Arkinen erhe keittiössä tuhlaa aikaa ja vettä – kiinnitä sen sijaan huomiosi tähän: "Jos astianpesukone haisee pahalta tai astiat eivät peseydy kunnolla, syynä on..."

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin:"Erikoinen ja merkittävä löydös" 1:45
Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin: "Erikoinen ja merkittävä löydös"

Astioiden esipeseminen ennen konepesua on turhaa, mutta astianpesukoneen puhdistamiseen kannattaa paneutua.

Astianpesukone on nykyään lähes joka kodin vakiovaruste. Vääränlainen käyttö voi kuitenkin pilata niin astiat kuin laitteenkin. Moni myös käyttää aivan turhaa aikaa hoitaakseen astianpesukoneen tehtävän niin sanotusti itse.

– Usein ihmiset yhä esipesevät astiat ennen koneeseen laittoa. Tämä on turhaa, sillä se kuluttaa energiaa ja vettä, kun ihmiset huuhtelevat astiat juoksevan veden alla ennen astianpesukoneeseen laittoa. Nykyaikaiset tiskikoneet kyllä pystyvät hoitamaan huuhtelun, kertoo rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku tiedotteessa.

Älä pese astioita ennen pesua!

Isot ruoantähteet kannattaa poistaa astioista, mutta muuten lautasia ja mukeja ei tarvitse "pestä ennen pesua". Hakku kehottaa luottamaan astianpesukoneen tehoon. Se puolestaan pysyy yllä, kun koneen puhdistaa säännöllisesti.

– Jos konetta käytetään ahkerasti, se tulisi puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Lika ja roiskeet kannattaa pyyhkiä heti, koska ne lähtevät silloin helpoiten pois. Jos astinpesukone haisee pahalta tai astiat eivät peseydy kunnolla, syynä on luultavasti juuri astinpesukoneeseen kertynyt lika ja kalkki. Silloin kannattaa viimeistään ryhtyä puhdistushommiin, Hakku  sanoo.

"Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen"

Aluksi kannattaa lukea koneen huolto-ohje ja selvittää, miten se valmistajan mukaan puhdistetaan. Puhdistukseen on Hakun mukaan tärkeää käyttää vain erillistä astianpesukoneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, ei esimerkiksi käsitiskiainetta.

 – Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen, Hakku muistuttaa.

Kaikki astiat eivät sovellu astianpesukoneessa pestäviksi: leikkuuveitset voivat tylsyä, ja puiset paistinlastat imevät itseensä pesuainetta. Hopealusikat voivat tummua, kristalliastiat hajota ja valurauta-astiat ruostua astianpesukoneessa käytyään.

Tarkista aina tuotteen ominaisuuksista, soveltuuko se astianpesukoneeseen!

Älä ala asentaa uudelleen

Käyttöohje ja koneen antamat vikailmoitukset auttavat monien vikatilanteiden selvityksessä. Yhtä asiaa Hakku kuitenkin neuvoo välttämään.

– Astianpesukoneen liitäntöjä ei kannata itse mennä säätelemään eikä alkaa asentaa sitä uudestaan. Väärin asennettu astianpesukone voi aiheuttaa vesivahingon. Koneen asennuksessa ja muissa ongelmatilanteissa kannattaa aina käyttää ammattilaista.

 Näin puhdistat astianpesukoneen oikein!

  1. Tyhjennä kone astioista. Tutustu huolto- ja käyttöohjeisiin.
  2. Ota tiskikoneen alakori pois, jos mahdollista – näin pääset helpommin puhdistamaan konetta. 
  3. Irrota siivilät ja suihkuvarret. Jos suihkuvarren saa irti, sen suuttimen reiät voi puhdistaa esimerksi hammastikulla. Astianpesukoneen pohjalla on jätesiivilä, joka kannattaa puhdistaa ja pyyhkiä talouspaperilla tai harjata tiskiharjalla. Laita lopuksi siivilä, suihkuvarret ja alakori takaisin.
  4. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu rätillä ja miedolla pesuaineella.
  5. Jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, laita pesuainelokeroon konetiskiainetta ja pese kone ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea.
  6. Suositeltavaa on myös välillä pestä kone erityisillä astianpesukokoneiden puhdistusaineilla, jotta koneen pesuteho pysyisi hyvänä. Parhainta huoltoa on pitää kone puhtaana!
  7. Jos näyttöön ilmestyy vikakoodi, katso ohjekirjasta, mitä se tarkoittaa ja mitä tulee tehdä. Jos omat korjaus eivät auta, pyydä paikalle ammattilainen.

Lähteet: JM Suomi, Sinituote.fi/vinkit

Lue myös:

    Uusimmat