Ari valmistautui jo syöpähoitoihin, kun diagnoosi peruttiin: Terveeksi todettu mies saattaa sittenkin olla sairas – "Luuytimestä on nyt kiireellisenä toimenpiteenä otettu näyte"

4:59
Ari valmistautui jo syöpähoitoihin, kun diagnoosi peruttiin. Katso Valviran kommentit tapauksesta.

Eteläsuomessa asuvan Arin* leukemiaepäilyssä eletään taas uutta käännettä: jo kertaalleen terveeksi todettu mies on ollut tänään HUS:ssa antamassa luuydinnäytettä. Terveystalossa otetut ja aiemmin virheellisiksi epäillyt leukemiaan viitanneet laboratoriotestit näyttävät nimittäin pitävän sittenkin paikkansa. 

MTV Uutiset kertoi lokakuussa eteläsuomalaisesta Arista, jonka elämä järkkyi työterveyslääkärikäynnin jälkeen: hänestä otetut verikokeet vihjasivat miehen sairastavan leukemiaa. Nyt tapaus on edennyt.

Työterveyslääkäri oli jo valmistelemassa Aria huonoja uutisia varten, kunnes sai Helsingin sairaalan HUSLABista tiedon: poikkeavista veriarvoista huolimatta Arilla ei ole syytä epäillä verisyöpää, kroonista lymfaattista leukemiaa.

Näin siitäkin huolimatta, että kaikki kolme Arista otettua verinäytettä näyttivät hälyttäviltä.

Käynnistyi epämääräinen ruljanssi, jossa syyllistä haettiin niin Aria hoitaneesta Terveystalosta kuin verinäytteiden kuljettamisesta, säilyttämisestä ja analyysistä huolehtineesta Synlabista. Arin näytteet tutkittiin Tallinnassa.

Jopa Valvira otti tapauksen käsittelyyn, mutta mitään selkeää virhettä ei prosessissa ollut selvityksistä huolimatta huomattu.

Järkyttävä käänne: Ari saattaa sittenkin olla sairas

Eilen Ilta-Sanomat kertoi ruljanssin järkyttävästä käänteestä: Terveystalon löydökset näyttivät sittenkin pitävän paikkansa, ja Arilla oli kuin olikin syytä epäillä leukemiaa.

– Terveystalo otti minulta vielä neljännen näytteen, jota tutkittiin sekä Helsingissä että Tallinnassa, MTV Uutisten tavoittama Ari kertoo.

Sen tulokset puhuivat samaa selkeää kieltä kuin aiemmatkin näytteet. Ne paljastivat hälyttävän määrän imusoluja sekä Gumbrechtin soluja, jotka viittaavat kroonisen leukemian esiasteeseen.

Tauti voidaan todeta vain luudinnäytteen avulla, ja sen ottaa Helsingin yliopistollinen sairaala HUS.

Erikoiseksi tapauksen teki tosin se, että eilen Ilta-Sanomat uutisoi että HUS:in pitävän Arin tilaa vakaana. Se ei siis aikonut ottaa häneltä luuydinnäytettä.

Näyte otettiin sittenkin

Tamä oli tilanne vielä eilen. Nyt Ari kertoo MTV Uutisille puhelimessa tulevansa juuri HUS:ilta luuydinnäytteenotosta.

– HUS on hoitanut potilaan asianmukaisesti, eli luuytimestä on nyt kiireellisenä toimenpiteenä otettu näyte, hän selostaa.

Enempää Ari ei tilannetta toistaiseksi kommentoi.

– Seuranta jatkuu sen mukaan, miten tilanne etenee. Tärkeintä nyt kuitenkin on, että edistystä on tapahtunut.

*Arin nimi on muutettu hänen yksityisyytensä suojelemiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja