Alma Hätönen paljasti Ylellä kärsivänsä sairaudesta, joka vaikeuttaa arkea merkittävästi: "Jouduin töissä sanomaan, että mä en kykene"

2:11
Alma Hätönen paljastaa, kuinka hän onnistui lapsena varastamaan Mika Häkkisen paikan lööpeissä - taustalla ikävä tarina

Alma Hätönen kertoi Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa saaneensa harvinaisen diagnoosin vain 20-vuotiaana. Fibromyalgian oireyhtymä on vaikuttanut juontajan arkeen monella tapaa.

Suosikkijuontaja Alma Hätönen vieraili keskiviikkona Ylellä Puoli Seitsemän -ohjelmassa. Mökkiprojektin parissa parhaillaan puuhaava 30-vuotias Hätönen vitsaili Mikko Kekäläiselle ja Ella Kanniselle olleensa jo pidemmän aikaa henkisesti keski-ikäinen.

Haastattelun aikana esiin nousi myös vakavampia teemoja. Hätönen kertoi ohjelmassa saaneensa vain 20-vuotiaana kuulla sairastavansa harvinaista sairautta, fibromyalgian oireyhtymää.

– Käytännössä se tarkoittaa, että uni ei palauta ja lisäksi on kipuja lihaksistossa, nivelissä ja jänteissä. Lisäksi voi olla mitä tahansa puutumisista kaikkiin erinäisiin, erikoisiin oireisiin. Minä olen saanut sen aika hyvin hallintaan, mutta sitten on ihmisiä, jotka se vie työkyvyttömyyteen, Hätönen kertoo.

Kun Kanninen kysyi, kuinka diagnoosi on vaikeuttanut Hätösen arkea, hän kertoi sairauden näkyneen hyvin arkisten askareiden parissa.

– Uni ei palauta edelleenkään. Pahimpina aikoina se on ollut sellaista, että en pystynyt itse sitomaan kengännauhoja. Käteni eivät oikeasti toimineet. Sama tietokoneen kanssa. Jouduin välillä sanomaan töissä sanomaan, että mä en kykene tähän, kun sormissa ei ollut kontrollia. 

Hätönen kertoi, että on pyrkinyt pitämään sairauttaan kurissa muun muassa liikunnan ja ruokavalion avulla. Kyseessä on pitkäjänteinen työ, joka on jatkunut jo kymmenen vuotta.

– Esimerkiksi tankotanssi on hirveän tärkeää, koska se vahvistaa puristusvoimaa. Olen huomannut, että kun syön sokereita, se korreloi suoraan kipuna, hän havainnollistaa. 

Reumaliiton verkkosivuilla kerrotaan, ettei fibromyalgian synnyn syytä tiedetä. Arvioiden mukaan fibromyalgiaa sairastaa kahdesta viiteen prosenttia väestöstä. Lapsilla ja nuorilla sitä tavataan melko harvoin. Yleisintä se on keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla naisilla.

Fibromyalgian ennuste on hyvä, vaikka parantavaa hoitoa ei ole. Useimpien potilaiden oireet lievittyvät joidenkin vuosien kuluessa.

Alun perin Hätönen tuli suomalaisille tutuksi radiosta. Tämän vuoden alusta hän on juontanut HitMix-kanavan aamuohjelmaa yhdessä Tuomas Rajalan kanssa. Viime vuonsa hän on tehnyt kuitenkin myös useita tv-töitä. Seuraavaksi Hätönen tullaan näkemään Paratiisihotelli-ohjelman puikoissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja