Amnesty: Siirtotyöläisten asema jatkuu heikkona jalkapallon MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa

Työnantajat voivat yhä kohdella työntekijöitään lähes mielivaltaisesti Qatarin uudesta siirtotyöläisiä koskevasta laista huolimatta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. 

Qatar rakentaa vauhdilla infrastruktuuria vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja varten. Suurin osa yli kahdesta miljoonasta ulkomaalaisesta työntekijästä on köyhiä ihmisiä Aasian maista. 

Qataria on arvosteltu jo pitkään siitä, että maassa olevat siirtotyöläiset ovat lähes täysin työnantajiensa armoilla.

Kuin modernia orjuutta

Palkkojen maksu saattaa olla viivästynyt, työolot eivät ole aina sopimusten mukaisia. Tilannetta on kuvattu pahimmillaan jopa moderniksi orjuudeksi.

Myös työturvallisuutta on arvosteltu. Arvioit työmailla kuolleista liikkuvat satojen ja yli tuhannen välillä Qatar kiistää työmaiden huonon turvallisuuden ja arviot kuolemista. 

Qatarissa voimassa olleessa, mutta nyt muuttuvassa, kafala-järjestelmässä työntekijä muun muassa on voinut vaihtaa työpaikkaa vain työnantajansa luvalla. Ja jos työntekijä on siirtynyt toiselle työnantajalle luvatta, työntekijä on syyllistynyt rikokseen.

Passit saat yhä viedä, sanoo Amnesty 

Kafala-järjestelmässä työnantaja ei ole saanut ottaa haltuunsa työntekijän passia, mutta käytännössä tilanne on ollut päinvastainen, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti New name, old system? (Uusi nimi, vanha järjestelmä?) 

Nyt voimaan astuva laki numero 21 on Qatarin viranomaisten mukaan suuri muutos parempaan.

Esimerkiksi kafala-järjestelmässä maasta poistunut työntekijä ei voinut kahteen vuoteen palata Qatariin ilman entisen työnantajansa lupaa. Tätä vaatimusta ei enää muodollisesti ole. Työntekijöitä varten perustetaan myös eräänlaisia "valituskomiteoita". 

Amnesty sanoo, että uusi laki on parannus, mutta vaatimaton sellainen.

Työpaikan vaihtaminen vaatii yhä luvan 

Järjestön mukaan esimerkiksi työnantaja saa takavarikoida passeja laissa olevan porsaanreiän takia. Työntekijät tarvitsevat yhä luvan työpaikan vaihtamiseen kesken työsopimuksen, joka voi olla jopa viiden vuoden mittainen.

– He (pomomme) sanoivat aiemmin meille että asiat paranevat, mutta viime kuussa passimme otettiin pois ja palkkojen maksua viivytettiin, sanoo skeptisesti intialainen työntekijä Japesh uutistoimisto AFP:lle. 

YK:n Kansainvälinen työjärjestö ILO  päättää ensi maaliskuussa, vaatiiko työntekijöiden ahdinko lisää tutkimista. 

Korruptioepäilyt kisojen varjona

Työolojen lisäksi vuoden 2022 MM-kisoja varjostavat myös epäilyt korruptiosta. Jalkapalloilullisesti kääpiöksi luettavan maan epäillään saaneen MM-kisat lahjonnan avulla. Sveitsissä tutkitaan parhaillaan sitä, tapahtuiko näin. Qatar kiistää epäilyt ja pitää kisojen arvostelijoita pahansuopina.

Qatar on viime vuosina pyrkinyt parantamaan imagoaan tukemalla maineikkaita jalkapalloseuroja. Esimerkiksi FC Barcelonan pelipaidassa on kansallisen Qatar Airways -lentoyhtiön mainos, vuosiarvoltaan 35 miljoonaa euroa katalonialaisseuralle.

Kärsivätkö sponsorisopimukset? 

Osa seuran jäsenistä vastusti aikoinaan sponsorisopimusta lentoyhtiön kanssa. Sopimus päättyy ensi kesänä, eikä sitä jatketa. Yhdeksi syyksi arvellaan juuri siirtotyöläisten kohtelua. 

– Hävisimme, koska valitettavasti jollakulla oli enemmän käteistä kuin meillä, sanoo puolestaan Qatar Airwaysin toimitusjohtaja Akbar al-Baker

Lue myös:

    Uusimmat