Mainos

Ammattimainen malminetsintä halutaan kuriin

Itä-Suomessa monikansalliset yhtiöt ovat etsineet uraania jokamiehenoikeuksiin vedoten.

Suomen Latu ja Suomen luonnonsuojeluliitto vaativat, että ammattimainen malminetsintä tulee selvästi erottaa jokamiehenoikeuksista. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Kuusamossa monikansalliset yhtiöt ovat etsineet uraania jokamiehenoikeuksiin vedoten.

Järjestöjen mukaan on kuitenkin ollut epäselvää, kuuluuko kaivostoimintaan tähtäävä malminetsintä jokamiehenoikeuksiin. Maanomistajat ovat valittaneet malmiyhtiöiden valtauspäätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

-Tarvittaisiin selkeyttä nimenomaan siihen, missä kulkee jokamiehenoikeuksiin kuuluvan harrastemaisen näytteenoton ja ammattimaisen malminetsinnän raja, sanoo luonnonsuojelusihteeri Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Järjestöjen mielestä lakia tulisi muuttaa niin, että malminetsintään tarvittaisiin aina maanomistajan lupa. Kannanotossaan ne vertaavat kivinäytteiden ottamista oksien taittamiseen puista ja huomauttavat, että erämatkailuun ja muuhun elinkeinonharjoittamiseen toisen mailla tarvitaan maanomistajan lupa.

Suomen kaivoslaki on vuodelta 1965. Kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmä valmistelee uutta kaivoslakia, jonka pitäisi olla valmis esiteltäväksi lokakuun lopussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.