Mainos

Alkukesä vai loppukesä – miten meteorologi valitsee loma-aikansa?

Miten meteorologi valitsee kesäloma-aikansa ja miten sää vaikuttaa kesän harrastuksiin ja puuhiin? Kuka lähtee luistelemaan heinäkuussa, kuka bongaa ukkosmyräköitä?

Kesäloma-aikoja suunnitellaan ja päätetään parhaillaan monilla työpaikoilla. Sää vaikuttaa kesäsuunnitelmiin ja joskus loman onnistumiseenkin. Miten sään asiantuntijat sitten suunnittelevat kesälomiaan?

MTV Uutisten meteorologi Visa Salojärvi pitää tänä kesänä lomansa useassa osassa.

– Kun ripottelee lomat koko kesälle, voi nauttia kaikenlaisista säistä. Jos yksi viikko on huono, toinen voi olla tosi hyvä! Alkukesä on hyvää aikaa. Luonto herää, kaikki kasvaa ja näkee monia eri vihreän vivahteita ympärillään. Toisaalta loppukesä on varman mukava: lämpimiä ja pimeitä öitä ja mukavia päiviä. Puutarhan sato alkaa valmistua ja kukkaloisto on komeimmillaan, miettii Visa Salojärvi.

Kun ripottelee lomat koko kesälle, voi nauttia kaikenlaisista säistä. Jos yksi viikko on huono, toinen voi olla tosi hyvä!

MTV Uutisten meteorologi Visa Salojärvi

Salojärven lempiharrastus kesällä on puutarhanhoito.

– Sää vaikuttaa harrastukseeni paljon. Jos on kuivaa ja aurinkoista, on puutarhaa kasteltava. Jos on sateista, täytyy siihenkin varautua, ettei ruukkupuutarhani huku veteen.


Luistelua ja grilliherkkuja

Meteorologi Liisa Rintaniemi puolestaan lomailee tulevana kesänä heinäkuussa.

– Tänä vuonna yritämme pitää perheen kesken jopa vähän yhteistä kesälomaa ja miehenkin loma ajoittuu heinäkuuhun. Päivähoitokuvioidenkin vuoksi näin on helpointa. Viime kesät ovat menneet talo- ja puutarhahommissa. Tällekin vuodelle on projektia tiedossa, joten pelkkää lekottelua ei ole tulossa. Tarkoitus olisi kuitenkin päästä myös vähän lomailemaan, toteaa Liisa Rintaniemi.

Yleensä luistelukärpänen puraisee pahimmin siinä heinäkuun alkupäivinä, jolloin jäätä ei pahemmin ole tarjolla edes halleissa. Jos kesällä reissaamme kotimaassa, tarkistan yleensä aina, onko kyseisellä paikkakunnalla jäähalli auki.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi

Rintaniemen mielestä kesän parasta aikaa on kesän alku.

– Pidän eniten alkukesästä, jolloin vihreys on vielä tuoretta ja heleää ja lupaus kesästä edessäpäin.

Mitä harrastuksia kesään sitten liittyy?

– Yksi "vakioharrastus" minulla taitaa kesäisin olla. Taitoluistelu, jota olen vähän aikuisiällä harrastellut. Yleensä luistelukärpänen puraisee pahimmin siinä heinäkuun alkupäivinä, jolloin jäätä ei pahemmin ole tarjolla edes halleissa. Muutamat Suomen hallit pitävät kuitenkin ovensa auki ympäri vuoden. Niinpä olen viime kesinä pahimpien helteiden aikaan saattanut käydä jäällä pyörähtämässä. Jos kesällä reissaamme kotimaassa, tarkistan yleensä aina, onko kyseisellä paikkakunnalla jäähalli auki, sanoo Rintaniemi.

MTV Uutisten meteorologeista Mette Mannonen tykkää lomailla keväällä ja alkusyksystä.

– Kesällä olen mielelläni töissä, sillä työpaikalla on silloin rauhallista. En myöskään tykkää kuumasta säästä ja töissä on viileämpää ilmastoinnin takia. Kesällä parasta ovat lämpimät illat, kun voi istua myöhään terassilla ja grillata herkkuja. Teen joskus pitkiä kävelylenkkejä, kuten muinakin vuodenaikoina, mutta kovin tuulisella ja sateisella säällä pysyn mieluummin sisätiloissa, sanoo Mette Mannonen.

Ukkosia bongaamaan

Visa Salojärven tapaan myös meteorologi Markus Mäntykannas pitää kesälomansa useissa pätkissä kesä-elokuussa.

– Kesäkuu on tilastollisesti aurinkoisin kesäkuukausi ja yöt ovat upean valoisia. Heinäkuussa on puolestaan mukavan lämmintä ja kiva uida. Elokuussa on upeaa, kun illat pimenevät ja yöt ovat rannikoilla lämpimiä. Kesän parasta aikaa rannikolla on heinä-elokuun vaihde, jolloin on lämmintä, kosteata ja illat pimenevät. Vähän kuin Välimerellä olisi, miettii Mäntykannas.


Sää vaikuttaa myös harrastuksiin.

– Lenkkeilen ja pyöräilen aktiivisesti kesäisin ja käyn myös uimassa. Ukkospäivinä lähden bongaamaan ukkosmyräköitä kameran kanssa, sanoo Markus Mäntykannas.

Meteorologi Aleksi Jokela pitää tänä vuonna kesälomansa kahdessa pätkässä: ensimmäisen kesäkuussa ja toisen heinäkuussa. Ajankohdan valintaan vaikuttivat matkasuunnitelmat ja heinäkuun tilastollinen lämpimyys.

Mukavinta on kunnon kesähelteillä, silloin kun tarkenee yölläkin samoissa vaatteissa kuin päivällä!

MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela 

– Pidän alkukesästä, kun sää on usein aurinkoista ja kesä sekä luonto ovat heräämässä – ajatus ja odotukset siitä, että kesä ja hauskat ajanvietteet ovat vielä edessä. Toisaalta ilmat voivat kyllä olla vielä aika koleita alkukesällä. Mukavinta on kunnon kesähelteillä, silloin kun tarkenee yölläkin samoissa vaatteissa kuin päivällä!

– Kesällä harrastuksiini kuuluu purjehtiminen, johon sää vaikuttaa hyvin paljon. Liian kovalla tuulella ei voi purjehtia, eikä se sadesäälläkään mitään herkkua ole. Kerran jouduimme voimistuvan myräkän keskelle, kun olimme matkalla Tallinnasta Helsinkiin. Emme ihan ehtineet ennen myräkän voimistumista takaisin kotisatamaan, kun tuuli yltyi puolessa tunnissa 10 metristä sekunnissa 20 metriin sekunnissa. Selvisimme onneksi vähällä, vaikka vapaana roikkunut köysi jumitti moottorin ja jouduimme tuuliajolle. Saimme toiselta purjeveneeltä hinausapua satamaan viime tingassa ennen karille ajautumista. Pyörällä on myös kiva kulkea kesällä, hyvällä säällä, sanoo Aleksi Jokela.

Myös meteorologi Pekka Pouta pitää lomansa monessa osassa.

– Ainakin osa lomasta osuu hyvään säähän ja minusta parhaiten lepää pätkittäin. Paras aika kesästä on juhannuksen jälkeen ensimmäinen hellejakso ennen paarmoja. Kesäharrastuksia ovat uiminen, auringonotto, lepääminen ja ruoan laittaminen. Tärkeää on, että pääsee pois kaupungin helteestä, jos asunto on kuuma, sanoo Pekka Pouta.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelussa työskentelevä meteorologi Asko Hutila suosii lomailussaan alkukesää.

– Silloin luonto on raikkaimmillaan ja kaikki vehreimmillään. Lisäksi alkukesän lomailu sopii hyvin työpaikalla, sillä moni muu haluaa lomailla heinäkuussa. Heinäkuussa töihin palatessa töissä on usein rauhallista, toteaa Asko Hutila.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.