Ammattijärjestäjän vinkit kodin raivaamiseen: ”Kaikkea ei kannata muuttaa kerralla”

Täydellisyyden tavoittelu ja liika yrittäminen ovat asioita, jotka kannattaa jättää taka-alalle omaa kotia järjestellessä. 

Monille meistä tulee elämässä vastaan pieniä ja suuria tilanteita, joiden myötä koti ei enää tunnu toimivalta. Kun tavaramäärät, epäjärjestys tai asioiden etsimiseen käytetty aika turhauttavat, kannattaa apua pyytää ammattijärjestäjältä, jonka kanssa järjestämisen aloittaminen käy ilman tuskastelua.

– Ammattijärjestäjän kanssa asia sujuu nopeammin ja siihen tulee varattua aikaa, ammattijärjestäjä Sandy Talarmo kertoo.

Talarmon mukaan kodin järjestämisessä tärkeintä olisi luoda kodista mukava paikka, jossa voisi keskittyä itselle tärkeisiin asioihin.

”Kaikkia neuvoja ei tarvitse noudattaa täydellisesti”

Talarmolla on paljon kokemuksia siitä, kuinka suuri merkitys kodin järjestämisellä on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suuret oivallukset ja konkreettiset muutokset saavat usein aikaan helpotuksen tunnetta.

– Moni asiakas sanoo, että voi kunpa olisin tehnyt tämän aiemmin, mutta toisaalta oikea aika on silloin, kun se on. Joskus se vaatii sen, että on oikeasti valmis.

Jos ammattijärjestäminen tuntuu vielä vieraalta ajatukselta, voi kotia lähteä järjestämään myös itsenäisesti. Netistä ja kirjoista löytyy paljon tietoa, jota voi soveltaa omaan elämään. Talarmo kehottaa kokeilemaan rohkeasti, mikä lähestymistapa olisi juuri itselle sopivin. Kaikkia neuvoja ei kuitenkaan tarvitse noudattaa täydellisesti tai kokonaisvaltaisesti.

– Poimi se, mikä itselle tuntuu sopivalta. Asioita kannattaa kokeilla, mutta ei kannata masentua, jos jokin ei toimi, sillä aina löytyy myös muita vaihtoehtoja, Talarmo neuvoo.

Järjestämisessä liian vähän on usein tarpeeksi

Kaikkea ei myöskään kannata ryhtyä muuttamaan kerralla, vaan aloittaa vaikka yksi laatikko tai hylly kerrallaan. Nyt kun aloittaa, vuoden päästä on ehtinyt tekemään jo melko paljon.

– Monesti mennään vaan metsään, kun yritetään tehdä liikaa kerralla. Kun työt jaetaan sellaisiin osiin, mitkä ovat siinä elämäntilanteessa mahdollisia, kyllä se siitä järjestyy, Talarmo muistuttaa.

Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, kannattaa valita neutraali kohde, kuten keittiönkaappi. Näkyvät ja konkreettiset muutokset kannustavat jatkamaan.

– Kannattaa aloittaa paikasta, josta on helppo tehdä päätöksiä ja mihin ei ole tunnesidettä.

Talarmo peräänkuuluttaa lempeyttä itseään kohtaan. Mieluummin vähän kerrallaan kuin liikaa on tässä asiassa erittäin tärkeä neuvo. Kun järjestämisen perusidean on kerran oppinut, sitä on helppo lähteä soveltamaan myös ympäristöön, kuten työpaikalle. 

Lue myös:

    Uusimmat