Amerikkalaismies vei Helsingin olympialaisten soihdun Suomesta erikoisluvalla, mutta ei palauttanut – Tulli tutkinut ainutlaatuista rikosepäilyä

Helsingin vuoden 1952 olympiasoihdusta on tehty rikostutkinta – rikostoimittaja kertoo, miksi tapaus on niin harvinainen 5:19
Rikostoimittaja Pekka Lehtinen selventää MTV Uutiset Liven lähetyksessä tapauksen taustat – katso lähetys videolta.

Tulli on tutkinut ainutlaatuista Helsingin vuoden 1952 olympialaisten soihtuun liittyvää rikosta.

Amerikkalaismies oli ostanut yhden harvinaisista kisojen messinkisoihduista huutokaupassa vuonna 2014 ja saanut kolmeksi vuodeksi tilapäisluvan sen maastavientiin. Mies ei kuitenkaan koskaan palauttanut soihtua määräajan umpeuduttua, ja asiasta käynnistyi rikostutkinta. Soihtu on vasta tässä kuussa saatu takaisin Suomeen ja takavarikoitu amerikkalaisomistajaltaan.

Helsingin olympialaisten ikimuistoisin hetki on, kun Paavo Nurmi toi olympiasoihdun stadionille ja sytytti tulipadan. Tornissa toinen juoksijalegenda Hannes Kolehmainen sytytti olympiatulen koko kisojen ajaksi.

Kisoihin valmistettiin vain 23 soihtua; niistä 16 hopeasta ja loput 7 hopeoidusta messingistä.

Museoviraston mukaan Helsingin soihtu on kaikista maailman olympiasoihduista harvinaisin.

Yksi messinkisoihduista myytiin vuonna 2014 huutokaupassa noin 90 000 eurolla amerikkalaiselle, olympiasoihtuja keränneelle miehelle. Soihtu oli peräisin joltain Helsingin kisojen soihtukomitean jäseneltä. Oston tehnyt amerikkalaismies on nyt eläkeiässä.

Arvokasta olympiasoihtua koskee maastavientikielto, mutta Museovirasto myönsi soihdun ostaneelle miehelle tilapäisluvan viedä soihtu Suomesta USA:han kolmeksi vuodeksi.

Mies ei kuitenkaan palauttanut soihtua, ja Tulli käynnisti asiasta rikostutkinnan Museoviraston pyynnöstä.

– Nimikkeellä törkeä tulliselvitysrikos, koska tavara oli harvinaislaatuinen ja sen arvo oli aika korkea”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo MTV:lle.

Maksimirangaistus kyseisestä rikoksesta on neljä vuotta vankeutta.

Soihtu on nyt rikostutkinnan aikana saatu takaisin Suomeen, ja Tulli on takavarikoinut sen kesäkuun alussa..

– Teimme oikeusapupyynnön USA:n viranomaisille. He ottivat yhteyttä mieheen, joka oli vienyt soihdun. Hän sitten harkittuaan asiaa lähetti ja palautti soihdun Suomeen asianajotoimistoon, jota kautta se tuli meille, Sinkkonen sanoo.

Soihtu on varmistettu tutkimuksissa Helsingin kisojen aidoksi messinkiseksi olympiasoihduksi. Sen arvo tätä nykyä on todennäköisesti satojatuhansia euroja.

Sinkkosen mukaan ei ole poissuljettua, että kyseinen soihtu olisi jopa sama soihtu, jonka Nurmi toi 1952 stadionille ja jolla Kolehmainen sytytti olympiatulen stadionin torniin.

-Se on mahdollista. Ei voida varmuudella tietää, koska näitä soihtuja ei ole numeroitu eikä niitä siten pystytä yksilöimään.

Soihtutapauksen esitutkinta siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan ja syyttäjä päättää, meneekö tapaus oikeuteen. Rikoksesta epäiltyä amerikkalaismiestä tuskin saadaan Suomeen haastettua. Soihtu on edelleen hänen omistuksessaan, mutta jos käräjille mennään, oikeudella on ehkä mahdollisuus määrätä soihtu menetetyksi valtiolle.

Lue myös:

    Uusimmat