Annimari Korte juoksi uran parhaan yli metrin vastatuulen aikansa – kuinka paljon tuulella on merkitystä? – "Ei vaan saa vaikuttaa"

38:17
Videolla Annimari Kortteen juoksu Superliigan pika-aitojen finaalissa.

Annimari Korte oli yleisurheilun Euroopan joukkuekisan Superliigan pika-aitafinaalissa viides. Hän juoksi ajan 1,2 metrin vastatuuleen 13,20. Kilpailun kärkikolmikosta kaikki juoksivat reilusti alle 13 sekunnin. C Moren asiantuntija Mika Järvinen avaa kuinka paljon tuulella on oikeasti merkitystä.

Korte jäi Superliigan finaalissa 0,35 sekuntia kisan voittaneesta Italian Luminosa Bogliolosta. Euroopan tämän kauden tilastoissa Korte on italialaista edellä.

– Jos näin voi sanoa, niin se on iäisyys. Tämä on sellainen asia, että pitää pystyä kelistä huolimatta. Nyt ei kumminkaan ollut mitään myrskyvastaista. Eli pitää muistaa se, että jos ollaan alle kahden metrin vastaisissa, niin se ei ihan hirveästi saisi vaikuttaa siihen juoksemiseen, Järvinen sanoo.

Eri tuuliolojen vertailuissa Bogliolo on juossut vastatuulessa kahdesti alle 13 sekunnin. Korte on juossut urallaan vastatuulessa ajan 12,93. Järvinen sanoo, että vastatuuli voi toimia urheilijalle myös etuna. 

– Huippujuoksijoilla se vaikuttaa ehkä sen kymmenyksen verran, korkeintaan kaksi. Sanotaan, että se on noin kymmenys noissa tuulissa, mitä se voi vaikuttaa. Riippuen juoksijatyypistä, niin se ei välttämättä vaikuta ollenkaan. Se voi olla jopa positiivista, kun ei turhaan tarvitse aitavälijuoksussa viimeistä askelta lyhentää niin paljoa. Aina sitä pitää vähän lyhentää, että pääsee oikeaan suuntaan. Pisimmillä aitureilla on se ongelma ja sitten kun on pieni vastatuuli, niin sitä ei tarvitse miettiä niinkään, vaan voi juosta vapaammin, Järvinen kertoo.

"Se ei vaan saa vaikuttaa siihen juoksemiseen, ainakaan noin paljoa"

Osalla juoksijoista tuulella ei ole niinkään väliä, sillä 13 sekuntia alittuu, oli sitten myötäistä tai vastaista. Saman kauden parhaansa Kortteen kanssa juosseella Yhdysvaltojen Tiffani McReynoldsilla on 13 sekunnin rajan alituksia molemmissa tuulioloissa. Kauden paras 12,72 tuli 2 metrin myötäisessä, mutta hän on juossut 3,5 vastatuulessa myös 13 sekunnin alle viidellä sadasosalla. 

Euroopan ykkösnaisella Valko-Venäjän Elvira Hermanilla on aika lailla samanlainen tilanne Kortteen kanssa, sillä hän on vain kertaalleen alittanut vastatuulessa 13 sekunnin rajan. Maailman ykkönen Danielle Williams aitoi heinäkuussa saman päivän aikana kahdesti koviin aikoihin. Alkuerässä 1,1 metrin vastaisessa syntyi aika 12,41. Finaalissa oli 0,8 metriä myötäistä ja silloin aika oli 12,32. 

Dohan MM-kisoissa ei tuulta ole todennäköisimmin odotettavissa hirveästi. 

– Stadion on suhteellisen suljettu. Jos siellä on vastatuulta, niin sitä on kohtuullisen vähän. Se ei vaan saa vaikuttaa siihen juoksemiseen, ainakaan noin paljoa, Järvinen toteaa.

Järvinen muistuttaa, että urheilijan pitää valmistautua arvokisoihin kilpailemalla erilaisissa olosuhteissa.

– Hyvien olosuhteiden hakemisen ymmärrän silloin, kun tulosrajaa metsästetään. Jos aikoo kuitenkin menestyä, niin se tulosraja pitää pystyä rikkomaan kelissä kuin kelissä. Silloin kun haetaan tulosrajaa, niin silloin voi hakea niitä parempia olosuhteita, mutta siinä vaiheessa kun raja on tehty, niin silloin pitäisi mennä vain ja ainoastaan juoksemaan kisoja. Olosuhde on se, mikä se on ja siinä pitää sitten suoriutua mahdollisimman hyvin, jotta se valmistaa myös siihen, jos arvokisoissa on erilaiset olosuhteet, kun mihin on tottunut, Järvinen päättää.

Dohan MM-kilpailut käydään 28. syyskuuta - 6. lokakuuta.

Klo 16.11: Juttua muokattu. Annimari Korte on alittanut urallaan 13 sekuntia vastatuulessa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja