Android Q tuo merkittävän muutoksen käyttöjärjestelmän päivittymiseen – Google hoitaa osan päivityksistä taustalla ohi laitevalmistajien

Google esittelee syksyllä julkaisuversiona odotettavassa Android Q:ssa jälleen myös uuden tavan, jolla se pyrkii nopeuttamaan päivitysten jakelua Android-laitteisiin.

Uusi ratkaisu kulkee nimellä Project Mainline.

Kyse on merkittävästä muutoksesta, jossa käyttöjärjestelmäpäivitykset käytännössä pilkotaan osiin, moduuleihin, ja joissa Google voi jatkossa julkaista päivityksiä näihin moduuleihin suoraan itse ilman laitevalmistajan panosta.

Project Mainlinen tavoitteena on vauhdittaa erityisesti Android-käyttöjärjestelmän ydinosiin liittyvien tietoturvapäivitysten jakelua. Google voi jatkossa päivittää 14 käyttöjärjestelmän moduuliosaa erikseen ja itsenäisesti.

Suunnitelma kuulostaa hyvältä ja lupaavalta, mutta vastapainoksi pitää todeta, että halutessaan laitevalmistajilla on vapaus kieltäytyä osallistumasta Googlen uuteen järjestelmään.

Toinen rajoite on, että uusi päivitysjärjestelmä on tulossa vain laitteisiin, jotka tulevat markkinoille seuraavalla Android-versiolla Android Q:lla varustettuna. Se ei siis vaikuta lainkaan päivitysten jakeluun nykyisin käytössä olevissa Android-laitteissa, joita on Googlen mukaan jo 2,5 miljardia.

Tietoturvapäivitysten ohella Project Mainlinen moduulipäivitysten pitäisi auttaa Googlea pitämään käyttöjärjestelmän perusta laitteissa yhtenäisempänä, mikä on helpotus sovelluskehittäjille sovellusten yhteensopivuuden kannalta.

Googlen mukaan moduulipäivitykset tulevat tapahtumaan samalla tavoin kuin nykyisin Google Play -palvelut päivittyvät taustalla. Ainakin osa moduulipäivityksistä on myös sellaisia, ettei niiden asennus jatkossa enää vaadi laitteen uudelleenkäynnistymistä.

”Käyttäjille edut ovat huikeita, sillä heidän laitteensa tulee aina käyttämään viimeisimpiä versioita moduuleista, mukaan lukien päivitykset turvallisuuteen, yksityisyyteen ja yhdenmukaisuuteen. Laitevalmistajille, operaattoreille ja yrityksille edut ovat myös huikeita, sillä he voivat optimoida ja varmistaa avainosat käyttöjärjestelmästä ilman täyden käyttöjärjestelmäpäivityksen kustannusta”, Google toteaa Project Mainlinesta.

Lue myös:

    Uusimmat