Testissä Huawei Watch GT: Yksinkertainen älykello erittäin pitkällä akunkestolla

Huawei julkisti uuden Watch GT -älykellonsa lokakuun puolivälissä yhdessä Mate 20 -puhelinten kanssa.

Suomessa sekä mustan että hopeisen Watch GT -version suositushinta on 249 euroa. Näistä hopeinen on Classic-malli ja musta Sport-malli, mutta rungon väritystä ja mukana tulevaa ranneketta lukuun ottamatta muotoilu on identtinen.

Huawei Watch GT on varustettu Huawein omalla kevyellä käyttöjärjestelmällä eikä siis Googlen Wear OS:llä (aiemmin nimeltään Android Wear) toisin kuin Huawein aiemmat älykellot. Tämä merkitsee, ettei kelloon ole saatavilla lainkaan asennettavia sovelluksia alkuperäisenä käyttöjärjestelmästä löytyvien toimintojen jatkoksi. Toiminnallisuus on kokonaisuutena onkin kilpailevia älykelloja kapeampi. Toisaalta akunkesto on selvästi parempi, kiitos sekä vähävirtaisen laitteiston että ohjelmiston.

Mitä tulee älykellon designiin, edustaa Huawei Watch GT edelleen aiempien Huawei Watch 2 -kellojen tapaan sporttista suuntausta.

Testissämme Huawei Watch GT on mustana Sport-versiona kumisella rannekkeella. Klassisempi hopeinen versio myydään nahkarannekkeella, jossa on kuitenkin alapuolella kumipinta, mikä on mukava ratkaisu ainakin mitä tulee kellon käyttöön urheiltaessa ja hikoiltaessa.

Rannekkeet ovat standardia 22 millimetrin kokoa, joten halutessaan Watch GT:hen saa vaihdettua oman makunsa mukaisen rannekkeen.

Huawei Watch GT:n tekniset tiedot

 • Runko ruostumatonta terästä, kehys keraamia ja muovia, DLC-pinnoite (diamond-like carbon)
 • 5ATM-luokiteltu vedenkestävyys (50 metrin syvyyteen asti)
 • 1,39 tuuman pyöreä AMOLED-värikosketusnäyttö 454×454 pikselillä (326 pikseliä tuumaa kohti)
 • Kaksi painiketta: virta- ja toimintopainike
 • Optinen sykemittari
 • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri (ilmapuntari) / valoisuuden tunnistin
 • 16 megatavua RAM-muistia
 • 128 megatavua tallennusmuistia
 • GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
 • Bluetooth 4.2 LE -yhteys
 • Magneettinen latausliitäntä
 • Akunkesto 14 päivää tyypillisessä käytössä (sykemittaus päällä, 90 minuuttia harjoittelua viikossa) tai jopa 30 päivää rajoitetussa käytössä (sykemittaus pois, ilmoitukset viesteistä ja puheluista), 22 tuntia harjoittelussa jatkuvalla sykemittauksella ja GPS-paikannuksella
 • Mitat 46,5 x 46,5 x 10,6 millimetriä
 • Paino 46 grammaa ilman ranneketta
 • Rannekkeen ympärysmitta 14-21 senttimetriä
 • Android 4.4 / iOS 9.0 tai uudempi -yhteensopiva

Hyvää Huawei Watch GT:ssä

 • Laadukas rakenne. Olipa Huawei Watch GT:n muotoilusta mitä mieltä tahansa, niin kiistatonta on, että rakenne on kokonaisuutena laadukas. Runko on ruostumatonta terästä ja kellotaulun reunus keraamia. Rakenneratkaisu on jämäkkä ja jättää monet muut älykellot taakseen laatutuntumassa. Lisäksi ranteessa Watch GT tuntuu varsin mukavalta, sillä muoto on varsin ohut – paksuutta kellolla on vain 10,6 milllimetriä.
 • Pitkä akunkesto. Huawei lupaa Watch GT:lle tyypillisellä käytöllä jopa kahden viikon akunkeston eikä lupaus ole tuulesta temmattu. Akku kestää Huawei Watch GT:ssä todella hyvin – jopa niin hyvin, että akunkeston testaaminen on yli kuukauden mittaisella testiperiodillakin ollut hieman hankalaa, koska kello on tarvinnut ladata vasta kahdesti. Jos aiemmin on jättänyt älykellon hankkimatta heikon akunkeston takia, voi Huawei Watch GT olla käänteentekevä uutuus.
 • Yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys. Huawei Watch GT:n käyttö on helppo oppia ja yksinkertainen käyttöliittymä tekee käytöstä mutkatonta.

Huonoa Huawei Watch GT:ssä

 • Maskuliininen muotoilu rajoittava tekijä. Huawei Watch GT:n muotoilu on monien mielestä tyylikäs, mutta loppujen lopuksi varsin maskuliininen. Naisen ranteeseen kelloa on vaikeampi kuvitella, mitä tukivat myös testin aikana kuullut kommentit. Muotoilu on tietenkin aina mielipidekysymys, mutta esimerkiksi Apple Watchin tavoin neutraaliksi Huawei-kellon muotoilua ei voi kehua ja moni pitää yhä edelleen tyylikkäimpänä Huawei-älykellona alkuperäistä Huawei Watchia vuodelta 2015.
 • Yksinkertaisuus toiminnoissa on myös heikkous. Monet Huawei Watch GT:n toiminnoista ovat jopa alkeellisia – oikeastaan mitään ylimääräisiä hienouksia ei ole tarjolla. Yhtenä esimerkkinä sekuntikellosta puuttuu väliaikojen mahdollisuus. Lisäksi vaikka Watch GT osaa kertoa saapuneista viesteistä ja ilmoituksista, ei niihin ole tarjolla minkäänlaista vastausmahdollisuutta. Myöskään mahdollisuutta asentaa lisäsovelluksia kelloon ei ole eikä Watch GT:tä voi käyttää lähimaksamiseen tai älypuhelimen äänentoiston ohjaamiseen.
 • Hienoinen hidastelu. Pitkän akunkeston hintana on myös hidastelu tietyissä kohdissa. Esimerkiksi valikkojen selaaminen tuntuu hieman takkuiselta ruudunpäivitysnopeuden jäädessä vauhdissa. Käytettävyyttä hidastelu ei varsinaisesti tuhoa, mutta ei myöskään paranna. Onneksi takeltelu tuntuu jo hieman vähentyneen muutamien kellon viime viikkoina saamien ohjelmistopäivitysten myötä.

Watch GT:n pyöreä 1,39 tuuman näyttö on varsin laadukas. Tässä auttaa korkea 454×454 pikselin tarkkuus, jonka ansiosta näytön sisältö toistuu terävänä. Jatkuvasti päälle näyttöä ei saa asetettua kuin hetkellisesti, viiden minuutin ajaksi. Näyttö kuitenkin herää melko luotettavasti kohotettaessa rannetta kellon katsomiseksi. Näytön kirkkaus puolestaan ei säädy ainakaan riittävästi ympäristön valoisuuden mukaan, joten pimeässä se tuntuu usein liian kirkkaalta.

Huawein omasta käyttöjärjestelmästä löytyvät vain muutamat keskeiset toiminnot. Seurantatoimintojen eli aktiivisuustietojen, harjoitusten tallentamisen, sykemittarin ja uniseurannan lisäksi mukana ovat vain säätiedot, kompassi- ja ilmapuntarinäkymät, kellotoimintoja (sekuntikello, ajastin, herätyskello) sekä pari aputoimintoa (näytön valkoiseksi värjäävä taskulamppu ja puhelimen etsintä äänimerkillä).

Kannattaa lisäksi huomioida, että Huawei Watch GT:n käyttöjärjestelmä ei ole toistaiseksi saatavilla suomen kielellä, vaan kello ottaa automaattisesti käyttöön englannin kielen suomenkielisen Huawei Health -sovelluksen kanssa.

Käyttöliittymän rakenne on yksinkertaisuudessaan varsin onnistunut. Kellotaulusta, jonka voi valita 11 eri vaihtoehdosta, voi selata sivusuunnassa kiinteässä järjestyksessä syke-, sää- ja aktiivisuusympyränäkymien välillä. Yläreunasta alaspäin vetämällä avautuu yksinkertainen pika-asetusvalikko ja alareunasta ylöspäin vetämällä puolestaan saapuneiden ilmoitusten näkymä.

Jos saisi toivoa, olisi Huawei Watch GT:ssä mukava saada käyttöön useampi kellotaulu kerralla, sillä nyt kellotaulun vaihtaminen vaatii käytössä olevan kellotaulun pidempää painallusta ja uuden kellotaulun valintaa erillisestä valikosta. Erilaisia kellotauluja on valittavissa 11 kappaletta, ja ne eivät ole muokattavissa.

Watch GT:n oikealta kyljeltä löytyy kaksi painiketta. Ylempi myös virtapainikkeena toimiva painike palauttaa näytölle kellotaulun tai jos ollaan jo valmiiksi kellotaulunäkymässä, avaa sovellusvalikon. Alemmasta painikkeesta avautuu yleensä harjoitussovellus, jossa se toimii myös valintapainikkeena.

Huawei Watch GT:hen ei ole mahdollista asentaa mitään lisäsovelluksia, joten toiminnot rajoittuvat mukana tuleviin sovelluksiin. Lisäksi Watch GT:tä ei voi käyttää myöskään lähimaksamiseen toisin kuin kilpailevia älykelloja. Myöskään älypuhelimen äänentoiston kauko-ohjaimena Huawei Watch GT ei toimi. Se ei myöskään osaa näyttää navigoinnin reittiohjeita.

Parasta Huawei Watch GT:ssä on pitkä akunkesto. Huawein mukaan peruskäytössä sykemittauksella ja 90 minuutin harjoittelulla viikossa akku riittää kahden viikon käyttöön, ja pelkässä kellotilassa ilman sykemittausta jopa 30 päiväksi. Jatkuvaan GPS-paikannuskäyttöön akusta riittää virtaa 22 tunniksi. Näitä lukuja ei pitkänkään testirupeaman perusteella ole syytä epäillä. Yli kuukauden testiperiodilla kelloa tuli ladattua vain kahdesti, mutta käyttö ei ollut aivan jokapäiväistä. Joka tapauksessa lupaus kahden viikon akunkestosta normaalilla käytöllä on vaikuttaa totuudenmukaiselta.

Watch GT:n akunkesto on niin hyvä, ettei kellon lataamiseen tarvitse enää kiinnittää juuri erityistä huomiota, kunhan aina välillä muistaa laittaa laturiin. Lisäksi pitkä akunkesto muun muassa helpottaa Watch GT:n käyttöä unen seurantaan, kun akku riittää kevyesti useita vuorokausia.

Pitkän akunkeston salaisuus on kevyen käyttöjärjestelmän ohella kahdesta piiristä koostuvassa teknisessä perustassa, joka valmiustilassa vähentää virrankulutuksen lähes olemattomiin.

Sykemittaus tapahtuu Huawei Watch GT:ssä tavanomaiseen tapaan optisesti, mutta kokonaisuudessa kerrotaan hyödynnettävän nyt myös tekoälyä. Tekoälyn ansiosta kellon kerrotaan osaavan nyt myös varoittaa poikkeuksista ja epätavallisuuksista sydämen sykkeessä. Testirupeaman aikana kello varoitti harjoitellessa vain korkeasta sykkeestä, johon ei välttämättä edes tekoälyä kuitenkaan tarvittaisi. Huawein mukaan Watch GT lisäksi tunnistaa, missä kohdassa rannetta kello milläkin hetkellä sijaitsee ja tekoäly osaa poistaa syketiedoista esimerkiksi sellaiset ajanjaksot, joiden tiedot ovat virheellisiä sensorin osuttua luun päälle.

Tiedot Huawei Watch GT:llä tallennetusta aktiivisuudesta ja harjoituksista synkronoituvat älypuhelimen Huawei Health -sovellukseen. Watch GT toimii parina sekä Android- että iPhone-puhelinten kanssa.

Huawei Watch GT:n aktiivisuus- ja harjoittelutoiminnoissa hyödynnetään myös suomalaisen Firstbeatin osaamista. Kello ja Huawei Health -sovellus osaavat tarjota erilaisia käyttäjälle räätälöityjä harjoitusohjelmia. Firstbeatin ydinosaaminen on sykeanalyysissä. Kello yhdessä Huawei Health -terveyssovelluksen kanssa huomioi käyttäjän kunnon, jonka perusteella ne suosittelevat sopivan rankkoja juoksuharjoitteluohjelmia.

Erilaisia tallennettavia harjoitusvaihtoehtoja on kymmenen kappaletta (ulkojuoksu, sisäjuoksu, ulkokävely, patikointi, polkujuoksu, ulkopyöräily, sisäpyöräily, allasuinti, avouinti, muu).

Seurattavien harjoitusten osalta Huawei Watch GT tarjoaa kattavat perustiedot, muttei kuitenkaan mitään kovin erikoista. Mukavaa kuitenkin on, että harjoitteiden yhteydessä huomioidaan myös eri sykealueet, joilla vietetyn ajan kello osaa kertoa.

Kannattaako hankkia?

Huawei Watch GT yhdistää pitkän akunkeston, varsin kattavat aktiivisuus- ja harjoittelutoiminnot sekä ilmoitusten esittämisen älypuhelimesta. Kohtuuhintaisena se voi olla hyvä vaihtoehto älykelloa hakevalle, jos vain muotoilu on vielä omaan makuun sopiva.

Huawei Watch GT:ssä parasta pitkän akunkeston ohella on sen yksinkertaisuus. Käytännössä kyseessä on älykellon näköisestä laitteesta, jonka toiminnot ovat kuitenkin vain hieman aktiivisuusranneketta laajemmat ja toiminnallisuus kilpailevia älykelloja suppeampi. Tämä ratkaisu, johon Huawei on Watch GT:ssä päätynyt, on erilaisuudessaan virkistävä ja tuo markkinoille omanlaisensa lisän.

Huawei Watch GT:ssä on keskitytty tärkeisiin perustavaa laatua oleviin asioihin, ja lopputuloksena on hyvä vaihtoehto kohtuuhintaiseksi älykelloksi aktiivisuusseurantaan ja ilmoitusten perustason seurantaan, jos rajoitukset ominaisuuksissa eivät pilaa ostopäätöstä omalta kohdalta.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja