Apua noloihin vaivoihin – kärsitkö näistä?

Varmasti jokainen meistä kärsii joskus ainakin yhdestä alla luetellusta vaivasta. Se on täysin normaalia. Näistä vaivoista ei kuitenkaan tarvitse kärsiä joka päivä. Kiusallisiin vaivoihin on paljon hoitokeinoja, joten älä jää yksin vaivasi kanssa.

1. Ilmavaivat

Ilmavaivat ovat äärimmäisen kiusallinen vaiva, joka saattaa rajoittaa elämää paljon. Siihen on kuitenkin olemassa apukonsteja.

Ensimmäiseksi kannattaa aloittaa ruokavalion tarkastamisesta. Maitotuotteet, vehnä, pavut ja tietyt kasvikset, kuten kukkakaali ja parsakaali, voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Joillekin hedelmäsokeri eli fruktoosi voi aiheuttaa vatsan turvotusta.

Apteekista saa ilman reseptiä lääkkeitä, jotka auttavat ilmavaivoihin. Simetikoni ja hiilitabletit vähentävät ilmaa ja turvotusta vatsassa. Laktoosi-intolerantikolle on saatavilla maitohappoja pilkkovia lääkkeitä. Lue lisää aiheesta täältä.

2. Röyhtäily syömisen jälkeen

Röyhtäileminen voi johtua ilman nielemisestä eli ilmakuplista vatsassa. Yritä välttää hiilihapotettuja juomia, liian nopeaa syömistä ja juomista ja purkan jauhamista. Myös tupakointi voi pahentaa röyhtäilyongelmaa.

Röyhtäily ei ole varsinaisesti vaarallista, mutta se voi olla hieman noloa vieraassa seurassa. Ilman nielemistä voi välttää syömällä hitaasti ja juomalla vettä hapotettujen juomien sijasta. Pillejä kannattaa myös välttää, sillä niiden kautta saattaa vahingossa niellä ilmaa.

3. Liikahikoilu

Kosteat läikät kainaloissa tai selässä ovat todella kiusallinen ja ahdistava vaiva, samoin kuin käsien voimakas hikoilu juuri ennen kun pitäisi kätellä uutta tuttavaa.

Ihon tehtävä on osallistua lämmönsäätelyyn esimerkiksi hikoilemalla. Kuumissa olosuhteissa vettä haihtuu kehosta hikoilun kautta monta litraa vuorokaudessa. Usein voimakas hikoilu voi olla perinnöllistä, jolloin se alkaa jo lapsena.

Hikoiluun voi vaikuttaa myös tunneperäiset syyt. Tunneperäinen hikoilu on voimakkainta käsissä, jaloissa ja kainaloissa. Tämä on yksi syy siihen, että juuri kainalot tai kämmenet kostuvat odottamatta jännittävissä tilanteissa.

Kuumuudesta tai rasituksesta aiheutuvaan hikoiluun voi varautua ennalta oikeanlaisella pukeutumisella. Vaikeampaa on ennakoida tunnesyistä johtuvaa hikoilua. Toisaalta hikoileminen liittyy tiiviisti myös vaihdevuosiin ja ylipainoon. Muutaman liikakilon pudottaminen voikin vähentää hikoilemista merkittävästi.

Liikahikoiluun on olemassa erilaisia hoitokeinoja. Apteekeista saa muun muassa vedetöntä alumiinisuola-antiperspiranttivalmistetta, joka tukkii hikirauhasia.

Lontoforeesia käytetään käsien ja jalkojen liikahikoilun estämiseksi. Kyseessä on melko aikaavievä hoitomuoto, sillä se vaatii useiden viikkojen hoitoa ennen tuloksien saavuttamista. Lontoforeesi-hoidossa hikirauhasiin johdetaan sähkövirtaa, joka ennen pitkää tukkii hikirauhaset.

Botuliinipistokset voivat olla tehokas keino päästä liikahikoilusta eroon. Botuliinia pistetään hikoilevalle alueelle suoraan, ja sen luvataan vaikuttavan jo viikossa. Vaikutukset kestävät muutamasta kuukaudesta vuoteen. Botuliinin hankaluus on sen kallis hinta. Hoitomahdollisuuksista voi tiedustella lääkäriltä tai terveysasemalta.

4. Hilse

Hilse saattaa olla nolostuttava vaiva, mutta myös yleinen. Siihen on monia syitä, mutta hoito-ohje on aina sama. Hilseilevää päänahkaa tulisi pestä päivittäin miedolla shampoolla ja hankalissa tapauksissa kerran viikossa erityisellä apteekista saatavalla hilseshampoolla. Pesun jälkeen päänahkaan voi hieroa hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Käsihuuhteen ei pitäisi aiheuttaa haittavaikutuksia päänahalle. Jos hilse ei lähde tavallisella kotihoidolla, on syytä hakeutua lääkäriin.

5. Hikka

Hikka on inhottava, vaikka kenties huvittava vaiva. Se häiritsee erityisesti asiakaspalvelutehtävissä ja muissa sosiaalisissa tilanteissa. Hikka johtuu luultavimmin pallean äkillisistä supistumista. Nikottelun perimmäistä syytä ei tunneta, mutta tiedetään, että sitä esiintyy myös eläimillä ja yllättävää kyllä, myös kohdussa olevalla sikiöllä.

Nämä niksit voivat auttaa hikkaan:

- Juomalla vettä lasin ulkolaidalta. Pää taivutetaan alaspäin, jotta ulkolaidalta saadaan huikattua kulaus vettä.

- Syömällä lusikallinen kuivaa sokeria.

- Puhaltamalla paperipussiin.

- Pidättämällä hengitystä.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat