Arjalla, 77, on erityinen kaveri – Riku-riekko ilmestyi naisen luo vuosi sitten hiihtoretkellä: Videolla kuuluu, kuinka lintu "juttelee"

Näin riekko vastailee hiihtäjän puheisiin Sallassa – tutkija: kyseessä eräänlainen hullu metso -ilmiö 2:30

77-vuotiaan Arja Eirosen säännölliset juttutuokiot riekon kanssa ovat kirvoittaneet somessa kommentteja Japanista asti. Tutkija kertoo urosriekon tuttavallisen käytöksen johtuvan korkeasta testosteronitasosta. 

Sallalainen Arja Eironen alkoi jutella riekon kanssa viime kevättalvella hiihtoretkillään.

– Alun perin laduntekijä oli laittanut kuvan riekosta, joka oli tullut moottorikelkan päälle. Ladulla se sitten tuli minunkin viereeni ja alkoi juttelemaan, Eironen kertoo.

Hän alkoi postata riekosta kuvia ja videoita Facebook-sivuilleen. Videolla kuuluu, kuinka riekko vastaa "rau rau" Eirosen kysymyksiin.

– Välillä hermostun, kun se tulee suksien päälle. Silloin hätistelen sen kiroillen pois, mutta sellaista videota en viitsi kuitenkaan Facebookiin laittaa, Eironen nauraa.

Riku Riekkolaisen tuttavallisuutta on kommentoitu Japanista asti.

– Minä en englantia osaa, mutta Googlellahan ne kommentit saa käännettyä. Australiasta kommentoitiin, että riekko varmaankin pelkää lunta ja pyrkii siksi ihmisten luokse.

Eirosella on jatkuvasti pieni huoli Riekkolaisesta.

– En usko, että kukaan sitä vaikkapa ampuu, kun kaikki sen jo tuntevat. Kettu saattaa sen kuitenkin sen napata. 

Tutkija: Riekko käy ylikierroksilla

Tutkija Antti Paasivaara Luonnonvarakeskuksesta sanoo, että hauskasta juttelustaan huolimatta urosriekko ei pyri ihmisen ystäväksi.

– Riekkoherra tulkitsee rouvan puhetta niin, että tässä on kyseessä joko reviirinvaltaaja tai sitten reviirille pesimään haluava naaras.

– Varsinaisesta inhimillisestä ystävyydestä ei ole kyse, vaan tällä riekkoherralla on todennäköisesti tavalliseen tasoon nähden aivan liian paljon testosteronia. Ilmiö on sama kuin silloin tällöin tavatuilla niin sanotuilla hulluilla metsoilla, joilla on samantapainen hormonihäiriö. Liiallinen sukuhormonien tuotanto erityisesti epänormaaliin aikaan saattaa tehdä kanalinnuista pelottomia, Paasivaara sanoo.

Hänen mukaansa hormonituotannon vuosikello voi olla sekaisin myös siksi, että säät ovat olleet lauhan keväisiä pitkin talvea. Myös riekon väritys on poikkeuksellinen tammikuulle. Yhdessä Arja Eirosen tuoreista kuvista riekolla on jo kaulallaan väritystä, vaikka riekot ovat talvisin täysin valkoisia.

– Kaulalle on jo ilmestynyt ruskeita höyheniä. Se näyttäisi aloittaneen normaalin pariutumisvaiheen höyhenpuvun muutoksen pari kuukautta liian aikaisin. 

Tutkijan mukana Eirosen huoli riekon joutumisesta ketun kynsiin on aiheellinen.

– Riekon luontaiset viholliset – muun muassa kettu ja kanahaukka – söisivät mielellään  riekkopaistia. Toivottavasti se älyää pysyä peitteisissä pusikoissa ravinnonhankinnassa tai muuten suojassa.

Riekon käytös ei kuitenkaan viittaa siihen, että se varsinaisesti piilottelisi keltään tai miltään.

– Se näyttää olevan aika huoleton ja viettää turhankin vaarallista riekkokukon elämää. Siitä huolimatta toivotan tälle sympaattiselle riekkokukolle pariutumisonnea ja pitkää ikää, joka riekolla ylipäätään ei ole monta vuotta, Paasivaara sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat