Mainos

Amerikkalaiset yhä pahempiin luottokorttiongelmiin

Luottokorttirästit kasvoivat neljänneksen viime vuoteen verrattuna.

Yhdysvaltain asuntomarkkinaongelmat alkavat heijastua selvästi talouselämään ja luottolaitoksiin. Maksamattomien luottokorttivelkojen määrä on nyt vaarallisen voimakkaassa kasvussa.

Uutistoimisto AP:n keräämien tietojen mukaan suunta voimistui loppusyksystä. Tuolloin yli kuukauden myöhässä olleiden luottokorttilaskujen arvo nousi 26 prosenttia vuoden takaisesta. Rahaa näissä luotoissa on kaikkiaan noin 17,3 miljardia dollaria eli noin 12 miljardia euroa.

Samaan aikaan täysin laiminlyötyjen korttimaksujen arvo nousi 18 prosenttia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että luottolaitoksilta jäi saamatta 961 miljoonaa dollaria.

Asuntokriisi pulman pääsyy

Pääosin ongelma johtuu siitä, että asuntolainojensa vuoksi pulassa olevat kuluttajat yrittävät elää luottokorteillaan. Asuntojen hinnan putoaminen näkyy: amerikkalaiset ovat tottuneet maksamaan luottokorttivelkansa pois ottamalla lisää lainaa talonsa noussutta arvoa vastaan. Nyt asuntojen arvo on laskenut ja tämä rahareikä on tukossa.

- Luottokortit ovat olleet niitä harvoja luotettavia tulolähteitä asuntoluottovaikeuksien kanssa painiskeleville rahoitusmarkkinoille, muistuttaa Consumeraffairs.com-talousjulkaisu nettisivuillaan.

Korttien myöhästymismaksut ja korot ovat tuottaneet hyvin luottoyhtiöille tähän saakka, mutta se ilo saattaa olla nyt loppuvaiheissaan, pelätään julkaisussa. Tilanteen ennustetaan pahenevan ensi vuoden aikana ja erityisesti alkuvuonna, kun joulun ajan kulutusjuhlalaskut lankeavat maksettaviksi.

Kuluttajajärjestö CFA:n mukaan amerikkalaiset kuluttivat keskimäärin yli 1000 dollaria joulun aikaan ja kaksi kolmannesta tästä maksettiin luottokorteilla. Yhdysvaltain keskuspankin arvion mukaan amerikkalaisilla on kaikkiaan 920 miljoonaa dollaria luottokorttivelkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.