Arabimaat järkyttyivät Trumpin Golan-twiitistä – "Lausunto on tuonut alueen uuden kriisin partaalle"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti perjantaina, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikeet tunnustaa Golanin ylänköalue osaksi Israelia ovat vaarassa syöstä Lähi-idän uuteen kriisiin.

– Yhdysvaltain presidentti Trumpin valitettava eilinen lausunto Golanin kukkuloista on tuonut alueen uuden kriisin partaalle. Emme tule koskaan hyväksymään Golanin ylängön miehityksen laillistamista, Erdogan sanoi islamilaisten maiden yhteistyöjärjestön OIC:n kokouksessa.

Videolta voit katsoa uutisjutun Yhdysvaltain suurlähetystön avaamisesta Jerusalemissa toukokuussa 2018. 

Yhdysvallat on avannut suurlähetystönsä Jerusalemissa 5:10

Erdoganin mukaan OIC ei aio olla vaiti, "kun kyse on näin tärkeästä asiasta".

Syyria puolestaan tuomitsi sekin Trumpin aikeet selväsanaisesti kansainvälisen oikeuden vastaisina.

– Yhdysvaltojen suhtautuminen Syyrian omistamiin, miehitettyihin Golanin kukkuloihin osoittaa maan kansainvälistä oikeutta kohtaan tunteman halveksunnan ja räikeän piittaamattomuuden kansainvälisistä normeista, Syyrian ulkoministeriö sanoi maan Sana-uutistoimiston mukaan.

Iran järkyttyi

Syyrian liittolainen Iran oli järkyttynyt Trumpin asenteesta.

– Olemme todella järkyttyneitä: Donald Trump antaa rasistiselle Israelille sen, mihin hänellä ei ole mitään oikeutta: ensin al-Qudsin (Jerusalemin) ja nyt Golanin, Iranin ulkoministeri Javad Zarif kirjoitti Twitterissä.

Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Abu Gheit puolestaan korosti, että Trumpin lausunto on täysin kansainvälisen oikeuden vastainen.

Trump kirjoitti eilen Twitterissä, että Yhdysvaltojen tulisi tunnustaa Israelin oikeus Golanin kukkuloihin.

Israel valtasi Golanin ylängön niin sanotussa kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Alueesta taisteltiin uudelleen vuonna 1973, mutta se pysyi Israelin hallinnassa. Vuonna 1981 Israel liitti Golanin alueisiinsa, Kansainvälinen yhteisö ei ole koskaan hyväksynyt Golanin kukkuloita osaksi Israelia. 

Lue myös:

    Uusimmat