Älykellojen uskomaton selviytymistaistelu pakkasessa käynnissä jo lähes viikon - osa jatkaa edelleen

Kerroimme maanantaina yllättävän kovaksi käyneestä älykellojen pakkastestistä. 

Pakkastestin osanottajat:


Fitbit Charge:



Fitbit Charge on joukkiomme edullisin osanottaja 120 euron hintalapullaan. Kyseessä on kuntoiluun tarkoitettu aktiivisuusranneke, joka kytketään Bluetooth-yhteydellä kännykän kaveriksi. 
Fitbit Charge lähti kisaan ennakkosuosikkina, sillä melko yksinkertaisten ominaisuuksiensa takia se kuluttaa vähän virtaa.

TomTom Spark:


TomTom Spark on monipuolinen GPS-urheilukello. Laite toimii aktiivisuusrannekkeena ja erikoisuutena siinä on integroitu musiikkisoitin 3 Gt:n muistilla, johon voi ladata yli 500 kappaletta. Kellon pariksi voi liittää langattomat bluetooth-kuulokkeet musiikin kuuntelemiseksi. Testissämme ollut TomTom Spark Music Cardio malli maksaa noin 240 euroa.

Samsung Gear S2:


Tizen-käyttöjärjestelmällä toimivassa Samsung Gear S2 -älykellossa on 1GHz:n kaksiydinprosessori. Kellossa on pyöreä 1,2 tuumainen Super Amoled -kosketusnäyttö. Erikoisuutena laitteessa on pyörivä kellokehä, jolla voi kätevästi selailla valikoita. Testissämme ollut Gear S2 -malli maksaa noin 350 euroa.

Huawei Watch:

Huawei Watch on ilmeeltään joukon klassisimman näköinen tyylikäs ja monipuolinen älykello. Nahkaisella rannekkeella varustettu ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu kello sopii hyvin vaikkapa puvun kanssa käytettynä. Pyöreän 1,4-tuumaisen kosketusnäytön lasi on safiirikristallilasia. Muistia laitteessa on 512 Mt ja kapasiteetti on 4Gt. Huawei Watch oli testimme kallein osanottaja noin 400 euron hinnallaan.

Fitbit Blaze:


Otimme Fitbitiltä testiin myös toisen kellon, joka tulee myyntiin vasta ensi kuussa. Kyseessä on TomTom Sparkin tavoin urheilukäyttöön suunniteltu Fitbit Blaze. Kosketusvärinäytöllä varustetusta laitteesta löytyy mm. GPS-yhteys ja sykeseuranta. Laite maksaa noin 230 euroa. 

MTV Digi laittoi viisi urheilu-/älykelloa pakastimeen selvittääkseen, miten ne pärjäävät Suomen talven kaltaisille äärioloille altistuessaan.

Oletuksena oli, että kellojen tominta häiriintyisi nopeasti tai ainakin niiden akku kyykähtäisi heti alkumetreillä. Mutta kävikin aivan päinvastoin. Maanantaina kaikki kellot olivat olleet pakastinlokerossa kolme vuorokautta ja ne kaikki olivat toimintakunnossa.

Nyt päivitämme tilannetietoja: Kellot ovat olleet pakastimessa nyt kuusi vuorokautta ja kova kisa on edelleen käynnissä. Tässä vaiheessa viidestä kellosta kaksi on luovuttanut akun loputtua, mutta kolme laitetta jatkaa vielä vääntöä.

Älykelloista loppui veto ensimmäisenä

Ensimmäisenä kisan jätti kesken Samsung Gear S2 -älykello. Gear S2:n kisa loppui tiistaina aamulla kellon värjöteltyä pakastimessa neljä vuorokautta.

Seuraavana vuorossa oli Huawei Watch -älykello, joka lopetti kisailun keskiviikon ja torstain välisenä yönä lähes kuuden vuorokauden jälkeen. Huawei Watchinkin tapauksessa kisa päättyi akun tyhjenemiseen.

Se, että kisan kummatkin varsinaiset älykellot löivät hanskat tiskiin ensimmäisinä oli jo ennakkoon odotettavissa. Vaikka laitteen ylimääräiset verkko-ominaisuudet oli kytketty ennen testiä pois päältä, niin ne kuluttavat kuitenkin jo lähtökohtaisesti enemmän virtaa.

Yllättävää sen sijaan oli, että älykellotkin kestivät pakastimessa suorastaan hämmästyttävän pitkään, eikä niiden toimintaan tullut koko testin aikana minkäänlaisia häiriöitä. Samsungin ja Huawein kellot osoittautuivatkin sangen luotettaviksi laitteiksi pakkaselle altistuessaan.

Fitbit Blaze saa jatkaa, mutta voittoon ei ole eväitä

Fitbit Blaze -urheilukello on edelleen kisassa mukana, mutta sen luotettavuudesta pakkasessa on kuitenkin herännyt epäilyksiä.

Kello on jo testin varhaisesta vaiheesta lähtien ilmoittanut näytöllään pakkasesta varoittavan merkin ja laite on sammuttanut itsensä säännöllisestä pakastimessa ollessaan.

Blaze käynnistyy kyllä heti käyttöön otettaessa, mutta jostain syystä se näyttää tällä hetkellä väärää aikaa.

Pidämme laitteen testissä mukana, koska se tottelee edelleen komentoja ja akku on kestänyt pakkasta. Suoritus ei kuitenkaan oikeuta kelloa mukaan varsinaiseen voittokamppailuun.

Kaksi kelloa tikittää edelleen virheettömästi

Tässä vaiheessa voidaan todeta, että täysin virheettömästä suorituksesta kisaavat keskenään TomTom Spark -urheilukello ja Fitbitin pelkistetty Charge-aktiivisuusranneke.

Niiden akku on nyt kestänyt siis kuusi vuorokautta yhtäjaksoista pakastimessa oleskelua. Ne ovat edelleen luotettavasti toimintakunnosssa.

TomTom Sparkin kunniaksi on mainittava, että se näyttää kellonajan jatkuvasti näytöllään, kun taas muiden osanottajien näytöt sulkeutuvat ajan katsomisen jälkeen akkua säästääkseen. TomTom on ilmoittanut hupenevasta akusta jo pari vuorokautta, mutta siitä huolimatta se tikittää edelleen. Tällä hetkellä akun varaus on kriittisen alhainen, joten kisa ratkennee pian.

Fitbit Charge lähti joukon yksinkertaisimpien ominaisuuksiensa takia ennakkosuosikkina kisaan ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se tulee pärjäämään pakkasessa pisimpään.

MTV Digi uutisoi kisan ratkeamisesta, kun viimeisestäkin kellosta on virta hiipunut.  

Lue myös:

    Uusimmat