Seppo Räty julistettiin jo entiseksi keihässuuruudeksi – tämä hetki sai lama-Suomen sekaisin: "Voi haistattaa niille"

Seppo Räty julistettiin jo entiseksi keihäsmieheksi – haistatti epäilijöilleen pitkät Helsingissä 1994 3:21
Tulosruutu 8.8.1994: Seppo Räty heitti EM-hopeaa hurmioituneen kotiyleisön edessä Helsingin kisoissa. Räty veisteli saavutuksestaan Jari Porttilan haastattelussa.

Seppo Rädyn hopeamitali Helsingin EM-kisoista vuonna 1994 on suomalaisen keihäsmiehen uran ehdottomia kohokohtia. Lähtökohdat Olympiastadionin odotettuun keihäsfinaaliin olivat kuitenkin surkeat.

Räty kiskaisi hopeaa tasoltaan vaatimattomaksi jääneessä loppukilpailussa tuloksella 82,90. Euroopan mestaruuden vei Britannian Steve Backley 85,20 metrin heitollaan. Tshekin Jan Zelezny jäi puolestaan kauas parhaasta tasostaan ja sai tyytyä pronssiin 82,58 metrin tuloksella.

Kotikisoista saavutettu EM-hopea oli Rädyn uran saavutuksista yksi komeimmista, sillä hän joutui keihäskisaan pahasti vajaakuntoisena. Räty kertoi Tulosruudun mitalihaastattelussa karua kertomaa finaalia edeltäneestä tilanteesta.

– Kyllä se eilen (karsinnassa) otti sen verran tuohon käteen, että se on taas muutaman viikon tunnottomana ja voimaton. Se vain piti uskoa, että se kahtena peräkkäisenä päivänä kestää kunnossa, Räty kertoi Jari Porttilan haastattelussa.

Mitalin painoa lisää se, että Räty rykäisi hopeaan riittäneen tuloksen vasta viidennellä heitollaan. Sen jälkeen hänen oli vain jännitettävä, pystyvätkö muut parantamaan tulostaan. Itse hän tiesi, ettei enää kykene enää parempaan.

Rädyllä oli takanaan vuoden 1993 Stuttgartin MM-finaalien karsiutuminen, joka muistetaan parhaimmin Ylen Bror-Erik Walleniuksen tekemästä haastattelusta, jossa Räty asteli toimittajasta välittämättä määrätietoisesti stadinonilta kohti lähintä anniskelupaikkaa.

Kauteen 1994 tultaessa Räty oli jo julistettu entiseksi keihässuuruudeksi.

– Lähinnä olen siinä mielessä tyytyväinen, kun on sanottu, että on kehäraakki. Voi haistattaa niille jotakin, Räty virnisti Tulosruudulle.

Tuskien kautta hankittu mitali ei jäänyt edes Rädyn uran viimeksi. Kahta vuotta myöhemmin hän paranteli kahteen otteeseen maailmanennätyslukemia ja nappasi vielä pronssia Atlantan olympialaisista 1996.

Seppo Räty juotti Jari Porttilalle samppaajaa Helsingin EM-kisoissa 1994 4:16
Jari Porttila sai lopulta Seppo Rädyn mitali kaulassa haastatteluun Ylimääräisessä Tulosruudussa. Räty tarjosi toimittajalle kuohuvat mitalihulinoiden keskellä.

Lue myös:

    Uusimmat