Änkytyksestä kärsivä Ella paljastaa, mikä on ikävin asia, jota ihmiset tekevät "auttaakseen"

Vappuna Marian sormet puutuivat – pian diagnoosina olikin MS-tauti 4:58
Videolla kerrotaan, mikä oli erään naisen kohdalla MS-taudin ensimmäinen oire.

Änkytyksestä kärsivä brittinainen kertoo Yahoo! Lifestylen haastattelussa, mikä on pahin asia, johon ihmiset sortuvat ”auttaakseen”.

36-vuotias brittiläinen Ella Kelly sairastaa MS-tautia. Hiusstylistinä ja meikkitaiteilijana työskentelevä nainen alkoi sen seurauksena kärsiä änkytyksestä neljä vuotta sitten.

– Yleensä S-kirjain tuottaa vaikeuksia, mutta kyse voi olla muustakin. Joskus en vain pysty keksimään, mikä on oikea sana jollekin asialle ja sitten ihmiset alkavat pitää minua tyhmänä. 

Ella kertoo yhden esimerkin tästä.  

– Jos kerron kahvilassa, mitä haluaisin tilata, en välttämättä saa sanotuksi jotain sanaa, kuten “murokeksi”. Silloin kassalla oleva työntekijä katsoo minua kuin olisin sekaisin. Silloin menen paniikkiin, mikä pahentaa änkytystäni entisestään. Lopulta päädyn pahoittelemaan änkytystäni, vaikka minun ei tarvitsisi.  

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ellaa luullaan tyhmäksi ja juopuneeksi

Ella ei oikeastaan pidä sanasta “normaali”, mutta koska hän kertoo näyttävänsä ihan “normaalilta”, tavalliselta tyypiltä, jotkut pitävät häntä hänen änkytyksensä vuoksi hieman yksinkertaisena.  

– Toiset taas luulevat, että olen päissäni. Juon kuitenkin vain harvoin alkoholia, koska vointini ei sitä salli ja yritän elää niin terveellisesti kuin mahdollista. 

Pahinta änkytyksen kanssa on se, kun ihmiset yrittävät täydentää hänen lauseensa hänen puolestaan. 

– Tiedän, että he yrittävät auttaa, mutta se on todella turhauttavaa. Tuntuu kuin menettäisin itsenäisyyteni, kun he tekevät niin, hän sanoo. 

Änkytys ei estä tekemästä asioita

MS-taudin vuoksi Kellylla on monia lääkkeitä ja hän yrittää edistää vointiaan myös muilla tavoin. Änkytykselle hän ei voi mitään, mutta hän ei aio antaa sen estää häntä tekemästä asioita. 

– Puolet työstäni on sitä, että juttelen ihmisten kanssa ja yritän saada heidät tuntemaan olonsa mukavaksi, kun laitan heidän hiuksiaan tai teen heille meikkiä. Minusta on yksinkertaisesti parasta, jos saan ihmiset tuntemaan olonsa paremmaksi. 

Ellalla on tapana kertoa suoraan tapaamilleen henkilöille, että hänellä on MS-tauti ja että hän saattaa sen vuoksi hieman kompastella joidenkin sanojen kanssa. Tämä tieto saa ihmiset usein rentoutumaan. 

Aina änkytys ei vaivaa

Ellasta on hassua se, että kun hän puhuu meikkaamisesta, ei hän juuri änkytä. Hän on pian tuomassa markkinoille oman kosmetiikkabrändinsä ja kun häntä haastateltiin erääseen televisio-ohjelmaan sen tiimoilta, ei hän juurikaan kompastellut sanomisissaan. 

– Ymmärrän nyt, että voi olla täysin mahdollista puhua änkyttämättä, jos jokin asia on itselle oikein tärkeä. Varmaan silloin jokin eri osa aivoistani aktivoituu, kun puhun itselleni rakkaasta aiheesta. 

– En aio antaa änkytyksen estää minua. Haluan näyttää ihmisille, että kaikesta selviää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Yahoo! Lifestyle

Uusimmat