Annika Saarikko sivalsi muita puolueita – "Eikö aluepolitiikka oikeasti kiinnosta muita kuin meitä?"

Politiikan superviikonloppu alkaa – mitä voidaan odottaa? 8:34
Katso myös: Politiikan superviikonloppu alkaa – mitä voidaan odottaa? Pöllöraati analysoi!

Suomeen pitäisi perustaa uudenlaisia erityistalousalueita, joiden yrityksille ja asukkaille voitaisiin myöntää taloudellisia tukia ja huojennuksia, linjaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Keskusta avasi tänään kolmipäiväisen puoluekokouksensa Lappeenrannassa.

Avauspuheenvuorossaan Saarikko ilmaisi puolueensa olevan yksin koko Suomen asian edistämisessä. Saarikko ihmetteli, miksei koko Suomen menestys ja esimerkiksi tietyt Itä- ja Pohjois-Suomen ongelmat kiinnosta muita puolueita kuin keskustaa.

– Eikö aluepolitiikka oikeasti kiinnosta muita kuin meitä? Se on perin kummallinen juttu, Saarikko päivitteli.

Poliittisena avauksena Saarikko linjasi, että Suomeen pitäisi perustaa uudenlaisia erityistalousalueita.

Näillä rajatuilla alueilla yrityksille ja asukkaille voitaisiin myöntää taloudellisia tukia ja huojennuksia.

Kysymys olisi niin sanotusta positiivisesta syrjinnästä, jolla pyrittäisiin tukemaan heikosta talous- ja väestökehityksestä kärsiviä alueita.

– Tarve tälle on varmasti selkein itäisessä ja pohjoisessa Suomessa, Saarikko sanoi.

"Yksi iso vaaliteema"

Saarikko haluaisi, että erityistalousalueiden toteuttamiseksi tehtäisiin aluksi kokeiluja erilaisista tuki- ja huojennusmalleista.

Esimerkiksi työnantajien sosiaaliturvamaksuja voisi rajatuilla alueilla kokeilla alentaa tai poistot vapauttaa.

Työperäistä koskevasta tarveharkinnasta luopuminenkin voisi tulla erityistalousalueilla kyseeseen, samoin erilaiset kokeilut maakuntien korkeakoulujen kanssa.

– Yhteisöveroakin voitaisiin alentaa yrityksille, jotka investoivat heikoimmin kehittyville alueille. Sitäkin voitaisiin kokeilla, Saarikko totesi.

Puheensa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Saarikko sanoi, että kyseessä on hallitusohjelmatason kysymys, joka voitaisiin toteuttaa seuraavalla hallituskaudella.

– Tämä on yksi iso teema, jolla keskusta aikoo käydä seuraavia eduskuntavaaleja ja kansalta luottamusta saadessaan toteuttaa tämän, Saarikko totesi.

Saarikko: Opintolainahyvitys voitaisiin toteuttaa jo tällä kaudella

Erityistalousalueiden malli voi olla perusoikeuksien, ennen kaikkea alueiden välisten tasa-arvon näkökulmasta hankala toteuttaa.

Saarikko kuitenkin korostaa ulkomailta saatuja hyviä esimerkkejä ja toivoo, ettei uutta ajattelua torpattaisi Suomessa heti negatiivisella ajattelulla.

Suomessa on jo tähän mennessä selvitetty mallia, jossa harvaan asutetulle alueelle muuttava henkilö voisi saada erillisen hyvityksen opintolainastaan.

Saarikon mukaan tämä uudistus on kypsä toteutettavaksi jo tällä hallituskaudella.

Poliittisesti asiaa ei ole vielä ratkaistu, vaan asia noussee hallituskumppanien kanssa pöydälle viimeistään syksyn budjettiriihessä.

Tässä ovat ehdokkaat puheenjohtajistoon

Kokouspaikalla Lappeenrannassa on vahvasti näkyvissä slogan "Oma maa, koko maa", jota Saarikko käsitteli myös puheessaan.

– Stadi vastaan lande toimii viihdeohjelmassa, muttei Suomen kehittämisessä, Saarikko letkautti.

Keskustan kannatus on tällä hetkellä kyselyissä 12 prosentin tienoilla, mikä ei puolueväkeä tyydytä. Saarikko ei toistaiseksi aseta mitään tiettyä tavoitetta ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Lappeenrannan puoluekokouksen viikonlopun ohjelmaan kuuluvat muun muassa henkilövalinnat.

Puheenjohtajavaalissa istuva puheenjohtaja Saarikko hakee jatkokautta. Puheenjohtajuutta tavoittelee myös Paavo Väyrynen.

Varapuheenjohtajaksi ehdolla on nykykolmikko Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen sekä kansanedustaja Mikko Savola, puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Aleksi Sandroos sekä oikeustieteen maisteri Juho Satti.

Juttua täydennetty kello 17.19. Lisätty tietoa Annika Saarikon tiedotustilaisuuden jäljiltä.

Lue myös:

    Uusimmat