Allergiaohjelman tavoite: Puolet koulujen erikoisruokavalioista pois

Kansallisen allergiaohjelman yksi tavoite on saada allergiaruokavalioita karsittua sekä päivähoidossa että kouluissa.

Kouluissa erikoisruokavalioita on tarkoitus vähentää 50%. Jo nyt, kymmenvuotisen ohjelman puolivälissä, Porvoossa, Lahdessa ja Raumalla allergiaruokavalioiden määrää on saatu laskettua kouluissa 36% ja päiväkodeissa 25%.

Karsinta tehdään suunnitelmien mukaan

Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijalääkäri Erkka Valovirran mukaan vähennyksiä ei tehdä ilman huolellista suunnittelua. Tarkoitus ei myöskään ole vähätellä vanhempien käsitystä siitä mikä on lapsen allergian tilanne.

- Olemme tehneet valtakunnalliset ohjeet. Näiden ohjeiden mukaan käydään hyvin tarkkaan terveydenhoitajan kanssa läpi lapsen oireet. Me emme suinkaan sano vanhemmille että siitä vaan, kokeilkaa kaikkea. Meillä on tarkat ohjeet ja seuranta siitä miten dieettejä puretaan.

Erikoisruokavalion kustannukset moninkertaiset

Yksi tavoite allergiaohjelmassa on säästö. Erikoisruokavalio on kustannuksiltaan monikertainen tavalliseen koulu- tai päiväkotiruokaan verrattuna.

- Meidän täytyy miettiä myös kustannuksia. Nämä voivat olla potilaan kannalta ristiriitaisia asioita, mutta koululounaan hinta on tuossa yhden euron kieppeillä, ja tällaisen erikoisruokavaliolounaan hinta on lähemmä s viittä euroa. Niiden dieettien purkamisella joita ei enää tarvita voidaan keskittää voimavaroja parempaan ruokaan niille jotka sitä vielä tarvitsevat.

Osa vanhemmista kiittelee

Valovirta toimii myös lasten allergisten sairauksien erikoislääkärinä, ja tuntee hyvin vanhempien huolet ja murheet, kun kyseessä on lapsen pitkittynyt ja vaikea allergia.

- Ymmärrän hyvin että vanhemmat kotona antaessaan ruokaa silloin tällöin toteavat että se sopii pienissä määrin. Kynnys ilmoittaa asiasta päiväkotiin tai kouluun on korkeampi, kun he eivät voi olla itse vieressä varmistamassa sitä mahdollista reaktiota.

– Osa vanhemmista on kuitenkin hyvin huojentuneita kun he voivat tehdä kotona kokeita oireiden perusteella. Tietenkään silloin jos aiemmin ruoka on aiheuttanut anafylaktisen reaktion, niin silloin ei tietenkään tehdä kotona mitään kokeita. Mutta jos oireet ovat lievempiä iho-oireita silloin voidaan yhdessä lääkärin kanssa kokeilla sopivaa määrää millä aloittaa uuteen ruoka-aineeseen tutustumisen.

Lue myös:

    Uusimmat