Anne kertoo, millainen on ravihevonen "Rokkistara-Roope": "Vekkuli kaveri, koko ajan pientä jäynää" – näin se karkasi häneltä Turuntielle poliisin jahdattavaksi

2:36
Tätä kaaharia poliisikaan ei osannut odottaa: Näin karanneen ravihevosen kiinniotto tapahtui Turuntiellä vauhdissa olleesta poliisiautosta

Vanhalla Turuntielle Vihdissä jouluajelulla karannut ravihevonen Roope on omistajansa Anne Fellmanin mukaan ”villi ja vekkuli kaveri”. Poliisia Fellman kiittää hevosen uskomattoman ammattitaitoisesta kiinniotosta ja hätääntyneen omistajan sympaattisesta kohtelusta.

Turuntiellä liikennettä valvovan poliisiauton kameraan tallentui joulupäivänä Vihdissä Uudellamaalla erikoinen ajokki. Poliisiauton ohi kaahasi nimittäin hevonen ravikärryt perässään – ilman ohjastajaa.

– Vaaranpaikkoja matkalla oli lukuisia, mutta tarina sai onnellisen lopun, kun poliisi otti hevosen kiinni vauhdissa poliisiauton ikkunasta ja sai sen pysäytettyä, Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi eilen Facebook-päivityksessään.

Poliisiautoa ajanut Lohjan poliisissa työskentelevä Tea Vasarainen kertoi myöhemmin MTV Uutisille ohjeistaneensa pelkääjän paikalla istuvan kollegaansa tarttumaan hevosen ohjaksista samalla, kun hän itse ajoi hevosen rinnalla. Heppa pelastettiin siis lähes lännenelokuvan tyyliin.

Vasarainen arvioi, että hevonen ei säikkynyt autoa eikä hätääntynyt kiinniottoa ravuritaustansa ansiosta. 

Ohjastaja oli pudonnut kärryiltä pellolle

Hevonen oli karannut emännältään ja omistajaltaan Anne Fellmanilta, kun tämä oli ollut sen kanssa joulukävelyllä tallin lähistöllä iltapäivällä auringon laskun aikoihin.

– Sattui vielä aivan ihana ilma. Ajattelin, että tämä on ihan parasta mitä ihminen tietää, Fellman kuvaa tilannetta.

– Kävimme jonkin matkan päässä kääntymässä ja takaisin tullessa ajattelin antaa sen vähän juosta mäkeä ylös. Siinä vaiheessa vasen ohja lipesi kädestäni ja tietysti vedin oikeasta ohjasta ajattelematta sen kummemmin asiaa. Ja kun kyseessä on kuuliainen ravihevonen, se kääntyi oikealle aika vauhdikkaasti ja juoksi pellolle, ja minä tipuin siinä vaiheessa kärryiltä.

Fellman kertoo, että hevoset palaavat tällaisessa tilanteessa yleensä tallille, mutta nyt hevonen lähti toiseen suuntaan.

– Nousin nopeasti seisomaan ja totesin, että juoksemalla en sitä kiinni saa. Soitin miehelleni, joka oli tallilla laittamassa ruokaa. Hän läksi etsimään hevosta autolla ja minä kävelin lähistöllä ja soitin myös hätänumeroon. 

Jo parin minuutin päästä hätäkeskuksesta soitettiin Fellmanille takaisin ja kerrottiin, että poliisit ovat saaneet hevosen kiinni.

– Kaikki kävin nopeasti, eikä onneksi kenellekään käynyt mitään. Siinä olisi voinut tulla aikamoiset vahingot. Itsellekin tuli vain ruhjeita ja mustelmia, ja hevoselta putosi yksi kenkä, Fellman kertoo.

"Enkeleitä matkassa"

Tapauksessa oli onni matkassa monella muullakin tapaa.

– Oli varmasti jotain enkeleitä matkassa. Poliisit sattuivat paikalle vähän vahingossa, koska heillä oli alueella muuta tehtävää – ja sattui olemaan mukana vielä asiansa osaava hevosnainen. 

– Onni oli myös se, että oli joulupäivä eikä liikennettä ollut paljon.

"Roope on vekkuli kaveri"

Tarinan päähenkilö on kahdeksanvuotias lämminverinen ruuna, eli leikattu ori nimeltään Roope. Fellman kertoo, että sen kotitallin, eli Niemenkylän kartanon tallin, tallimestari kutsuu sitä myös ”Rokkistaraksi” – Filmannen mukaan hyvästä syystä. 

– Se on vähän semmoinen kuuma, vilkas, villi ja vekkuli kaveri. Se puuhastelee hirveästi, rikkoo loimiaan ja tekee koko ajan pientä jäynää. 

– Mutta ravipaikoilla se käyttäytyy kuitenkin hirveän hyvin. Kun sille tulee työmoodi päälle, se on hyvin kuuliainen ja järkevä ja tietää hyvin, mitä kärryjen kanssa tehdään. 

Fellman syyttääkin itseään tapahtuneesta.

– En osannut tarpeeksi hyvin ennakoida tilannetta.

Oliko Roope Vermon raveihin menossa?

Roope on ollut Fellmanilla reilut kolme vuotta. Sitä ennen se on ollut ammattivalmentajalla.

Fellman kuvailee omaa hevosen pitoaan harrastukseksi, ja toiveissa on päästä Roopen kanssa kesäraveihin. 

Fellman kertoo, että yleensä Roopea ohjastaa hänen miehensä, mutta viime aikoina hän on itse ajellut sen kanssa ja meno on ollut tavallista rauhallisempaa.

– Ehkä se oli tosiaan Vermoon menossa, niin kuin poliisikin aiemmin arvioi. Suunta oli ainakin oikea.

Sanat eivät riitä kertomaan

Poliisille Fellman haluaa välittää lämpimät kiitokset.

– Minulla eivät sanat riitä kuvaamaan sitä kiitoksen määrää, minkä haluan heille sanoa. Olivat todella ammattitaitoisia ihmisiä. Kun paikalle tallilta pääsin, poliisit olivat lisäksi äärimmäisen sydämellisiä, miellyttäviä ja aivan ihania, eivätkä edes millään tavalla syyllistäneet minua tässä tilanteessa. Onnelliseen loppuun tuli vielä tämmöinen onnellinen tapaaminen heidän kanssaan.

– Meinaan kyllä muistaa heitä jollain tavalla, Fellman toteaa.

Fellman kiittää myös tallikaveriaan, joka auttoi väsyneen Roopen turvallisesti kotiin hevoskuljetusautolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja