Viestikoekeskus-jutussa yllätyskäänne: Helsingin Sanomien ex-päätoimittajaa Kaius Niemeä kuultu uudestaan rikoksesta epäiltynä – kumotaanko syyttämättäjättämispäätös?

Puolustusasianajaja: Kaius Niemeä on kuulusteltu epäiltynä viestikoekeskusjutussa –"Tilanne on varsin kummallinen" 4:03
Puolustusasianajaja: Kaius Niemeä on kuulusteltu epäiltynä viestikoekeskusjutussa – "Tilanne on varsin kummallinen"

Kolmen syytetyn toimittajan kiisto perustuu muun muassa siihen, etteivät he tehneet julkaisupäätöstä, vaan sen teki toimituksen johto.

Helsingin Sanomien entistä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä on kuultu uudelleen rikoksesta epäiltynä lehden Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa asiassa, kertoo puolustusasianajaja Kai Kotiranta. Hänen tietojensa mukaansa esitutkinta alkoi kolmisen viikkoa sitten.

– Syyttäjät ovat päättäneet kuulla Helsingin Sanomien entistä vastaavaa päätoimittajaa Niemeä rikoksesta epäiltynä, ja asiassa on suoritettu esitutkintaa ja tämän perusteella syyttäjä arvioi, tulisiko häntä vastaan nostaa syyte vai ei, Kotiranta sanoi oikeudenkäynnin tauolla.

– Tilanne on hyvin erikoinen.

Kotirannan mukaan Niemi kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen.

– Niemi on luonnollisesti kiistänyt mahdolliset häntä koskevat rikosepäilyt.

Katso yllä olevalta videolta, miten puolustusasianajaja Kai Kotiranta kommentit.

Niemeä epäiltiin aikanaan esitutkinnassa, mutta syyttäjä teki tällöin asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Syyttämättäjättämispäätöksen kumoamista harkitaan

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe kertoo STT:lle harkitsevansa Niemen syyttämättäjättämispäätöksen kumoamista. Niemeä on kuultu uudestaan turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäiltynä viime kuun lopulla.

Tänään oikeudenkäynnissä oli tarkoitus vastaanottaa syyttäjän ja Puolustusvoimien loppulausunnot. Syyttäjät ja Kotiranta olivat erimielisiä siitä, voidaanko loppulausuntoihin siirtyä, jos asiaan liittyen saatetaan vielä nostaa syyte.

Lounastauolle siirryttäessä näytti siltä, että loppulausunnot alkavat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

STT ei ole tavoittanut Niemeä.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta

Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin.

Kaikki kiistävät syytteen. He vetoavat siihen, että he eivät ole työskennelleet sellaisissa asemissa, joissa olisi voinut päättää minkään artikkelin julkaisusta. Puolustuksen mukaan päätöksen artikkelin julkaisemisesta on tehnyt toimituksen johto, eivät syytetyt.

Lisäksi syytetyt vetoavat siihen, etteivät jutun tiedot ole olleet syyttäjän tarkoittamalla tavalla salassa pidettäviä.

Tiedot ovat vastaajien mukaan esimerkiksi saatavilla julkisista lähteistä. Jos tiedot tämän lisäksi löytyvät Puolustusvoimien salassa pidettävistä asiakirjoista, salassapitomerkinnät ovat puolustuksen mukaan virheellisiä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Lue myös:

    Uusimmat