Allman Brothers Bandin perustaja Dickey Betts on kuollut

Kitaristi ja Allman Brothers Bandista tunnettu Dickey Betts on kuollut 80-vuotiaana.

Kitaristi ja Allman Brothers Bandin perustaja Dickey Betts on kuollut 80-vuotiaana. Asiasta kertoi CNN:lle hänen pitkäaikainen managerinsa ja välitti  perheen lausunnon torstaina 18. huhtikuuta. 

– Syvällä surulla ja raskain sydämin Bettsin perhe ilmoittaa Forrest Richard ”Dickey” Bettsin rauhallisesta poismenosta. Legendaarinen esiintyjä, lauluntekijä, bändinjohtaja ja perheen patriarkka menehtyi aiemmin tänään kotonaan Ospreyssa, Floridassa, perheensä ympäröimänä. Dickey oli elämää suurempi, ja hänen menetyksensä tuntuu maailmanlaajuisesti. Näinä vaikeina aikoina perhe pyytää rukouksia ja yksityisyyden kunnioittamista tulevina päivinä. Lisätietoja annetaan sopivana ajankohtana, perheen lausunnossa sanotaan. 

Bettsin manageri David Spero kertoi Rolling Stonelle, että kitaristilla oli syöpä ja keuhkoahtaumatauti.

Allman Brothers Bandin perustivat Betts, bassokitaristi Berry Oakley sekä rumpalit Butch Trucks ja Jai Johanny Johanson sekä veljekset Gregg ja Duane Allman vuonna 1969. 

Betts kirjoitti ja lauloi yhtyeen suurimman hitin Ramblin' Man. Alun perin hän suunnitteli, että sen laulaisi kokonaan toinen artisti.

– Aioin lähettää Ramblin' Manin Johnny Cashille, Betts sanoi vuonna 2020 ja lisäsi myöhemmin, että se oli hänen mielestään hyvä kappale juuri Cashille.

Muita Bettsin kirjoittamia suuria Allman Brothersin kappaleita olivat Blue Sky ja Jessica.

Tragediasta toiseen

Duane Allman kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1971, ja Oakley kuoli moottoripyöräonnettomuudessa vuotta myöhemmin. Bettsistä ja Gregg Allmanista tuli yhtyeen johtajat, mutta yhtyeen luovat erimielisyydet ja päihteiden väärinkäyttö aiheuttivat sen, että yhtye hajosi ja uudistui useita kertoja.

Betts jätti Allman Brothers Bandin paljon julkisuutta saaneessa erossa vuonna 2000. Vaikka yhtye jatkoi kiertämistä vielä lähes 15 vuotta ja julkaisi yhden studioalbumin lisää, Betts kiersi oman Great Southern -yhtyeensä kanssa ja julkaisi toisen studioalbumin uutta materiaalia. Yhtyeessä oli mukana myös hänen poikansa Duane.

Betts jäi eläkkeelle vuonna 2014.

Myös Allman Brothers Band julkaisi perjantaina 19. huhtikuuta virallisen lausunnon, jossa se kirjoitti, että Bettsin poikkeuksellinen kitaransoitto kitaristi Duane Allmanin rinnalla loi ainutlaatuisen kaksoiskitarasoundin, josta tuli Southern Rock -nimellä tunnetun tyylilajin tunnusomainen ääni.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Hän oli intohimoinen elämässä, olipa kyse sitten musiikista, laulujen kirjoittamisesta, kalastuksesta, metsästyksestä, veneilystä, golfista, karatesta tai nyrkkeilystä. Dickey oli täysillä mukana ja kunnostautui kaikessa, mikä kiinnitti hänen huomionsa, lausunnossa sanottiin.

Lue myös: