Mainos

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Jussi Valtonen

Professori Anne Brunila luki kuusi hienoa romaania: Heidi Jaatisen Kaksi viatonta päivää, Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä, Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksen, Sirpa Kähkösen Graniittimiehen, Anni Kytömäen Kultarinnan ja Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät.

Valtosen teos säväytti Brunilaa lukukokemuksena ylitse muiden. Brunila ylistää Valtosen romaania tajunnan räjäyttäväksi teokseksi. "Kirja on hämmästyttävä yhdistelmä tarkkanäköistä ihmissuhdekuvausta, syvällistä moraalista ja eettistä pohdintaa, science fictionia ja jännitystä." Valtonen on nämä kehunsa ansainnut.

Kaksi romaania ja yhden novellikokoelman julkaissut Jussi Valtonen on opiskellut maailmalla neuropsykologiaa ja elokuvakäsikirjoittamista. Yhdistelmä näyttää antavan mielikuvitukselle ja aihevalinnoille raikkautta ja avaruutta.

Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin keskushenkilö on amerikkalainen neurotieteen professori Joe Chayefski, joka avioituu nuorena suomalaisen Alinan kanssa, muuttaa Suomeen mutta tympääntyy suomalaisen tiedemaailman nurkkakuntaisuuteen, kykenemättömyyteen nähdä toisin. Hän palaa takaisin USA:han ja perustaa siellä uuden perheen. Joella ja Alinalla on nuoruudenliitostaan yhteinen poika Samuel, mutta eri mantereilla asuvat isä ja poika eivät juurikaan tunne toisiaan, kunnes heidän polkunsa myöhemmin kohtaavat. Joe tutkii työkseen kissojen hermosoluja, Samuel taas puolustaa kiihkeästi eläinten oikeuksia.

Valtosen tulevaisuusvisiossa puhutaan myös uskonnosta, digitaalisen maailman ylivallasta, psyyken manipuloinnista ja paljosta muusta. Joen tytär Rebecca myy oman elämänsä mainosfirman käyttöön. Valtonen kysyy, onko ihmisen vapaasta tahdosta tulossa yhä uhanalaisempaa? Romaanin tapahtumat sijoittuvat kahteen maahan: Suomeen ja Yhdysvaltoihin. Englannissa ja Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien ansiosta Valtosella on pohjaa tehdä teräviä huomioita eri maiden tiedemaailmasta, arkielämästä ja kansanluonteista.

Valtonen tarkastelee pisteliäästi suomalaisten asenteita koskien mm. maahanmuuttajia, amerikkalaisuutta, äitiyttä ja työelämää. Helpolla ei pääse Amerikkakaan, mutta Valtonen välttää viisaasti yksinkertaistettuja totuuksia. Romaanikirjailija pystyy tutkijaa helpommin esittämään kriittisiä huomioita nostattamatta haloota - fiktion raamit ovat paljon turvallisemmat. He eivät tiedä mitä tekevät -romaanin voima on siinä, että siinä tarkastellaan suuria kysymyksiä aina ekoterrorismista tieteen moraaliin elävien henkilöhahmojen ja kiehtovien yksilötarinoiden kautta.

Palkinto on 30 000 euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.