Ammutun minipossu Sohvin tragedia tuli päätökseen hovioikeudessa – metsästäjä luuli possua villisiaksi ja välttyi tuomiolta

1:28
Video: Laineen perheen Sohvi-lemmikkipossu ammuttiin kesällä 2017

Helsingin hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen ennallaan minipossun metsästysrikostapauksessa. Lemmikkipossun ampuneen metsästäjän ei katsottu syyllistyneen rikokseen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi tammikuussa syytteet tapauksessa, jossa metsästäjä oli ampunut erehdyksissään perheen minipossun omakotitalon pihalle.

Vapauttava tuomio jäi voimaan myös Helsingin hovioikeudessa. Päätös annettiin viime torstaina.

Minipossun omistajat vaativat metsästäjälle metsästyskieltoa, ja hänen asettaan menetettäväksi valtiolle. Lisäksi he vaativat reilut tuhat euroa erilaisia korvauksia. Nämä vaatimukset käräjäoikeus hylkäsi.

Epäonninen, perheen lemmikin kuolemaan johtanut tapaus sattui Lohjalla kesällä 2017. Aihe sai tapahtuma-aikaan runsaasti julkisuutta.

Tapahtumat etenivät seuraavalla tavalla.

Puhelu hätäkeskukseen

Hätäkeskus oli saanut ilmoituksen omakotitalon pihalla tuhoja tekevästä villisiasta. Poliisi pyysi paikallisen riistanhoitoyhdistyksen edustajaa tarkistamaan tilanteen.

Poliisin tehtävänannon mukaan metsästäjä sai lopettaa villisian tavatessa ampumalla.

Näin tapahtuikin.

Kyseessä ei tosin ollut villisika, vaan lohjalaisperheen karannut lemmikki. 37-kiloinen minipossu oli livahtanut omistajiensa asunnosta ilmeisesti tönäisemällä oven auki.

Omistaja oli etsinyt lemmikkiä eri paikoista ja sai tietää Facebook-ilmoituksen kautta tapahtuneesta. Hän sai lopulta eläimen ampuneen metsästäjän yhteystiedot ja haki possun ruumiin itselleen.

Luuli villisiaksi

Riistanhoitoyhdistyksen edustaja kertoi olevansa pitkän linjan metsästäjä, joka tiesi villisikoja elävän Etelä-Suomessa. Hän kertoi nähneensä villisian kerran eräällä tarhalla. Hän oli ajatellut eläimen olevan nuori villisika. 

Metsästäjä oli arvellut ilmoituksen tehneen asukkaan kanssa, että eläin oli karannut jostakin tarhasta. Koska possu pysytteli vain paikallaan, metsästäjä ajatteli sen olevan sairas.

– Koska villisika voi olla vaarallinen, ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin eläimen lopettaminen paikalla, mies perusteli toimintaansa.

Käräjäoikeus katsoi metsästäjän toimineen tilanteessa riittävän huolellisesti. Hovioikeuskin tyytyi perusteluihin.

– Hän ei ole tehtävää suorittaessaan sekoittanut kissaa koiraan tai kultaista noutajaa suteen eikä vaaleahkoa karvatonta sikaeläintä villisikaan, käräjäoikeus perusteli tammikuisessa ratkaisussaan.

– Kysymyksessä oleva minipossu ei itse tapahtumahetken tilanteessa ole eronnut villisiasta väritykseltään vaan päinvastoin kysymyksessä olleen minipossun väritys on ollut hyvin harmaa ja sillä on ollut karvaa selässään ja kyljissään.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja