Alkoholi muuttaa suun bakteerikantoja huonompaan

15:56

Alkoholia päivittäin juovan suun bakteerikannoissa näkyy muutoksia, jotka saattavat altistaa muun muassa ientulehduksille ja vakavammille sairauksille. Vielä ei tosin ole varmaa, millainen vaikutus havaituilla muutoksilla on käytännössä.

Yllä olevalla videolla Miska kertoo pitkästä tiestään päihderiippuvaisesta päihdeterapeutiksi.

Microbiome-tiedelehdessä julkaistut havainnot perustuvat runsaan tuhannen 55–87-vuotiaan terveystietoihin.

Kun osallistujien suun bakteerikannat kartoitettiin ja tuloksia verrattiin osallistujien alkoholinkäyttöön, tutkijat havaitsivat selviä eroja tiettyjen bakteerien määrissä.

Verrattuna raittiisiin osallistujiin alkoholia päivittäin käyttävien suissa oli runsaammin haitallisia Bacteroidales-, Actinomyces- ja Neisseria-bakteereita ja toisaalta vähemmän terveellisiksi tiedettyjä Lactobacillus-bakteereita. Lactobacillus-bakteerit myös hillitsevät haitallisten bakteerien kasvua.

Alkoholi on muillakin tavoin haitallista suun terveydelle. Se muun muassa syövyttää hampaita, aiheuttaa limakalvomuutoksia sekä kuivattaa suuta ja siten edistää muun muassa hiivatulehduksia.

Myös suusyövän vaara suurenee alkoholin takia.

Paras tapa pienentää riskejä on vähentää juomista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja