvitella, etteivät ne jää ainoiksi, sanoo Pelkonen.

Oma lukunsa ovat tahattomat hoitovirheet ja -vahingot, joita voisi ehkäistä sähläämistä vähentämällä. Esimerkiksi Espoon Jorvissa vastasyntyneitä joutui viikonloppuna teho-osastolle, koska vauvat saivat sokeriliuoksen sijaan bakteereja tuhoavaa ainetta. Liuokset olivat kahdessa identtisessä, ruskeassa apteekkipullossa.

- Läheltä piti -tilanteet ovat rakenteissa, on aika sattumaa, kuka astuu ansaan. Virheistä pitäisi ottaa oppia ja käsitellä niitä työyhteisössä, hakea syitä, ei syyllistä.

Hoitajilla päihdeongelmia

Terveydenhuollossa näyttää olevan meneillään myllerrys, josta kertovat myös Valviran tilastot. Sairaanhoitajien väärinkäytösepäilyistä tuli viime vuonna 134 ilmoitusta, joista 30 johti hoitajan oikeuksien menetyksiin. Toissa vuonna ilmoituksia oli 74.

Ilmoitukset liittyvät usein siihen, että lääkeriippuvainen hoitaja on varastanut lääkkeitä työpaikaltaan. Johtaja Tarja Holi Valvirasta uskoo, että ilmoitusten suuri määrä kertoo valvonnan parantumisesta.

- Kaikki kentällä olleet tietävät, että päihdeongelmia on ennen katsottu läpi sormien. Nyt esimiehet puuttuvat niihin, Holi sanoo.

Holi arvelee, että väärinkäytöksiä on voinut tulla myös oikeasti lisää. Kun päihdeongelmat kasvavat väestössä, ne epäilemättä lisääntyvät myös hoitajien keskuudessa.

Holi muistuttaa kuitenkin, että väärin toimivat hoitajat ovat pisara meressä. Hoitokontakteja on valtavasti, ja suurin osa niistä sujuu hyvin.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat