Alzheimeria sairastavan naisen aviomiehen kirjoitus HS:ssä kosketti – Ei ole ainoa, joka on löytänyt uuden kumppanin

Helsingin Sanomissa tarinansa kertova muistisairaan puoliso ei ole ainoa, joka on löytänyt uuden kumppanin, vaikka oma puoliso on yhä elossa, Muistiliiton järjestöjohtaja Anna Tamminen.

– Tämä oli hyvä ja rehellinen kuvaus siitä, millaista on elää muistisairaan puolison rinnalla. Minulla ei ole lukuja, kuinka moni on samassa tilanteessa, mutta en pitäisi ihmeellisenä, että se voisi olla melko tavallistakin. Eteenpäin elävän mieli, Tamminen sanoo.

Miehen koskettava tarina

Alzheimeria sairastavan naisen puoliso kirjoittaa Helsingin Sanomien yleisönosastossa uskovansa, että moni kivittäisi hänet ristiriitaisessa tilanteessa.

Mies kertoo hoitaneensa vaimoaan vuosikaudet yksin ja lopulta menettäneensä vaimonsa sairaudelle. Kun vaimo meni hoitokotiin, iski tyhjyys. Lääkärin kehotuksesta mies jatkoi kuitenkin omaa elämäänsä.

– Minulle asia valkeni, kun eräs geriatri kertoi minulle viestissään: ”Olet elävän leski. Muista silti, että sinulla on oma arvokas elämäsi elettävänä.” Rohkaistuin tästä niin, että olen alkanut elää omaa arvokasta elämääni. Minulla on naisystävä, jonka kanssa ulkoilen ja käyn näyttelyissä, mies kirjoittaa.

Hän uskoo monen paheksuvan tilannetta.

– Tiedän, että on tahoja, jotka ovat valmiita kivittämään minut tämän takia. Lapseni ja ystäväni ovat hyväksyneet asian hienosti, ja se on minulle tärkeää.

Vertaisryhmiä ja muuta apua saa

Anna Tamminen Muistiliitosta harmittelee, että kirjoittaja on kokenut totaalista yksinäisyyttä, eikä ole ilmeisesti löytänyt apua esimerkiksi muistisairaiden vertaistukiryhmistä.

– Hän oli kokenut, että ehkä ympäristö kummeksuu hänen ratkaisujaan, mutta vertaisryhmissä tämä piirre yleensä puuttuu – siellä voi tuulettaa ja puhua vapaasti. Samassa tilanteessa olevat ymmärtävät.

Tamminen sanoo muistisairauden koskettavan yhä useampaa suomalaista.

– Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta, ja kun otetaan läheiset, ystävät ja naapurit, asia koskettaa aikamoista joukkoa.

– Asiasta voi keskustella vertaisryhmissä kasvokkain tai esimerkiksi Facebookin suljetuissa ryhmissä. Erilaisia tukimuotoja on kyllä tarjolla, kun vaan ihmiset löytäisivät nämä paikat, joissa autetaan, Tamminen sanoo.

"Rakkaus vaimoon ei ole haalistunut"

Helsingin Sanomiin kirjoittanut mies kertoo rakastavansa vaimoaan yhä.

– Tietenkin vaimoni on sydämessäni ikuisesti, eivätkä muistot ja rakkaus ole haalistuneet – pikemminkin vahvistuneet. Näin elämällä vältän yksinäisyyden ja elän tasapainoista elämää.

Läpimurto muistisairauksien ehkäisemisessä 9:46

Lue myös:

    Uusimmat