Annika Saarikko kuvaili puolueensa tavoitteita – "Menestyäkseen keskusta ei tarvitse sirkustemppuja"

Saarikko ja Väyrynen kisaa puheenjohtajan paikasta - Saarikko: ”Tämä on suurin linjaero minun ja Väyrysen välillä” 3:14
Saarikko ja Väyrynen kisaavat puheenjohtajan paikasta – Saarikko: ”Tämä on suurin linjaero minun ja Väyrysen välillä”.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puhui puoluekokoukselleen muun muassa työ- ja talouspolitiikasta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Saarikko piti tänään poliittisen puheen keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa.

Pitkässä puheessaan Saarikko luetteli keskustan poliittisia saavutuksia ja puhui muun muassa turvallisuudesta ja työnteosta.

Maahanmuuttovirasto pitäisi Saarikon mukaan "pistää palasiksi" ja tilalle rakentaa työhönmuuton virasto.

Työn pitäisi Saarikon mukaan olla aina kannattavampaa kuin laiskottelun.

– Seuraavakin asia on sanottava ääneen: Ei ole oikein sekään, että ei vastaanota työtä, jos työtä on tarjolla, Saarikko totesi.

Saarikko määritteli keskustan tavoitteeksi yleisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Toisin sanoen työttömyystuen saaminen ei saisi riippua siitä, onko työttömäksi jäänyt kuulunut ammattiliittoon tai työttömyyskassaan. Saarikon mukaan puolue esitti yleistä ansiosidonnaista jo 1990-luvun lopulla.

Yritysten verotusta ei haluta jatkossakaan kiristää

Puheessaan Saarikko jakoi palautetta sekä talousoikeistolle että -vasemmistolle.

Oikeisto ei Saarikon mukaan pidä kaikkea työtä arvokkaana, kun taas vasemmistolle palkat ja työpaikat ovat vain saavutettuja etuja, joihin ei saa kajota.

Lisäksi puheessa roimittiin vasemmistolaista velka-ajattelua.

– Velka on hyvä renki vauhdittamaan tervettä kasvua, mutta isännäksi sitä ei pidä päästää, Saarikko linjasi.

Yrittäjien ja yritysten verotusta ei Saarikon mukaan kiristetä keskustan vahtivuorolla jatkossakaan.

Valtiovarainministeri aikoo keskustella työmarkkinaosapuolten kanssa siitä, miten Suomen kilpailukyky turvataan poikkeuksellisina aikoina.

Keskusta kannattaa entisen puheenjohtajansa Juha Sipilän taannoin tekemää avausta siitä, että jokaiselle syntyvälle suomalaiselle vauvalle avattaisiin oma osakesäästötili.

– Haluamme lisätä jokaiseen äitiyspakkaukseen vastasyntyneelle lapselle osakesäästötilin pienellä pesämunalla. Lapselle, lahja Suomelta, toivoo keskusta, Saarikko sanoi.

Miten keskusta voi menestyä?

Puoluekokousväki antoi Saarikolle arvattavan äänekkäät aplodit, kun puheenjohtaja puhui suomalaisen maatalouden merkityksestä.

Metsäpolitiikka haluttiin pitää suomalaisten, ei ulkomaisten pääomasijoittajien tai EU:n käsissä.

– Siihen ei tarvita neuvoja Brysselistä, pikemminkin saavat tulla tänne oppimaan. Metsänlaidalla tarjotaan kahvit ja ruisleipää.

Puheensa lopuksi Saarikko käsitteli ylätasoisesti ensi keväänä käytäviä eduskuntavaaleja.

Tällä hetkellä keskustan kannatus on kyselyissä 12 prosentin luokkaa, mikä ei tyydytä suurta osaa puolueväestä lainkaan.

Saarikko pyrki kuitenkin valamaan luottamusta omiinsa.

– Menestyäkseen keskusta ei tarvitse naamioita eikä sirkustemppuja. Riittää, kun kerromme keitä olemme, mitä ajattelemme, uskomme itseemme ja teemme uutterasti työtä sellaisen Suomen eteen jossa työnteko ja toisista välittäminen kulkevat käsi kädessä. 

Puheenjohtajaksi ehdolla Saarikko ja Väyrynen

Lappeenrannan puoluekokouksen ohjelmaan kuuluvat tänään lauantaina muun muassa henkilövalinnat.

Istuva puheenjohtaja Saarikko hakee jatkokautta suurena ennakkosuosikkina. Puheenjohtajuutta tavoittelee myös Paavo Väyrynen.

Varapuheenjohtajaksi ehdolla on nykykolmikko Petri HonkonenMarkus Lohi ja Riikka Pakarinen sekä kansanedustaja Mikko Savola, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Aleksi Sandroos sekä oikeustieteen maisteri Juho Satti.

Lue myös:

    Uusimmat