Nyt jopa läheinen liittolainen arvostelee Trumpia: Saudi-Arabia tuomitsee Yhdysvaltain päätöksen tunnustaa Golanin ylänköalue osaksi Israelia

4:31
Trump päätti tunnustaa Golanin kukkulat osaksi Israelia

Yhdysvaltain keskeinen Lähi-idän liittolainen Saudi-Arabia on tuominnut jyrkästi maan päätöksen tunnustaa Golanin kukkuloina tunnettu ylänköalue osaksi Israelia. Saudi-Arabian mukaan päätös rikkoo kansainvälistä oikeutta.

– Saudi-Arabia ilmaisee tuomitsevansa jyrkästi ja torjuvansa Yhdysvaltain hallinnon julistuksen, jonka mukaan se tunnustaa Israelin suvereniteetin miehitetyllä Syyrian ylänköalueella, Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston julkaisemassa lausunnossa kirjoitetaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti Golanin alueen Israelille kuuluvaksi eilen, kun hän tapasi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun. Päätöksellä Trump rikkoo pitkään jatkuneita diplomaattisia käytäntöjä.

Israel valloitti Golanin ylänköalueen Syyrialta vuonna 1967 niin kutsutussa kuuden päivän sodassa. Alueesta taisteltiin uudelleen vuonna 1973, mutta se pysyi Israelin hallinnassa.

Vuonna 1981 Israel liitti Golanin virallisesti omiin alueisiinsa. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Israelin vaadetta Golaniin.

Saudi-Arabia on Israelin ohella Yhdysvaltain tärkein Lähi-idän liittolainen, ja maiden suhteet ovat tähän asti olleet lämpimiä presidentti Trumpin virkakaudella. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja