Alkuvuosi näyttää vuokrahintojen suunnan

Mikäli syksyllä alkanut vuokrien lasku jatkuu myös ensi vuonna, on kyseessä historiallisesti merkittävä käänne, kertoo Vuokraturva.

Asuntojen vuokrien vuosia kestänyt nousuputki katkesi syksyllä ja kääntyi laskuun jopa kasvukeskuksissa. Vuokraturvan mukaan tämän käänteen jatkuessa kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun kasvukeskusten vuokrat laskevat merkittävissä määrin koko sotien jälkeisenä aikana.

- Yleensä vuokramarkkinan ennustettavuus on kohtuullisen hyvä. Viimeisen puolentoista vuoden aikana käännöksissään yleensä ison laivan tapaan loiva asuntomarkkina on kuitenkin tempoillut jyrkästi ääripäästä toiseen. Silloin kukaan ei voi varmuudella tietää, mitä seuraavaksi edessä on, kertoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Metsolan mukaan myös korko- ja vuokratason välillä on yhteys, sillä korkojen laskiessa vuokrien nousu yleensä tasaantuu. Asuntolainaan liittyvän koron tai asunnon vuokran maksaminen kun ovat tyypillisesti vaihtoehtoja toisilleen.

- Mahdollinen korkojen nousu voisi sen sijaan tuoda uusia nousupaineita vuokriin, kasvattamalla asunnon ostamiseen liittyviä lainanhoitokustannuksia ja tuomalla epävarmuutta asuntojen hintakehitykseen, Metsola toteaa.

Jatkuva vuokrien lasku ei kuitenkaan ole vielä varmaa, sillä uusi taloudellinen epävarmuus, korkojen nousu tai viimeaikainen pula myytävistä asunnoista saattaa kääntää vuokrien hinnat uuteen nousuun. Vuokraturva uskookin, että alkavan vuoden ensimmäiset kolme kuukautta tulevat näyttämään suuntaa koko seuraavalle vuodelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat