Heiltä kerjätään helleuutisia, mutta millainen on meteorologien unelmasää? "Helle ei sovi kesään – kunnon ukkosmyräkkä on hauskin"

Lomailijat odottavat, tuleeko ensi viikolla hellettä, kuten meteorologit ovat ainakin osaan maata luvanneet. Meteorologit puolestaan toivovat, että ennusteet osuvat oikeaan.

Kesällä säätä ja meteorologien sanomisia seurataan erityisen tarkasti, kun varsinkin lomalaiset haluavat lomajaksolleen hyvää säätä.

Kesällä meteorologeille tulee tulee paljon palautetta, jonka mukaan säät on ennustettu väärin. Tämä koskee erityisesti kesäisiä sateita, jotka ovat hyvin paikallisia ja siten vaikeasti ennustettavia.

MTV Uutisten meteorologit ovat aika yksimielisiä siitä, että kesällä ei saisi olla ainakaan liikaa hellettä.

– Paras kesäsää on 20–25 astetta leppoisalla tuulenvireellä ja auringonpaisteella, kertoo Liisa Rintaniemi.

Liisa haluaa viettää aktiivista elämää kesälläkin ja hellesää on hänen mielestään yleensä liian kuumaa puuhailuun.

Meteorologi Mette Mannonen on samoilla linjoilla:

– Paras kesäsää on heikkotuulinen ja lämmin, mutta ei kuuma, Mette sanoo.

Pekka Pouta pitää puolestaan varjoisasta kesäsäästä.

– Hyvä kesäsää alkaa aurinkoisena, paitsi jos haluan nukkua pitkään. Silloin synkät pilvet pimentävät auringon ainakin kello kymmeneen. Muutenkin saisi jäädä pieni pilvihattara varjostamaan itään antavaa parveketta kello 12 asti, muuten tulee liian kuuma, Pekka sanoo.

– Kun pääsen ulos, saa olla aurinkoista, lämpötila 20-25 astetta ja tuulta noin 3 m/s. Koiran yllä voi olla pieni pilvi, ettei hauva paistu.


"Meteorologit ovat katastrofihakuista väkeä"

Illaksi Pekka toivoo ukkosia.

– Iltaruuan ajaksi toivon komeaa ukkosnäytelmää, mutta sadetta saisi tulla vain kasveille. Viimeistään illalla yhdeksältä lämpötilan pitää laskea 10-15 asteen välille, ettei tule hikinen yö.

Liisakin toivoo ukkosia mutta vain työpäiviksi, sillä ukkosista on mielenkiintoista puhua säälähetyksessä.

– Työnteon kannalta hauskin kesäsää on tilanne, jossa syntyy rajuja ukkosia - meteorologithan ovat tunnetusti aika katastrofihakuista väkeä, Liisa sanoo.

– Sään ennustaminen on muuten hauskempaa ja helpompaa talvisin kuin kesäisin. Talvella Suomi on pohjoisella pallonpuoliskolla liikkuvien matalapaineiden reitillä, ja niihin liittyvät sateet on mahdollista ajoittaa jopa 4-5 vuorokautta etukäteen. Kesäisiä kuurosateita puolestaan on liki mahdotonta paikantaa.

Markuksen lempisää on vaihtelevaa

Markus Mäntykannas on tyytyväinen, jos kesäsää on monipuolinen.

– Mielestäni paras kesäsää on vaihteleva, sillä kyllästyn helposti viikkotolkulla jatkuvaan samanlaiseen säätyyppiin, Markus sanoo.

– Pidän kesähelteistä, mutta välissä kuuluu myös sataa ja ukkostaa. Kesäiset ukkosmyräkät ovat kaunista katseltavaa. Loppukesässä kauneinta ovat ilta- ja yöaikana peltoalueiden ylle lankeavat sumut.

"Valitetaan lämmön puutteesta"

Kansalaisten näkemykset hyvästä kesäsäästä eroavat suuresti. Meteorologit saavat paljon palautetta ennusteiden osuvuudesta ja hyvästä kesäsäästä. MTV:n sään palautepostiin tulee puolestaan usein toivomuksia siitä, että meteorologit ennustaisivat lämpimämpää säätä.

– Sekä kolea että liian kuuma kesäsää saavat ihmiset avautumaan meteorologille. Kaikki eivät ole helteen ystäviä! Ennusteita ja niiden osuvuutta seurataan kesällä tarkasti ja niistäkin tulee palautetta, Liisa kertoo.

– Kesällä valitetaan auringonpaisteen ja lämmön puutteesta. Toisaalta valitetaan myös liiallisesta kuumuudesta, jos helle on jatkunut pitkään, Mette sanoo.

Pekan mukaan kansalaisten mielestä sade ei kuulu kesään.

– Eniten ihmiset valittavat sateesta, se kun ei älyä pysyä vain kasvimaiden yllä, Pekka sanoo.

Markuksen mukaan loma-aikana ihmisten valituskynnys on herkempi kuin talvella, sillä lomasuunnitelmat saattavan mennä uusiksi jos sää on kehno.

– Kesäisin sadekuurojen ennustaminen on haasteellisinta niiden paikallisuuden vuoksi. Näistä palautetta tulee paljon: "Miksi ennustitte, että huomenna sataa, vaikka koko päivän paistoi aurinko?" Tällöin on voinut käydä niin, että kyseiselle paikkakunnalle ei ole osunut sadekuuroja, mutta naapuripaikkakunnalla on voinut sataa useampaankin otteeseen, Markus selittää.

 

Lue myös:

    Uusimmat