Annimari Korte hurjaan ennätykseen kipujen keskeltä – pystyy hädin tuskin istumaan, autolla ajaminenkin vaatii erityisjärjestelyä: "Koetan olla ajattelematta sitä"

Annimari Korte pinkoi keskiviikkona Lahden gp-kisoissa 100 metrin aidoissa uuden ennätyksensä 12,93 ja alitti näin Dohan MM-kisojen tulosrajan 12,98. Vaikka oma rekordi parantui kerralla 0,21 sekuntia, takareisikipujen kanssa taisteleva Korte näkee itsellään varaa vielä paljon kovempiinkin aikoihin.

– Se oli vihdoinkin tasapainoinen juoksu. Juoksen samanlaisia väliaikoja treeneissä joka kerta, mutta kauden ekoissa kisoissani olin palannut vanhoihin huonoihin tapoihini. Olin tullut vastaponnarilla aidoille ja muuta. Nyt sain korjattua ne samanlaiseksi kuin treeneissä, ja tuli parempi aika, Korte kommentoi MTV Urheilulle.

Mutta.

– Edelleen on parannettavaa aika reilustikin, jos vain kaikki osuu kohdalleen.

MAINOS

Rooman Timanttiliiga Subilla ja C Morella!

Timanttiliigan Rooman osakilpailu torstaina 6. kesäkuuta:
C More Sport 1: kello 21.00-23.05.
Sub: kello 21.00-23.05.
Cmore.fi kisalähetyksen lisäksi myös:
Extra Feed: Naisten keihäs 18.05-19.15
Extra Feed: Naisten pituus 19.35-20.55
Extra Feed: Naisten seiväs 20.15-22.35

0,2 sekunnin vastatuuleen ennätyksensä juosseen Kortteen arvio realistisesta petrausvarasta on 15 sekunnin sadasosaa. Tarkalleen se tarkottaisi hurjaa 12,78:n aikaa, kun Nooralotta Nezirin Suomen ennätys on 12,81. 

– Loppusileällä, vikalla aitavälillä ja vähän alussakin on vielä parannettavaa. Jos olisi myös vähän myötätuulta, joka aidalla saattaisi lähteä vähän aikaa, Korte arvioi.

Univajeen ja kipeän reiden kanssa taistelua

Valenciassa asuvan Kortteen ennätysjuoksun taustat pysäyttävät. Korte oli viikonlopun matkustuskarkeloiden jäljiltä ollut ensinnäkin nukkumatta parisen päivää. 

Korte oli viikonloppuna matkustanut seitsemän tuntia kestäneellä bussireissulla yöllisellä Pamplonaan Espanjan yleisurheilucupin kilpailuun. Hän ehti 13,48 ajan tuottaneen juoksunsa jälkeen sieltä juuri ja juuri lennolle Valenciasta Frankfurtin kautta Suomeen. Korte ei ollut tässä rumbassa saanut unta.

– Tiistaina olin vielä tosi väsynyt, mutta eilen en sitä huomannut. En odottanut mitään hyvää aikaa, koska minulla oli tosi väsynyt olo etukäteen. En tiedä, vaikuttiko se juoksuun mitenkään, mutta ei se juoksussa tuntunut.

Oikean takareitensä kanssa Korte puolestaan taistelee joka päivä. Reisi revähti talvella, mutta vikaa ei ole löytynyt kuvauksissakaan. Korte pystyy vaivansa kanssa hädin tuskin istumaankaan, ja myös autolla ajaminen vaatii erityisjärjestelyä.

– Ajan autoa paksun tyynyn päällä. Aina kun istuu kymmenen minuuttia, se on tosi jäykkä ja sitä särkee. Nukkuessakaan en oikeastaan pysty makaamaan sen päällä ollenkaan.

– Hermokivulta se vaikuttaa, mutta olen vain ajatellut, että sille minä en voi mitään tässä vaiheessa ja sen kanssa on vain elettävä. Koetan olla ajattelematta sitä.

Reisi kipuilee myös juostessa, mutta vaivat helpottavat, mitä enemmän Korte juoksee. Lahdessa ennätys syntyi toisella juoksulla.

– Ekassa juoksussa en pysty ponnistamaan oikein kunnolla loppuun asti. Sen täytyy vertyä paljon. Finaalijuoksua se ei varmasti millään lailla hidastanut, mutta verkassa ja ekassa juoksussa se voi vähän vaikuttaa.

Korte on joutunut jättämään reitensä takia jättämään myös joitain yksittäisiä treenejä väliin. Hallikaudellakaan hän ei kilpaillut.

– Treeneissä on joka päivä joutunut polkemaan, kestääkö se, mutta se on vertynyt siitä treenin mittaan. Vähän myöhemmin aloitin tänä vuonna aitomaan kuin oli tarkoitus, mutta muuten olen kaiken pystynyt tekemään.

"Ei mitenkään ihmeellistä"

Näistä ongelmista huolimatta ennätysjuoksu oli loogista seurausta Kortteen, 31, päämäärätietoisesta ja kiristyneestä työnteosta. Hän oli pitänyt usean vuoden tauon ennen palaamistaan huippu-urheilijaksi pari vuotta sitten.

– Minusta on niin hassua, että ihmiset ihmettelevät, miten minä voin parantaa ennätystäni niin paljon. Tämähän on ensimmäinen vuosi, kun olen ikinä harjoitellut oikeasti. En ole ikinä ennen elämässäni koko vuotta treenannut.

– Viime vuonna treenasin kolme kuukautta ennen kauden alkua ilman että tein yhdeksän tuntia päivässä töitä. Sen kolmen kuukauden aikana räväytin reiden monta kertaa.

Kortteen viimevuotinen ennätys oli 13,14.

– Nyt kun olen treenannut yhden vuoden, tulokset rupeavat sieltä nousemaan, eikä se ole minun mielestäni mitenkään ihmeellistä.

Reserviä Kortteella on ollut jo ennestään, mutta olosuhteet eivät olleet vielä ideaalit. Korte oli juossut Espanjassa kauden ensimmäisissä kisoissaan ajat 13,22, 13,18 ja 13,48.

– Valmentajani oli sanonut, että minun pitäisi jo ekassa kisassani juosta alle 13:n. Mutta se on varmaan mennyt jännityksen piikkiin ja on ollut myös vain yksi juoksu. En ole juossut niin kuin juoksen treeneissä, joissa niissäkin minulla kestää aina muutama veto ennen kuin juoksen hyviä juoksuja. Eilen pääsin ekaa kertaa juoksemaan tänä vuonna kaksi kisaa, niin sieltä se heti tuli.

Seuraavaksi Korte kisaa ensi tiistaina Turun Paavo Nurmi Gamesissa.

– Siellä ei ole paineita juosta kovaa aikaa. Lähden tekemään parhaani ja yrittämään uudestaan alle 13:n. Saa rennosti lähteä yrittää parantaa niitä asioita, missä en ole hyvä, eli ekaa juoksua, Korte summaa hyväntuulisena.

Lue myös:

    Uusimmat