Pessimismiä vai pyrkimys parempaan? Australiaan rakennetaan tuhoutumaton "lopun aikojen laite" – tallentaa planeettamme kuoleman

Australiaan Tasmanian saarelle aiotaan rakentaa maapallon tuhon tallentava ”Maapallon Musta Laatikko”. 

Erikoisessa ilmastoprotektissa rakennetaan tuhoutumattoman katastrofitallennin, joka tallentaa planeettamme kuoleman. Omalaatuisesta projektista uutisoi Live Science sivuillaan. Projektin tarkoitus on kiinnittää ihmisten huomiota ilmastonmuutokseen konkreettisella tavalla.

Projektin suunnittelijoiden mukaan sivilisaatiomme tulee romahtamaan, mikäli ihmiskunta ei pysty dramaattisella tavalla muuttamaan elintapojaan.

4:22
Nälähätää, sulavaa ikiroutaa ja pakolaisuutta – näin ilmastonmuutos näkyy ympäri maailmaa

Itse tallennin on bussin pituinen ja se on suojakoteloitu "tuhoutumattomaksi" luonnehdittuun,  7,5 senttimetriä paksuun teräskuoreen. Laitteessa on kovalevyjä, jotka tallentavat maapallon ja ilmaston tilaan liittyvää tietoa. Tallennettaviin tietoihin lukeutuvat mm. mittaustiedot meristä, maiden käytöstä, energiankulutuksesta ja väestönkasvusta. Laite kerää sisuksiinsa myös esimerkiksi uutisia ja sosiaalisen median päivityksiä sekä tietoa maiden johtajien välisistä ilmastokokouksista.

Taideprojektin post apokalyptisena ideana on, että ilmastonmuutoksen aiheuttaman katastrofin seurauksena tallennin selviää ja tarjoaa tietoa niille, jotka kenties säilyvät hengissä. Projektin suunnittelijoiden mukaan laite myös muistuttaa maiden johtajia, että heidän tekojaan seurataan.

Live Sciencen artikkelissa todetaan, että jotkut saattavat pitää projektia ”ilmastopessimismiin liittyvänä monumenttina”. Sen perimmäinen tarkoitus on kuitenkin tuhon seurannan sijaan auttaa katastrofin välttämisessä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja