Amputoinnit puhuttavat tatuointialaa

Kesä on tatuointien ja lävistysten sesonkiaikaa. Hihattomassa paidassa tai lyhyissä housuissa tatuointi pääsee hyvin esiin. Kaikille tatuointi ei kuitenkaan riitä - mukaan ovat tulleet myös ruumiinosien amputointi ja viiltely. Varsinkin amputointi on jakanut mielipiteet.

Sami Ilves on ottanut korvalävistyksiä sekä yhden arpitatuoinnin.

Veitsellä viilletään pala nahkaa pois ja sitten sen ei anneta parantua heti, jotta siihen kasvaa paksumpi arpikudos, Ilves kertoo.

Ilvekselle arpitatuointi tuntui omalta jutulta. Tarkoituksena on ehkä ottaa niitä tulevaisuudessa vielä lisää. Amputointia hän ei kuitenkaan ymmärrä.

- Henkilökohtaisesti mua se ei kiinnosta kyllä pätkääkään. Mutta jos joku haluaa leikata itsestään jotain irti, niin miksei. Oma asia.

Wilma Schlizewskin tatuointiliikkeessä tehdään tatuointeja, viiltoja, polttoja ja hennoja. Myös amputointien tekeminen on tarkoitus aloittaa kun se on mahdollista.

- Mä rupeen kaupallisesti niitä liikkeessä kyllä tekemään heti kun se on selkeesti mahdollista. Tietenkin täytyy ottaa siinä huomioon, että se ei ole mitää mielenterveystoimintaa. Siinä vaaditaan psykiatrin lausunnot plus asianajajan kanssa laadittu paperi, yrittäjä Schlizewski Inky Queen -liikkeestä sanoo.

Yrityksen internetsivuilla mainostetaan, että amputaatiot suoritetaan asiakkaan toivomalla rituaalilla ja välineellä. Schlizewski ei koe, että amputointien tekemisessä olisi mitään väärää.

- Yrittäjän moraali on minusta se, että toimitaan lain puitteissa. Tehdään työ niin hyvin kuin se on ikinä mahdollista ja nostetaan kädet ylös kun toteaa ettei pysty.

Huomenna ilmestyvässä Kuluttaja-lehdessä tatuointia, lävistyksiä ja amputointia on pohdittu kuluttajan näkökulmasta. Yrittäjän moraalista vastuuta halutaan korostaa.

- Tässä tilanteessa ollaan ongelmien kanssa tekemisissä, koska ei ole olemassa mitään eritystä lainsäädäntöä. Tämä on tällä hetkellä vielä säätelemätön alue, Kuluttaja-lehden päätoimittaja Marita Wilska sanoo.

Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti muistuttaa, että amputaation voi tehdä vain terveydenhuollon ammattilainen, silloinkin vain lääketieteellisistä syistä.

- Amputointia pidän suorastaan sairautena. Näen, että on väärin markkinoida sen tyyppistä arvoa, että ihminen vapaaehtoisesti rupee leikkelemään omaa ruumistaan, katkomaan jäseniään.

Hän myös korostaa yrittäjien moraalista vastuuta.

- Yrittäjän, jonka pitää markkinoida tämän tyyppistä ääri-ilmiötä, pitäisi katsoa peiliin. Hakeeko hän julkisuutta ja erikoisuutta ja miksi myydä vapaaehtoista silpomista ihmisille.

(MTV3)

Katso Helena Liikasen juttu
(Seitsemän uutiset 04.06.2002)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja