Amerikkalaistutkimuksesta uutta toivoa koronan hoitoon: Potilaat paranivat muutamassa päivässä saatuaan kokeellista lääkettä

Sukupuoli ja tupakointi voivat vaikuttaa siihen, miten rajusti koronavirus iskee – näistä asioista hankitaan nyt lisätietoa 4:17
Katso videolta, mitkä asiat saattavat vaikuttaa siihen, kuinka rajuna koronavirus iskee.

Remdesivir-nimistä kokeellista lääkettä saavat koronapotilaat ovat parantuneet nopeasti ja suurin osa on päässyt kotiin jo päivien päästä.

Näin uutisoi STAT News eilen saatuaan haltuunsa videon tutkimuksesta käydystä keskustelusta.

Kokeellisen lääkkeen kliiniseen tutkimukseen osallistuneilla potilailla on kaikilla ollut vakavia hengitysoireita ja kuumetta, mutta he ovat voineet poistua sairaalasta kotiin jo alle viikon hoidon jälkeen.

– Paras uutinen on, että suurin osa potilaistamme on jo päässyt kotiin, mikä on hienoa. Ainoastaan kaksi koronapotilasta on menehtynyt, sanoi kliinistä tutkimusta johtava Chicagon yliopiston tartuntatautien asiantuntija, tohtori Kathleen Mullane.

Chicagon yliopisto ja Mullane eivät vielä kommentoineet asiaa aiheeseen tarttuneelle CNN:lle, vaan odottavat siihen asti, kunnes viralliset tutkimukset ovat valmiita.

Uuteen koronavirukseen ei ole virallisesti olemassa parannuskeinoa, mutta tutkijat ympäri maailmaa etsivät sitä kuumeisesti ja testaavat erilaisia lääkkeitä, kuten esimerkiksi edellä mainittua remdesiviria.

Potentiaalinen parannuskeino

Remdesiviria testattiin ebolaa vastaan, mutta se ei juuri osoittautunut tehokkaaksi. Lukuisat eläinkokeet kuitenkin tukevat sitä, että lääke auttaisi koronaviruksiin, kuten sarsiin ja mersiin, liittyviin sairauksiin. 

Jo helmikuussa Maailman terveysjärjestö WHO sanoi, että remdesivirissa oli potentiaalia parantaa uusi koronavirus Covid-19.

Ongelmana on se, että tohtori Mullanen koe ei sisällä niin sanottua kontrolliryhmää, joten on hankala sanoa, auttaako kokeellinen lääke potilaita todella vai olisivatko he muutenkin parantuneet taudista nopeasti. 

Lääkekokeet ovat käynnissä myös kymmenissä muissa kliinisissä keskuksissa. Lääkkeen lanseerannut Gilead Sciences tukee lääketestejä 2400 potilaalla, joilla on vakavia Covid-19-oireita. Se testaa myös lääkettä 1 600 potilaalla, joilla on kohtalaiset oireet, 169 eri sairaalassa ympäri maailmaa.

Gilead kertoi odottavansa tutkimuksen tuloksia tämän kuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat