Antti Tuiskun mieltä painoi vuosien ajan yksi suuri kysymys – suvusta selvinnyt tieto tarjosi vastauksen: ”Todella pään pyörälle pistävä ajatus”

Antti Tuisku saa tietää Heikki-pappansa karuista sotavuosista 3:03
Antti Tuisku saa tietää Heikki-pappansa karuista sotavuosista

Antti Tuisku sai Sukuni salat -ohjelmassa vastauksen sille, mikä vetää niin vahvasti häntä aina Pohjois-Suomeen.

Muusikko Antti Tuiskupääsi tutustumaan Sukuni salat -ohjelmassa tutustumaan tarkemmin Tuiskun sukuun isänsä puolelta. Ohjelmassa selvitettiin muun muassa sitä, mistä Tuiskun suku on tarkemmin lähtöisin ja millaisia vaiheita poptähden esi-isillä on aikoinaan ollut. 

Lisäksi Tuisku sai tietää enemmän oman Heikki-pappansa sota-ajoista, jota koskevat kysymykset ovat kaihertaneet Tuiskun mielessä pitkään. Poptähdelle selvisi niin ikään hänen isoisoisänsä traaginen kohtalo.

Tuisku kertoo MTV Uutisille, että yksi yllättävimmistä asioista, joka kuvausten myötä hänen suvustaan tuli ilmi, oli kuitenkin havainto siitä, kuinka hänen sukulaisensa ovat aina satojen vuosien ajan palanneet asumaan samoille seuduille Ounasjoen liepeille. 

– Se oli mielestäni todella pään pyörälle pistävä ajatus siitä, että jos ajattelee vaikka pappani äitiä, niin hän on tietämättään syntynyt samaan taloon, missä 250-300 vuotta aikaisemmin oli hänen esi-isänsä. Se tuntuu aivan järjettömältä, Tuisku kertoo. 

– Vaikka ihmiset ovat aina lähteneet käymään jossain, niin he ovat sitten kuitenkin palanneet takaisin. 

Tuiskun mukaan samankaltainen kipuilu on ollut pitkään osa hänenkin elämäänsä. Muusikkona Tuisku on vuosikausien ajan tehnyt töitään Etelä-Suomessa, mutta kokenut kuitenkin aina sisällään vahvaa kaipuuta pohjoiseen kotiseuduilleen. 

– Tämän takia on itse varmaan tietyllä tavalla kriiseillyt tämän asian kanssa aina, koska se veri vetää niille seuduille niin vahvasti. Mutta sitten taas kuvausten aikana, kun kuuli tuon tarinan, niin siinä tiimellyksessä tuli myös semmoinen ajatus päähän, että no ovathan ne esi-isätkin aina jossain vaiheessa tulleet takaisin, eikä se tarkoita sitä, että mun pitäisi tällä sekunnilla siellä olla rakentamassa itselleni torppaa. 

Ohjelmassa selvinnyt tieto tarjosi Tuiskulle myös helpotuksen siitä, ettei hän ole ollut yksin ajatustensa tai kokemustensa kanssa kotiseutuunsa liittyen.

– Joku muukin on joskus kokenut äärimmäisen vahvaa tunnesidettä siihen paikkaan ja on halunnut aina palata uudestaan.

Matkalle sukunsa menneisyyteen Sukuni salat -ohjelmassa toisella kaudella lähtevät myös Paula NoronenMichael MonroeMiitta SorvaliRoope SalminenSikke Sumari, Lasse KukkonenErin Anttila, Martti Syrjä ja Linda Lampenius.

Sukuni salat alkaa MTV3-kanavalla ja maksuttomassa mtv-palvelussa sunnuntaina 3.4. klo 20. Seuraava jakso katsottavissa ennakkoon mtv-palvelussa. Ohjelma on katsottavissa myös C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat