Analyysi: Juhliko Ukraina onnistumistaan liian aikaisin – vai yrittääkö Venäjä taas vedättää?

Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle 0:15
Tämä räjähdys tappoi väitetysti Viktor Sokolovin. Ukrainan ohjusisku Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohtaan tallentui silminnäkijän videolle.

Venäjä on julkaissut jo kaksi videota Mustanmeren laivastonsa komentajasta sen jälkeen, kun Ukraina väitti tappaneensa tämän.

Venäjän valtiontelevisio julkaisi eilen videon, jolla esiintyi Ukrainan kuolleeksi väittämä Venäjän Mustanmeren laivaston komentaja, amiraali Viktor Sokolov. BBC:n käyttämän kasvojentunnistusanalyysin mukaan kyseessä todella oli Sokolov.

Video luonnollisesti hämmensi monia, koska Ukrainan armeija oli edellisenä päivänä yksiselitteisesti väittänyt tappaneensa Sokolovin iskussaan Krimille.

Tänään nähtiin taas uusi käänne, kun Venäjän televisiossa näytettiin väitetyn kuoleman jälkeen jo toinen video, jossa Sokolovia tällä kertaa haastateltiin.

Kuolleeksi väitetystä venäläisamiraalista uusi video julki – puhuu medialle 0:53
Tämä video Sokolovista julkaistiin tänään Zvezdanews-kanavalla.

Uudelle videolle tyrmäys Ukrainalta

Ukrainan asevoimat vastasi tuoreimpaan Sokolov-videoon ripeästi Telegramissa.

– Venäläiset näyttävät Mustanmeren laivaston komentajan, joka vaikuttaa olevan elossa, mutta asiassa on vivahteita.

– Videolla Sokolov puhuu Tsernomorets-joukkueen palkitsemisen aikana, mutta palkintotilaisuus tapahtui Upseerien talossa 18. syyskuuta, kun taas isku päämajaan tehtiin vasta 22. syyskuuta.

Jos Ukrainan väite videon kuvaushetkestä pitää paikkansa, herättää se kysymyksen, miksei Venäjä käytä viestinnässään tuoretta todistetta Sokolovin elämisestä. Vanhan videon julkaisu epäselvyyden vallitessa vain lisää sodan sumua.

Viitattiinko videolla Krimin iskuun?

Sokolovin keskustelusta toimittajan kanssa videolla voi tehdä myös toisen johtopäätöksen. Kyseessä on tiettävästi Venäjän armeijan joukkueiden välisen jalkapalloturnauksen palkintojenjako, ja kyseinen turnaus päättyi Venäjän puolustusministeriön mukaan 18. päivä, kertoo uutistoimisto Reuters, joka on kirjoittanut sananvaihdon auki.

Toimittaja: Tämänpäiväisen palkintojenjaon piti tapahtua jo muutama päivä sitten, mutta se peruttiin tunnetuista syistä. Voitko kommentoida?

Sokolov: En. Se peruttiin, koska olimme kiireisiä, ja sitä piti lykätä muutamalla päivällä.

Toimittaja: Mutta silti, voitko puhua lyhyesti Sevastopolin asukkaille mitä tapahtui, rauhoitella heitä?

Sokolov: Mitään ei tapahtunut, elämä jatkuu. Mustanmeren laivasto saavuttaa tavoitteet, jotka johtajat ovat asettaneet.

Ukraina otti askeleen taaksepäin

Totuus Sokolovin kohtalosta on yhä kovin epäselvä. Venäjän tiedetään valehtelevan propagandassaan sumeilematta, eikä kummankaan julkaistun videon kuvaushetkestä ole vielä varmuutta. On siis mahdollista, että Venäjä on käyttänyt vanhaa kuvamateriaalia molemmissa videoissa Sokolovista.

Koko Mustanmeren laivaston komentajan kuolema ohjusiskussa Venäjälle tärkeällä Krimillä olisi sekä haitallista että noloa Kremlille. Motiivi kuoleman peittelyyn olisi siis vahva.

Yhtä lailla on mahdollista, että Sokolov on yhä hengissä.

Tähän viittaisi se, että Ukrainan asevoimat otti ensimmäisen videon julkaisun jälkeen tehdyssä lausunnossaan askeleen taaksepäin. Se ei enää puhunut Sokolovin kuolemasta sataprosenttisen varmana asiana.

Kuolemasta ei todisteita

Jos Ukrainan asevoimat kykenisi tarjoamaan lausunnossaan todisteita Sokolovin kuolemasta, sillä olisi ollut selvä syy tehdä. Pitää toki pitää mielessä, että kaikkea tiedustelutietoa ei Ukrainan kannata julkaista, mikä saattaa olla selitys todisteiden puutteelle.

Eilisessä lausunnossaan Ukraina sen sijaan kertoi "yksiköidensä selventävänsä" asiaa. 

– Kuten tiedetään, 34 upseeria kuoli ohjusiskun seurauksena Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan, Ukrainan asevoimat kirjoitti lausunnossaan.

– Saatavilla olevat lähteet väittävät, että Mustanmeren laivaston komentaja on kuolleiden joukossa. Moni on vielä tunnistamatta ruumiiden kunnon vuoksi.

Ukrainan kuolleeksi väittämä amiraali esiintyi Venäjän puolustusministeriön videolla 0:50
Ukrainan kuolleeksi väittämä amiraali esiintyi tällä Venäjän puolustusministeriön videolla.

BBC:n Kiovassa työskentelevien toimittajien mukaan vetoaminen ”saatavilla oleviin lähteisiin” on selvä sävynmuutos aiempaan varmuuteen.

"Tämä viittaa, että Ukraina peruuttaa tai perääntyy kannastaan Venäjän puolustusministeriön videon seurauksena", artikkeli analysoi.

BBC arvioi, että Ukraina mahdollisesti toimi iskussaan tiedustelutiedon varassa, ja siten uskoi saaneensa Sokolovin nalkkiin.

Uskomuksen julistaminen varmana asiana olisi kuitenkin virhe, jollaisiin Kreml herkästi tarttuu ja ottaa kaiken irti. Informaatiosodassa virheet voivat käydä kalliiksi.

Status maan päällä kysymysmerkki

Sokolovin kohtalon epäselvyyttä alleviivaa ehkä parhaiten Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa aktiivisesti seuraavan ajatushautomo ISW:n tuore sotatapahtumaraportti. ISW ei ainakaan tänään pystynyt tai halunnut sanoa mitään varmaa Sokolovista.

– ISW ei pysty toistaiseksi tekemään arviota [ensimmäisen] Sokolov-videon autenttisuudesta tai Sokolovin statuksesta Maan päällä.

Kreml ei ole videoita lukuunottamatta avannut omia tietojaan Sokolovin maanpäällisestä statuksesta. Putinin puhemies Dmitri Peskov kieltäytyi eilen kommentoimasta asiaa ja neuvoi toimittajia kysymään asiaa Venäjän puolustusministeriöltä. Krimin päämajan räjähdys on kipeä asia Venäjälle, mikä saattaa selittää vaikenemista.

Omat päätelmät Sokolovin kuoleman varmuudesta voidaan kuitenkin tehdä Ukrainan uuden puolustusministerin Rustem Umerovin CNN:lle eilen antamasta haastattelusta. Hän käytti puheissaan paljonpuhuvaa sanaa jos.

– Jos hän on kuollut, se on hyvä uutinen kaikille. Me jatkamme alueemme vapauttamista miehittäjästä.

Lue myös:

    Uusimmat