Ukraina: Yli 900 venäläissotilasta kuollut kuluneen vuorokauden aikana – MTV seuraa sotaa

Tämä ase pysäytti venäläiskolonnat Avdijivkassa 0:20
Tämä ase pysäytti venäläiskolonnat Avdijivkassa. Videokuva on lokakuulta 2023.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 14. marraskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.33: Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukrainalla on sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

Ukrainalaisjoukot ovat varmistaneet sillanpääaseman Dneprjoen itärannalla, väittää Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Jermakin lausunto on ensimmäinen virallinen kommentti, jonka mukaan ukrainalaisjoukot ovat pysyvämmin Dneprjoen itärannalla.

– Vastoin kaikkia odotuksia, Ukrainan armeija on saanut jalansijan Dneprjoen itärannalla, Jermak sanoi puhuessaan ajatushautomo Hudson Institutelle Yhdysvalloissa.

Kommentit julkaistiin myös presidentti Zelenskyin verkkosivuilla. 

Aiemmin marraskuussa Ukrainan armeijan tiedottaja muotoili, että ukrainalaisjoukot ovat saaneet Dneprjoen itärannalla aikaan tuloksia, jotka "eivät ole huonoja". MTV Uutiset kertoi hyökkäyksestä ensimmäistä kertaa lokakuun puolivälissä.

Venäjä puolestaan väitti viime viikolla, että se on estänyt Ukrainaa luomasta itärannalle pysyvämpää sillanpääasemaa. Venäjä on väittänyt tappaneensa noin 500 ukrainalaissotilasta, jotka ovat hyökänneet Dneprjoen yli.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan kummankaan osapuolen väitteitä taisteluiden kulusta. 

19.10: Brittitiedustelulta huonoja uutisia Ukrainalle: Venäjä parantaa tuhoisaa asettaan

Sekä Ukrainalla että Venäjällä on arvioitu olevan pulaa tykistön ammuksista.

Venäjä on ilmoittanut lisäävänsä 152 millisten laserohjattujen Krasnopol-M2-ammuksien tuotantoa ja samalla lisäävänsä niiden huonon sään suorituskykyä, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Brittiministeriö tosin kuvailee Krasnopol-M2-ammusten nykyistäkin suorituskykyä hyväksi.

– Sitä on usein käytetty tarkasti yksittäisiä ukrainalaisyksiköitä vastaan, Britannian puolustusministeriö kirjoittaa.

Lennokkien avulla maalinsa löytävällä Venäjän tykistöllä on ollut keskeinen rooli Ukrainan kesäkuussa alkaneen vastahyökkäyksen torjunnasta. 

Kun Ukraina yritti varsinkin vastahyökkäyksen alussa panssarirynnäköillä läpimurtoa, käyttivät venäläisjoukot tykistöään ja taisteluhelikoptereitaan miinojen pysäyttämien ukrainalaispanssarien tuhoamiseen.

13.55: Ukraina: Yli 900 Venäjän sotilasta kuollut kuluneen vuorokauden aikana

Ukraina kertoo noin 920 Venäjän sotilaan kuolleen Ukrainan iskuissa kuluneen vuorokauden aikana.

Ukrainan asevoimien Facebook-päivityksen mukaan Venäjä menetti lisäksi päivän aikana muun muassa kahdeksan tankkia ja seitsemän panssarivaunua.

Ukraina kertoo, että kaikkiaan maan asevoimien hyökkäyksissä on kuollut noin 313 470 sotilasta Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Ukrainan asevoimien raportin mukaan Venäjä hyökkäsi eilen maanantaina seitsemässä suunnassa.

Paikallisten viranomaisten mukaan Venäjän hyökkäyksissä kuoli kolme siviiliä ja 19 loukkaantui.

12.51: Politkovskajan murhasta tuomitulle armahdus – taisteli Ukrainassa

Toimittaja Anna Politkovskajan murhasta tuomittu mies on armahdettu Venäjällä, kertoi tämän asianajaja medialle. Sergei Hadzhikurbanov sai armahduksen sen jälkeen kun hän oli taistellut Venäjän joukoissa Ukrainassa.

Entinen miliisi Hadzhikurbanov oli tuomittu 20 vuoden vankeusrangaistukseen. Kuten moni vanki Venäjällä, hän teki määräaikaisen sopimuksen lähdöstä sotilaaksi Ukrainaan.

Politkovskajan murhasta annettiin tuomio yhteensä viidelle miehelle.

Toisinajattelija ja toimittaja Anna Politkovskaja, 48, ammuttiin Moskovassa kotitalonsa rappukäytävään 7. lokakuuta 2006. Toimittaja- ja ihmisoikeuspalkintoja saanut Politkovskaja työskenteli Novaja Gazeta -lehdessä.

9.41: Saksa: Ukrainalle ei kyetä toimittamaan miljoonaa tykistöammusta

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tiistaina, että tavoitetta toimittaa Ukrainalle miljoona tykistöammusta ei saavuteta. 

Pistorius sanoi myös, että jäsenmaat tekevät yhteistyötä teollisuuden kanssa ammustuotannon lisäämiseksi.

EU-maiden johtajat sanoivat huippukokouksessaan maaliskuussa, että Ukraina olisi saamassa toukokuun loppuun mennessä miljoona tykistöammusta EU-maiden varastoista.

8.27: Venäjä: Ilmapuolustus tuhosi yöllä Ukrainan lennokkeja

Venäjän ilmapuolustus on tuhonnut yöllä neljä ukrainalaista lennokkia, Venäjän puolustusministeriö kertoo lausunnossaan. Asiasta uutisoi Reuters.

Puolustusministeriön mukaan lennokkeja oli havaittu neljän venäläisalueen, myös Moskovan alueen, yllä.

6.11: Sullivan: Yhdysvaltain kongressin on hyväksyttävä Ukrainalle annettava apu

Yhdysvaltain kongressin on mahdollisimman pian hyväksyttävä Valkoisen talon ehdotus Ukrainalle annettavasta avusta, sanoi Valkoisen talon kansallinen turvallisuusneuvoja Jake Sullivan maanantaina. Asiasta kirjoittaa ukrainalaislehti The Kyiv Independent.

Sullivanin mukaan maan presidentti Joe Biden on toimittanut kongressille rahoituspyynnön Ukrainalle, Israelille ja Yhdysvaltain rajaturvallisuudelle.

Sullivan sanoi myös, että rahoituksen puute on jo vaikuttanut Ukrainan kykyyn puolustautua Venäjän täysimittaista hyökkäystä vastaan.

Yhdysvallat pystyy Sullivanin mukaan edelleen toimittamaan Ukrainalle sen tarvitsemaa sotilaallista apua, mutta täysimääräinen rahoitus varmistaisi sen, että tuki pysyy johdonmukaisena ja tehokkaana.

Edustajainhuoneen republikaanit ovat jarruttaneet Ukrainan taloudellista tukemista jättämällä sotilaallisen lisäavun pois viimeisimmästä talousarvioehdotuksestaan.

Maanantai 13.11.

17.50: 10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiivaimman taistelukentän

Venäjä on viime aikoina vahvistetusti edennyt Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin ympäristössä.

Venäjän hyökkäysoperaation tempo Avdijivkassa kiristyi viime viikon perjantaina ja lauantaina, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Näiden iskujen tavoitteena oli pikemminkin varmistaa aiemmat saavutukset kuin huomattavasti edetä lisää, ISW tarkentaa.

Venäjän lokakuussa alueella alkaneen hyökkäyksen alkuperäinen tavoite vaikuttaa olleen kaupungin piirittäminen pihtiliikkeellä. Tässä Venäjä ei ole onnistunut, vaan suomalainen Black Bird Groupin ylläpitämän kartan mukaan Venäjän hyökkäyskärkien välissä on yhä useita kilometrejä Ukrainan hallussaan pitämää maata.

Sen sijaan paikallistetun kuvamateriaalin perusteella Venäjä on onnistunut etenemään Avdijivkan läheisen Stepoven kylän ympäristössä usealla suunnalla.

Avdijivkan alueen lisäksi Venäjä on vahvistetusti edennyt hieman Länsi-Zaporizhzhjassa samalla alueella, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäyksen pääsuunta. Seudulla taistellaan yhä Robotynen ja Verboven liepeillä eli samoissa paikoissa, joissa on sodittu käytännössä koko syksy.

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Ukrainan armeijan julkaisema video Venäjän kärsimistä tappioista Avdijivkassa, jossa Venäjä on hyökännyt aktiivisesti loka-marraskuussa. Video koostuu useista pätkistä, joiden kuvausajankohtaa ei ole vahvistettu. Videota ei suositella herkimmille.

Lisää maanantain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat