Anni Vuohijoki kertoo vaikeasta raskaudestaan – "Elämäni paskinta aikaa"

Anni Vuohijoki kertoo vaikeasta raskaudestaan – "Elämäni paskinta aikaa" 5:32
Anni Vuohijoki kertoo nyt MTV Uutisille, miten hän päätyi täydelliseen elämänmuutokseen ja mitä ajatuksia yllätysraskaus on herättänyt hänessä.

Suuria elämänmuutoksia tehnyt lääkäri Anni Vuohijoki, 36, lopetti painonnostouransa, erosi, muutti Lappiin ja tuli yllättäen raskaaksi. Nyt hän kertoo, millainen kriisi elämänmuutokseen tarvittiin.

Menestyksekkään urheilu-uransa viime vuonna päättänyt Anni Vuohijoki, 35, on tehnyt isoja elämänmuutoksia lyhyen ajan sisällä. 

Uransa päättämisen lisäksi hän erosi pitkäaikaisesta aviomiehestään, muutti Lappiin ja aloitti päivätyöt Ivalon terveyskeskuslääkärinä. 

Nyt hän on raskaana, ja raskaus on edennyt jo pitkälle yli puolivälin menossa on 25. raskausviikko.

Aiemmin avoimen suhteen puolesta runsaasti julkisuudessa puhunut Vuohijoki on pitänyt henkilökohtaisen elämänsä melko yksityisenä raskausuutisen jälkeen. 

MTV Uutisten haastattelussa Vuohijoki kertoo, että raskausaika on osoittautunut kuviteltua raskaammaksi. Hän suorastaan ihmettelee julkisuudessa olleita hehkutuksia raskausajan ihanuudesta.

Elämäni paskinta aikaa tämä raskaus, suorasukainen Vuohijoki toteaa.

Minulla on ollut pahoja uniongelmia – kärsin jo geneettisesti huonosta unesta ja se on pahentunut raskauden aikana.

Etenkin raskausaikana Vuohijoki on ollut varsin kiitollinen omasta uravalinnastaan, sillä lääkärinä hän on pystynyt järkeilemään itselleen sen, että huono uni ja ailahtelevat tunnetilat johtuvat hormoneista.

Vuohijoki on kertonut, että uniongelmat alkoivat 18 vuotta sitten, kun hänen veljensä pahoinpideltiin kuoliaaksi. 

Raskausaikana uniongelmien rinnalle tuli ahdistusta ja pelkoa siitä, ettei pärjäisikään äitinä. Vuohijoki kertoi viime viikolla IS:n haastattelussa pohtineensa aluksi jopa aborttia.

Vuohijoki paljastaa MTV:n videohaastattelussa, mikä lopulta auttoi häntä voimaan paremmin raskausaikana ja miten hän on saanut hormonitoimintansa tasapainoon. Yksi tärkeä asia oli hyvän rytmin löytäminen arkeen.

Nyt myös henkinen kunto on parantunut huomattavasti, Vuohijoki kertoo.

"Tukiverkosto on tärkeässä roolissa"

Äidiksi tuloa hän oli alkanut pohtia urheilu-uransa loppuvaiheessa.

Olen ihan kohta 36-vuotias, joten äidiksi tulemisen mahdollisuus kapenee ja pienenee koko ajan. Jos sitä oikeaa hetkeä odottaa liian pitkään, niin lopulta jää pelkkä tikku käteen, Vuohijoki pohtii.

Äitiydeltä hän odottaa yhteisiä reissuja lapsensa kanssa ja toivoo lapsestaan tulevan samankaltainen seikkailija, joka kykenee reissaamaan hänen rinnallaan, sillä hän haaveilee keikkatöistä maailmalla.

Ammattini tulee olemaan sellainen, etten kauheasti jää paikoilleni – mikä tietysti tarkoittaa myös sitä, että tukiverkoston määrä on tosi tärkeä elämässäni.

Vuohijoki ei halua puhua lapsen isästä julkisuudessa, sillä he eivät ole keskenään parisuhteessa mutta juuri siitä syystä tukiverkostokin on entistä tärkeämpi.

Vuohijoki kertoi Ilta-Sanomissa tulleensa raskaaksi täysin yllättäen, sillä hän oli ehtinyt jo varata ajan keinohedelmöitykseen.

– Tästä tuli hieman jopa vitsi ystävien kesken, että harrastin seksiä kaksi kertaa vuoden aikana. Toisella kertaa tulin raskaaksi, hän kertoi IS:n haastattelussa.

– Lapsella on isä, joka on tulevaisuudessa mukana lapsen elämässä. Minun ja miehen välinen suhde ei tähän kuulu, hän lisäsi.

Kriiseilyä viimeiset kolme vuotta

Vuohijoki kertoo käyneensä jo pidempään läpi omia tuntemuksiaan siitä, millaista elämää hän haluaa elää. 

Hän kertoo poteneensa jonkinasteista kriisiä viimeiset kolme vuotta. Elämän tasapaino ja sisäinen rauha löytyivät lopulta Lapista.

Olen mennyt urheilu edellä tosi pitkään, ja sitten parin viime vuoden aikana on ollut kaikenlaista mediakohua ja uran lopetusta ja identiteetin etsimistä. On ollut ihanaa olla Lapissa, keskittyä, pysähtyä ja kuulla, mitä itse haluaa. On ollut ihanaa, kun tuntuu, että olen vihdoin saanut itseni ja itsetuntoni takaisin, Vuohijoki kertoo.

Olen löytänyt takaisin myös huumorini ja härskit heittoni juttujen väliin ja oman tapani olla. Enää en häpeä itseäni koko aikaa.

Vuohijoki haki töitä Lapista jo pari vuotta aiemmin, muttei työnhaku ei vielä tuolloin tuottanut tulosta. 

Hän halusi Lappiin myös uransa vuoksi kehittyäkseen työssään lääkärinä.

Olen mennyt lääkärinurani suhteen aina vähän sieltä, missä aita on matalin – urheilu-urani vuoksi. Olen aiemmin joutunut luopumaan kehittymisestä lääkärintyössäni, joten kliinisten taitojeni kehittymisen kannalta oli tosi tärkeää, että lähdin haastavampiin olosuhteisiin, missä on päivystystä ja missä joutuu kantamaan vastuuta.

Nyt hän työskentelee päivät terveyskeskuksessa ja tekee iltaisin väitöskirjaa ja terveysvalmennuksia.

Mukavuusalueen ulkopuolelle

Juuri ennen raskaaksi tuloaan Vuohijoki ehti osallistua fyysisesti erittäin vaativan Erikoisjoukot-ohjelman toisen kauden kuvauksiin. Ohjelma alkaa Nelosella tiistaina 12. maaliskuuta.

Hän kertoo ohjelman kuvausten tulleen aikataulullisesti juuri sopivaan ajankohtaan urheilu-uran päätyttyä.

En olisi ikinä ammattiurani aikana tehnyt mitään tällaista. Tämä sopi ajallisesti hyvin ja minulla oli hyvä syy tehdä urheilu-uran jälkeen joitain sellaisia asioita, jotka eivät tunnu itsestä kauhean mukavalta.

Huhtikuussa 2023 painonnoston EM-kisoihin uransa päättänyt Vuohijoki kertoo ottaneensa viime kesän niin rennosti viiniä juoden, että tiesi Erikoisjoukot-ohjelman olevan hänelle fyysisesti rankka kokemus. 

Etenkin pitkät juoksuosuudet jännittivät, sillä painonnostouransa vuoksi hän ei ollut juossut kertaakaan viimeiseen kahteen vuoteen.

Valmistauduin ohjelmaan lähinnä siten, että jaksaisin henkisesti, kun muut treenasivat fysiikkaa rinkat selässä vaeltaen.

Katso videolta, millaisena äitinä Vuohijoki näkee itsensä ja mikä on helpottanut hänen oloaan raskauden aikana.
 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja