Asiantuntijalääkäri: Potilaiden tuntemuksia ei saa jyrätä

Uudet hoitosuositukset lasten ruoka-aineallergioiden osalta herättävät ristiriitaisia tuntoja vanhemmissa.

Kansallinen allergiaohjelma pyrkii siihen että perheissä ei turhaan rajoitettaisi ruokia, vaan asennoiduttaisiin uudella tavalla. Allergiaperheen elämää vuosiakin pyörittäneet vanhemmat pelkäävät että uusien ohjeiden jälkeen lasten allergioita ei huomioida riittävästi päivähoidossa ja koulussa.

Jo nyt osa pienten lasten äideistä jää kotiin hoitamaan ruoka-allergista lasta, sillä he eivät luota siihen että päivähoidossa uskottaisiin lapsen allergian olevan tarpeeksi vakavan.

Vanhempien tuntemuksia kunnioitettava

Kansallisen allergiaohjelman asiantuntijalääkärin Erkka Valovirran mukaan tilanne ei ole huolestuttava. Vaikka allergiaohjelman tavoite onkin vähentää erikoisruokavalioita päiväkodeissa ja kouluissa, sekä ohjata perheitä laajentamaan ruoka-ainekirjoa myös kotona, eivät asiat mene aina suunnitelmien mukaan.

– Itse yritän aina lääkäreiden ja neuvolahenkilökunnan koulutuksessa korostaa, että vaikka ruoan aiheuttama oire olisi lääketieteellisesti arvioiden lievä, niin se saattaa sillä hetkellä olla perheelle liian vaikea ja hallitseva oire. On tärkeää muistaa että allergiaohjelman tarkoitus ei ole vähätellä niitä potilaita joilla on lieviä oireita, eikä jyrätä vanhempien kokemusta siitä mikä on vaikea oire ja mikä ei.

Osa vanhemmista tarvitsee tukea

Valovirta on osin samaa mieltä kritiikin kanssa, mutta hän korostaa että neuvonnan ja ohjauksen tarkoitus on tukea etenkin niitä perheitä, jotka eivät muuten saisi allergiaruokavalioita purettua.

– Joissakin perheissä kynnys lähteä kokeilemaan uusia ruoka-aineita voi olla tosi korkea ja vanhemmat tarvitsevat tukea. Jos tilanne on oikein vaikea, kokeilut tehdään valvotusti lääkärin tai hoitajan kanssa. Minullakin on potilaita jotka sanovat että he eivät uskaltaisi näitä yksinään kotona kokeilla.

Lue myös:

    Uusimmat