Alppivalmentajan hyväksikäyttämät urheilijat raivostuivat liiton väitteistä: "Tämä tiedote on valheellinen"

Kolme kanadalaisen alppihiihtovalmentajan seksuaalisen ahdistelun ja hyväksikäytön kohteeksi joutunutta naislaskijaa hakee korvauksia tapauksesta, jossa he katsovat maan lajiliiton pimittäneen väärinkäytökset vuosien ajan.

Valmentaja Bertrand Charest tuomittiin viime vuonna 12 vuoden vankeuteen seksuaalirikoksista yhdeksää alaikäistä urheilijaa kohtaan. Rikokset tapahtuivat vuosina 1991–98 ja uhreiksi joutuneet laskijat olivat tuolloin 12–18 vuoden ikäisiä.

Keskiviikkona Montrealissa tekemässään kanteessa Charestin entiset valmennettavat Genevieve Simard, Gail Kelly ja Anna Prchal hakevat noin 200 000 euron korvauksia psyykkisistä ja fyysisistä kärsimyksistä sekä yli 131 000 euron vahingonkorvauksia Kanadan lajiliiton heille aiheuttamasta vahingosta.

Kaikki urheilijat ovat 2000-luvun alussa maailmancupin kisoissa palkintopallille yltäneitä laskijoita.

Alppihiihtäjien mukaan liitto peitteli tapausta pelastaakseen oman etunsa urheilijoiden hyvinvoinnin kustannuksella. Väärinkäytösten tultua julki Alpine Canada julkaisi tiedotteen, jossa se vakuutti tukeaan hyväksikäytön uhreille.

– Nämä naiset ovat osoittaneet merkittävää rohkeutta tullessaan esiin, ja me ihailemme heidän päättäväisyyttään ja sitoutumistaan muutoksen hyväksi, tiedotteessa sanotaan.

– Olemme tehneet lukuisia toimenpiteitä urheilijoiden turvallisuuden parantamiseksi viimeisten kahden vuosikymmenen aikana, ja tarkastelemme jatkuvasti parhaita keinoja sen takaamiseksi.

Laskijoiden mukaan liitolta ei ole tullut mitään apua asian selvittämisessä. Naiset vastasivat pikaisesti Alpine Canadan väitteisiin.

– Tämä tiedote on valheellinen, hiihtäjät totesivat.

– Mitään keskusteluita ei ole käynnissä Alpine Canadan kanssa. Yrityksemme aloittaa keskustelut torjuttiin. Jos liitto halua muuttaa asennettaan ja "tarjoaa tukeaan ja yhteistoimintaansa", odotamme, että he ottavat osaa asian sovittelussa tammikuussa 2019, urheilijat jatkoivat.

Kanadan alppiurheiluliitto ei halunnut kommentoida naisten väitteitä uutistoimisto Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat