Mainos

Kaksijakoinen kesälomasää kimmastutti työssäkäyviä: "Ensi vuonna ruikutan lomaani elokuulle"

Helteet ja lomat alkavat olla takana. Tätä kesää on leimannut kahtalainen sää – alkukesä oli kovin sateinen ja kylmä, elokuussa on hellettä ja aurinkoa riittänyt harvinaisen pitkälle. 

Pyysimme kahta hyvin erilaisen kesäloman viettänyttä suomalaista kertomaan kokemuksistaan. Kumman tarinaan sinä samaistut?

Tapaus 1

"Äiti, koska se kesä alkaa?"

Pitkän ajan huomioni on ollut, että toukokuu ja kesäkuu ovat oikeastaan vielä täysiä kevätkuukausia. Kesä on siirtynyt kuukaudella eteenpäin ja kohtuullisista kesäsäistä pääsee nauttimaan vielä syyskuun alkuviikoilla. 

Kesäkuun alku oli siis aivan käsittämättömän huono ajankohta aloittaa kesäloma, mutta minulla oli siinä porkkana.

Olin neuvottelut alustavasti ja helmikuussa lähimpien kollegoitteni kanssa siitä, että haluaisin varata perheellemme etelänreissun. Jos saisin lyötyä lukkoon ajankohdan ja varattua matkan mahdollisimman ajoissa, olisin valmis lomailemaan jo kesäkuun alusta. Tämä onnistui, sillä muita halukkaita kesäkuun lomailijoita ei juurikaan ollut.

Kesäkuun 5. päivä pakkasimme perheeni kanssa fleecet päällä uikkareita ja hellevaatteita matkalaukkuihin. Niitä sai hakea kellarista pahvilaatikoista, sillä hihattomille topeille ja shortseille ei todellakaan ollut ollut käyttöä aiemmin. Jos muistan oikein, pakkauspäivinä lämpötila oli jotain 10 astetta. Tuntui ihanalta päästä Kreikan lämpöön, mutta samalla takaraivossa kolkutti - Mitä sitten viikon päästä?

Tankkasin aurinkoa viikon Välimerellä ja palasin kalseaan Suomeen. Kesäkuu oli todella huono. Tuntui, että satoikin paljon. Muistan, että lapset lampsivat kurahousuissa ja saappaissa lammikoissa. Lapset kysyivät, koska tulee oikea kesä? Koko ajan tuuli viileästi. Asumme kallioisella tontilla ja tuntui, että rivitalovälikkömme oli kuin tuulitunneli.

Eikä koko kesäkuu ihan mahdoton ollut. Sinne mahtui muutama kohtuullinen, noin 20 lämpöasteen päivä, jolloin muutamia tunteja tarkeni ihan t-paidassa.

Yritin asennoitua nauttimaan valosta ja väreistä. Kesäkuussa luonto on ihan huikean hieno, tuoreen vihreä. Tuntuu, että puut oikein kohisevat klorofyllipäissään. Keräilimme kukkia ja keksimme muuta kesäpuuhaa kuin uimista ja rantaleikkejä. Muistelen, että maalasimme lasten kanssa vesiväreillä ulkona.

Näin jälkeenpäin ajatellen, kesäkuussa lomailu ei sittenkään ollut katastrofi. Ehkä tärkeimpänä se, että oli mukavaa, että lapset saivat jäädä heti kesäkuusta kotiin päiväkodista eikä heidän tarvinnut odottaa lomaa. Helteet ovat ihania, mutta siinä tulee helposti paineita, että pitäisi olla koko ajan rannalla tai ulkona NAUTTIMASSA, kun sitä kerrankin riittää. Kotihommia on kuitenkin myös tehtävä. Siivoamisesta tulee myös hyvä fiilis.

Eikä koko kesäkuu ihan mahdoton ollut. Sinne mahtui muutama kohtuullinen, noin 20 lämpöasteen päivä, jolloin muutamia tunteja tarkeni ihan t-paidassa.

Parhaat hellepäivät ovat olleet nyt, kun istun jo kustannuspaikalla. Sanoisin, että helteistä on voinut nauttia lähes täysin rinnoin myös työpäivien ohessa.

Rasittavinta alkukesän lomailussa oli muiden muistuttelu ja päivittely: ”Onpa kurjat lomasäät sulla”  ”Sul on viikko lomaa jäljellä, ei paljon helle hellinyt”. No ei niin.

Kesä ei mennyt pilalle, vaikka pidin kaikki lomani heti kesän alussa, mutta kollegoille tiedoksi, että ensi vuonna saatan olla ruikuttamassa lomaani elokuulle, ehkä jopa syyskuun puolelle. Viitaten juuri siihen, että kesä näyttää siirtyneen kuukauden eteenpäin.

Nainen, 35 v

Tapaus 2

"Kesälomalotossa seitsemän oikein"

Lomakuukautena elokuu oli minulle etukäteen lähes tuntematon. Yleensä olin lomaillut kesä- tai heinäkuussa, mutta muutaman kerran loma on alkanut vasta syyskuun alkupuolella. 

Tänä vuonna työpaikkaa vaihtaneen vaimoni viikon mittainen kesäloma elokuulle saneli myös oman lomanpitämisajankohdan.

Eikös elokuussa olekin jo kylmää ja pimeää, mietin mielessäni. Totta osittain, illat ja yöt olivat jo pimeitä, mutta kylmyydestä ei tänä vuonna tarvinnut elokuussa kärsiä. 

Lasten vaatteista jätettiin pois pipot, hanskat ja muut lämpimät vaatteet. Lomalla pärjättiin hyvin t-paidoilla ja shortseilla.  

Kolmen viikon kesäloma menee äkkiä, suosivatpa säät tai eivät. Akut saa juuri ja juuri ladattua, kun on jo aika palata taas sorvin ääreen. Tänä vuonna kesäloman lyhyys tai sen ajankohta ei paljon harmittanut, sillä sain loman aikana nauttia kesän parhaimmista keleistä.

Pidempää reissua ei lomalla tehty, mutta lapsiperheen isänä joka lomapäivälle kyllä riitti tekemisistä. Lähinnä tekeminen kuitenkin koostui yhdestä asiasta: uimista, uimista ja uimista. Poikkeavaa oli myös pakkaaminen pohjoiseen kotiseudulle suuntautuneella reissulla. Lasten vaatteista jätettiin pois pipot, hanskat ja muut lämpimät vaatteet. Niille ei ollut tarvetta. Lomalla pärjättiin hyvin t-paidoilla ja shortseilla.  

Toki vielä kesän alussa, kun kollegat olivat jäämässä lomilleen, elokuun alussa häämöttävä oma loma tuntui todella kaukaiselta. Mielialaa laski entisestään kesäkuussa vallinnut surkea sää. Noh, eipä se keli juuri heinäkuussakaan parantunut.  

Palasin lomalta alkuviikosta eikä keskusteluaihetta tarvinnut työkavereiden, tuttavien tai naapurien kanssa arvuutella. Yleisin keskustelunavaus olikin: ”sinulla olivat ainakin lomasäät kohdallaan.” Ehkäpä ensi vuonnakin ajoitan lomani elokuulle. 

Mies, 32 v

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.