Mainos

Amazonin sademetsään kohosi päätähuimaava rakennelma

Tutkijat ovat pystyttäneet Amazonin sademetsään yli 300 metriä korkean tarkkailutornin. Tornin toivotaan välittävän tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista alueeseen.

Brasilialaisista ja saksalaisista koostuvan ryhmän rakentama torni on kokonaisuudessaan huikea näky. Tarkkailutorni kohoaa 325 metrin korkeuteen, siis satoja metrejä sademetsän puiden latvojen yläpuolelle. Tornista saatavien tietojen avulla pyritään tutkimaan ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia alueeseen.

– Täältä saamamme tieto johdattaa meidät toivottavasti pisteeseen, jossa pystymme aloittamaan toimet Brasilialle ja koko ihmiskunnalle tärkeän ilmaston sekä Amazonin alueen suojelemiseksi, sanoo Max Planck-instituutin varajohtaja Ferdi Schuth.

Vuosia kestänyt projekti

Kokonaisuudessaan massiivisen tornin rakennuskustannukset nousivat 8,4 miljoonaan euroon. Rahoituksesta vastasivat yhdessä Brasilian ja Saksan hallitukset. Amazonian Tall Tower Observatory, eli ATTO on ainutlaatuinen rakennelma keskellä sademetsää. Vuonna 2007 alkaneet rakennustyöt on nyt viimein saatu valmiiksi, mutta toimintavalmiudessa torni ei vielä ole.

– Torni on valmis. Se on valmis vastaanottamaan tarvittavat tekniset laitteet sisälleen, niin pian kuin mahdollista. Se ei ole vielä kuitenkaan toimintakunnossa, mutta se on valmis varustettavaksi kaikella haluamallamme materiaalille, joita tarvitsemme kasvihuonekaasujen mittaukseen, iloitsee projektin saksalainen koordinaattori Jurgen Kesselmeier.

Tornin uskotaan olevan täydessä toiminnassa vuonna 2017, noin 10 vuotta rakennusprojektin alkamisen jälkeen.

Tornin avulla kerätyillä tiedoilla pyritään seuraamaan esimerkiksi ilmamassojen muutoksia, niiden ylittäessä laajoja alueita sademetsissä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.